URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Septembrie 2024, 16:41

Elevii vor învăța în două schimburi într-o școală din Oradea. Nu este în șantier, dar are prea mulți elevi pentru sălile disponibile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colegiul Național Onisifor Ghibu este singura școală din județul Bihor în care elevii vor învăța în două schimburi, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, prefectul Marcel Dragoș.

Școala nu se numără printre unitățile de învățământ în care se fac lucrări de reabilitare, ci are prea multe cereri de înscriere, în comparație cu numărul de săli de clasă disponibile.

„Este vorba de numărul mare de elevi care au fost înscriși în anul școlar care va debuta, 2024-2025, iar spațiile sălilor de clasă nu sunt suficiente, în așa fel încât orele să se poată desfășura într-un singur schimb”, a declarat Dragoș.

Contactat de BIHOREANUL, directorul colegiului, Iulius Timar, a confirmat că școala primește an de an tot mai multe solicitări de înscriere în ciclul primar, pe care unitățile de învățământ nu au dreptul să le refuze.

„În acest an școlar, vom avea 292 de elevi împărțiți în 12 clase pregătitoare”, a declarat Timar pentru BIHOREANUL. În învățământul primar, Colegiul Ghibu mai are 11 clase de-a întâia, 10 clase de-a II-a, nouă clase de-a III-a și 6 clase de-a IV-a, dovadă că an de an școala a fost tot mai solicitată de părinți.

Colegiul Ghibu are în chirie și o clădire distinctă, în care a mutat 11 clase, dar nici așa nu-i ajung spațiile de învățământ. „În acest an școlar, clasele a III-a vor avea program între orele 12 și 16 și patru clase de-a VI-a de la ora 13 la 18 sau 19”, a precizat Timar.

Primăria Oradea are în plan să construiască o școală nouă în cartierul Nufărul, pentru 1.250 de elevi, dar deocamdată nu știe de unde va atrage banii necesari pentru această investiție, estimată la 237 milioane lei, cu tot cu TVA.

Pe de altă parte, potrivit prefectului Marcel Dragoș, în Bihor mai sunt 33 de școli care au fost relocate în alte spații, din cauza lucrărilor de reabilitare care se desfășoară în sediile lor. „Au fost relocate în spații normale, cu condiții bune de învățământ”, a declarat Dragoș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sanduivanov aka vasi13
Primăria Oradea are în plan să construiască o școală nouă în cartierul Nufărul, pentru 1.250 de elevi. Bolojan și Birta fac școli si spitale, drumuri, pasaje etc. Dacă era PZD nu se întâmpla nimic.
Postat 06 Septembrie 2024, 21:14 de Sandu2100
deszastrul din oras, in orice domeniu
Dar de ce in Oradea au fost inchise atatea scoli si licee? Pentru eficienta, in uram cu 15 ani erau 29 licee, acum sunt 19. Erau scoli primare care acum stau goale cladirile cum e cea de pe Seleusului colt cu Clujului, sau langa mag Crisu, sau pe Calimanestilor si mai sunt scoli inchise doar ca sa nu cheltuie primaria cu ele. Aici la Ghibu se stie ca Bolojan uraste acest liceu si pe conducere, doar s-a chinuit sa-l retrogadeze din colegiu in liceu, apoi poate il si desfiinta sa faca parcare cu 2000 de locuri.. Se vede eficienta lui Bolojan peste tot, totul e distrus unde pune el mana
Postat 06 Septembrie 2024, 16:55 de sanduivanov
Sa va fie rusine tuturor celor care nu luati masuri
Unii gandesc si vorbesc usor despre scoala in schimburi, dar nu au copii in aceasta situatie si nici macar neveste sau odrasle care sa predea in schimburi (ca acestora le fac orarul dupa interese )Nu gasesc finantare pentru scoli care sunt obligatorii si care sunt un drept al cetateanului in tara in care platim taxe. Bine ca se risipesc bani pe tot felul de idiotenii. Amintesc asa numita pompos Scoala duala unde s-au facut investitii de sute de milioane de euro, cu campus imens super dotat care are 18 elevi inscrisi(sunt mai multi angajatii care ii deservesc, cu structuri de director in jos) iar spatiile zac goale. Asemenea si cladirea cetrului de cercetari din str Ceirat unde Consiliul judetean "cerceteaza" prin chiriasii inchipuiti (2persoane/100mp) care stau in cladirea imensa pierzanduse pe holurile mari de la birouri catre bar cu zeci de locuri de parcare in voie, adevarate paradisuri pe bani publici fie ei si europeni. Multe alte investitii dupa cum am vazut in timp, unde nu s-au plans de finantari sau cofinantari. Vremurile se vor razbuna pe noi toti insa tot contribuabilii vom fi mai afectati. Rusine noua tuturor!
Postat 06 Septembrie 2024, 02:34 de scarbit
Mare scofala 2 schimburi
Pe vremea lui Ceausescu era cea mai mare scoala din tara, avea vreo 3800 elevi si se invata in 4 schimburi, cu ore de 35 min si pauza de 5 min. Era de la 7-20 in 4 schimburi.
Postat 05 Septembrie 2024, 17:20 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON