Grădiniţele şi şcolile s-au redeschis luni, iar peste 71.000 de elevi din Bihor au revenit în clase, bucuroşi să se revadă cu colegii şi cu dascălii. Fericirea cea mai mare este printre elevii din clasele mici, care spun că nu mai vor să înveţe pe tablete.
Unii da, alţii ba...
La Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu”, au revenit în bănci 1.003 copii, din care 754 din clasele primare, 131 din ultimul an de gimnaziu şi 118 din clasele de-a XII-a. Aşa cum se ştie, Oradea se află în scenariul galben, aşa că elevii din clasele V-VII, respectiv IX-XI continuă lecţiile în online.
„În clasele care s-au reîntors la şcoală, avem 10 elevi care continuă lecţiile online. În clasele lor, este instalat un laptop conectat la platforma Teams, aşa că ei participă online, de-acasă”, a explicat directorul Iulius Timar. Niciun cadru didactic al acestei şcoli nu a cerut să predea în continuare pe internet.
Conducerea colegiului a decis să reducă programul elevilor care participă fizic la şcoală, pentru ca profesorii să poată ţine apoi lecţiile online, pentru cei din clasele care încă sunt acasă. „Am făcut un orar aparte: de dimineaţă, începând cu ora 8, se ţin lecţiile fizice, câte 45 de minute fiecare, iar apoi profesorii au o oră liberă şi continuă cu orele online, de unde vor, de la şcoală sau de-acasă”, a mai spus directorul.
Pauzele au şi ele o durată mai mică, de câte 5 minute, iar elevii nu au voie să iasă din clase. „Deocamdată, am decis că vor sta toţi în clase, în pauze. De săptămâna viitoare, s-ar putea să le facem orar de ieşit în pauze, fiecare clasă pe rând”, a declarat Timar.
Toate şcolile din judeţ au primit de la Inspectoratul Şcolar măştile necesare, pentru că elevii şi profesorii trebuie să poarte mască de protecţie pe toată durata lecţiilor. „De asemenea, azi primim de la Direcţia de Sănătate Publică 700 de teste rapide”, a zis directorul. Testele vor fi folosite pentru copiii care au simptome specifice Covid-19 sau pentru colegii celor deja confirmaţi, cu condiţia ca părinţii să-şi fi dat acordul pentru testare. DSP Bihor distribuie teste de acest tip tuturor unităţilor de învăţământ.
„Vrem la şcoală”
Aproape în unanimitate, elevii se bucură de revenirea la şcoală. Micuţii care învaţă la Ghibu în clasele primare au mărturisit, luni, că le-a fost dor de colegi şi de „doamna” şi că nu mai vor să facă lecţii online. „Aici nu se mai întrerupe sunetul”, a spus o elevă din clasa a II-a. Un băieţel din clasa I a fost şi mai ferm: „Vrem să venim la şcoală, că nu mai vrem să stăm toată ziua cu ochii în tablete”.
Copiii spun că şcoala online a fost obositoare şi că în clasă, cu învăţătoarea lângă ei, înţeleg lecţiile mai uşor.
Elevii de clasa a VIII-a şi cei din ultimul an de liceu au mărturisit, la rândul lor, că revenirea la şcoală le prieşte, mai ales că se pregătesc pentru examenele naţionale. Printre cei mai mari dintre ei, însă, există şi adolescenţi care admit că şcoala online i-a obligat să înveţe să fie mai independenţi, să înveţe individual, ceea ce acum le place.
Profesorii susţin la rândul lor că preferă să predea elevilor faţă în faţă şi speră că, încet-încet, se vor întâlni la şcoală cu toţi elevii lor.
Dacă incidenţa îmbolnăvirilor cu Sars-Cov-2 va scădea sub 1 caz la mia de locuitori, Oradea va trece în scenariul verde, în care toţi elevii merg în clase. Potivit datelor furnizate luni de DSP Bihor, incidenţa îmbolnăvirilor de Covid-19 în municipiu a coborât la 1,42 cazuri la mia de locuitori.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.