Din această toamnă, dacă normele sanitare specifice pandemiei o vor permite, elevii din Bihor pot reîncepe activitățile de educație rutieră în laboratorul de siguranță rutieră dat în funcțiune în Cetatea Oradea în septembrie 2019, a anunțat miercuri Consiliul Județean. După inaugurarea laboratorului, la începutul anului trecut, cursurile au fost supendate din cauza pandemiei.
Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, laboratorul este dotat cu mai multe simulatoare: o motoclicletă, o bicicletă, un manechin pentru cursuri de prim-ajutor, ochelari care simulează efectele asupra șoferului în cazul consumului de alcool și stupefiante, precum și un simulator de accidente.
Simulatorul moto poate genera 19 trasee diferite în mediul virtual, prin care poate fi testată capacitatea de reacție a șoferului în diverse situații de trafic.
Laboratorul a fost amenajat în baza unui proiect denumit „Siguranța circulației”, al cărui scop este educația preventivă a copiilor, pentru diminuarea numărului de accidente rutiere și a salva, în final, cât mai multe vieți.
Echipamentele laboratorului au fost preluate de Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor (ADD Bihor), după ce Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, prin care fusese realizată investiția, a fost desființată, ADD Bihor încheind parteneriate cu aproximativ 60 școli pentru desfășurarea unor cursuri de educație rutieră cu elevii.
Laboratorul amenajat în corpul D al Cetății este utilizat, printr-un acord de parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Bihor, și de către șoferii aflați în evidența serviciului de probațiune, care au comis infracţiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.