O echipă formată din 16 liceeni români, AutoVortex, a câştigat finala Campionatului Internaţional de Robotică, un concurs înfiinţat în 1989 la Chicago şi care niciodată n-a fost câştigat de elevi din afara Americii.
De altfel, în finală, elevii români s-au întâlnit cu cei din SUA. Roboţii "tricolor" Anihilator şi Armaghedon au convins însă juriul şi au obţinut un punctaj record. "Începând cu anul 1989, când s-a fondat acest concurs de robotică pentru elevi de liceu, în scop educaţional, nu a existat niciodată când o echipă neamericană, o echipă străină să reușească să câștige Campionatul Mondial", a declarat Ionuţ Panea, antrenorul echipei naţionale de robotică a României.
În aventura lor în America, elevii români au fost pe cont propriu, mânaţi doar de pasiunea pentru robotică. "A fost o întreagă aventură. Noi am inceput să lucrăm la roboții de competiție undeva la începutul lunii octombrie 2020. Am reușit pe ultima sută de metri să ne mobilizăm, să luăm vizele copiilor, biletele de avion, să pregătim toată logistica pentru participarea în condiții bune la concurs", a mai spus Pantea.
Înainte de concursul din SUA, echipa de robotică a României a participat la alte două campionate internaționale, din Rusia și Asia Pacific, unde s-au calificat în finală.
Echipa de Robotică a României este coordonată de asist. univ. dr. Panea Ionuţ Valentin din cadrul Departamentului de Finanţe al Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi mentorată de studentul emerit Ion Rareş Ştefan.
Elevii participanţi au fost: Cudrici Dimitrie Sebastian – Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti; Cezar Andrei Dunuţă – Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti; Brînzan Victor – Şcoala Britanică din Bucureşti; Radu Andrei Laurenţiu – Colegiul Naţional „Vladimir Streinu” din Găeşti; Grec Carina Gabriela – Colegiul Naţional „Şcoala Centrală” din Bucureşti; Amariei Claudia Catrinel – Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti; Vasile Theodor Adrian – Colegiul Naţional „Mihai Neculce” din Bucureşti; Iacob Ana Maria – Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti; Caraenache Ştefan – Colegiul Naţional „Matei Basarab” din Bucureşti; Ungureanu Radu – Colegiul Tehnic „Petru Maior” din Bucureşti; Milea Răzvan Iacob – Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti; Ungureanu Victor Bogdan – Liceul Cronos din Bucureşti; Rusu Luca – Şcoala Americană din Voluntari; Vişoiu Mihnea – Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti; Melnic Mihai - Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Iaşi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.