URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iulie 2021, 10:40

Elevi români, campioni mondiali la Robotică. Concursul n-a mai fost câştigat niciodată de o echipă din afara Americii

Elevi români, campioni mondiali la Robotică. Concursul n-a mai fost câştigat niciodată de o echipă din afara Americii sursa foto: Facebook / AutoVortex
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă formată din 16 liceeni români, AutoVortex, a câştigat finala Campionatului Internaţional de Robotică, un concurs înfiinţat în 1989 la Chicago şi care niciodată n-a fost câştigat de elevi din afara Americii.

De altfel, în finală, elevii români s-au întâlnit cu cei din SUA. Roboţii "tricolor" Anihilator şi Armaghedon au convins însă juriul şi au obţinut un punctaj record. "Începând cu anul 1989, când s-a fondat acest concurs de robotică pentru elevi de liceu, în scop educaţional, nu a existat niciodată când o echipă neamericană, o echipă străină să reușească să câștige Campionatul Mondial", a declarat Ionuţ Panea, antrenorul echipei naţionale de robotică a României.

În aventura lor în America, elevii români au fost pe cont propriu, mânaţi doar de pasiunea pentru robotică. "A fost o întreagă aventură. Noi am inceput să lucrăm la roboții de competiție undeva la începutul lunii octombrie 2020. Am reușit pe ultima sută de metri să ne mobilizăm, să luăm vizele copiilor, biletele de avion, să pregătim toată logistica pentru participarea în condiții bune la concurs", a mai spus Pantea.

Înainte de concursul din SUA, echipa de robotică a României a participat la alte două campionate internaționale, din Rusia și Asia Pacific, unde s-au calificat în finală.

Echipa de Robotică a României este coordonată de asist. univ. dr. Panea Ionuţ Valentin din cadrul Departamentului de Finanţe al Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi mentorată de studentul emerit Ion Rareş Ştefan.

Elevii participanţi au fost: Cudrici Dimitrie Sebastian – Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti; Cezar Andrei Dunuţă – Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti; Brînzan Victor – Şcoala Britanică din Bucureşti; Radu Andrei Laurenţiu – Colegiul Naţional „Vladimir Streinu” din Găeşti; Grec Carina Gabriela – Colegiul Naţional „Şcoala Centrală” din Bucureşti; Amariei Claudia Catrinel – Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti; Vasile Theodor Adrian – Colegiul Naţional „Mihai Neculce” din Bucureşti; Iacob Ana Maria – Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti; Caraenache Ştefan – Colegiul Naţional „Matei Basarab” din Bucureşti; Ungureanu Radu – Colegiul Tehnic „Petru Maior” din Bucureşti; Milea Răzvan Iacob – Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti; Ungureanu Victor Bogdan – Liceul Cronos din Bucureşti; Rusu Luca – Şcoala Americană din Voluntari; Vişoiu Mihnea – Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti; Melnic Mihai - Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Iaşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON