URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Octombrie 2012, 12:47

Elevi de la "Traian Vuia" s-au dat în bărci, ca să cureţe Crişul de gunoaie (FOTO/VIDEO)

În cadrul proiectului "I love Crişuri", derulat de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, elevii din clasa a XI-a H a Colegiului Tehnic Traian Vuia au scăpat marţi de orele de la şcoală. Nu oricum, însă, căci liceenii s-au adunat de dimineaţă la sediul Salvamont, partener în proiect, unde au fost echipaţi adecvat, adică cu veste şi căşti, pentru a putea "descinde" cu 5 bărci pneumatice pe Crişul Repede.

"Aqua voluntarii" au curăţat gunoaiele de pe ambele maluri ale Crişului, în aval şi în amonte de Podul Sovata. Întrucât liceenii au recunoscut că n-au mai fost niciodată cu o barcă pneumatică pe o apă, au avut parte de instructaj: cum să stea în barcă pentru a se asigura că nu cad în apă şi cum să vâslească.

După ce liceenii au fost echipaţi, şeful ABA Crişuri, Dumitru Voloşeniuc, a decis că nu stă deoparte să privească cum elevii curăţă râul. Aşa că a cerut o vestă şi o cască, pentru a se putea urca în barcă, chit că era îmbrăcat la costum şi cravată.

"Acţiunea de ecologizare e necesară pentru că ai noştri concetăţeni nu conştientizează că trebuie să aibă grijă de mediu şi aruncă PET-uri şi pungi în apă. Şi după ce s-au investit milioane de lei în amenajarea malurilor, e plin de gunoaie pe apă care strică tot aspectul", a precizat Voloşeniuc.

Dacă în primele minute când au ajuns pe apă, liceenii s-au "acomodat" cu vâslitul, dar şi cu senzaţia trăită, după ce şi-au dat seama de cum merg lucrurile voluntarii au început să facă treaba pentru care se aflau acolo şi au curăţat gunoaiele din stufărişul de pe malurile Crişului. În două ore, liceenii au adunat trei metri cubi de PET-uri şi 15 saci de deşeuri.

Ca o răsplată pentru efortul lor, elevii vor face gratuit o tură de rafting, în primăvară, la Vadu Crişului, datorită partenerului ABA Crişuri, firma Master Adventure.

Din 2011, de când a fost demarat proiectul "I love Crişuri", au fost organizate peste 30 de acţiuni de voluntariat de mediu, igienizându-se aproape 50 de km de cursuri de apă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
profesori uitati
Poate ca ar fi meritat sa dat si numele profesorilor care au organizat aceasta activitate. Meritau din plin!
Postat 23 Octombrie 2012, 18:48 de ioan
m3
Multumim.!!!!!
Postat 23 Octombrie 2012, 18:07 de me
Felicitari!
Felicitari tuturor participantilor. Daca actiunea s-ar repeta periodic incluzand si elevi de la alte licee sau, de ce nu, si alt tip de voluntari, ar fi excelent. Poate asa si concitadinii nostri certaci cu normele bunului simt nu ar mai arunca in Cris orice nu le mai este de folos. Felicitari!
Postat 23 Octombrie 2012, 17:31 de anticomunistul
Felicitari
Felicitari !!!
Postat 23 Octombrie 2012, 15:56 de alex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON