Aproape în fiecare zi, mobilierul urban din Oradea e distrus de vandali. Adesea făptaşii rămân anonimi, iar oraşul plăteşte pagubele.
Bănci, coşuri de gunoi şi corpuri de iluminat cad pradă celor care nu ştiu să-şi măsoare forţa altfel, singura soluţie pe care au găsit-o autorităţile fiind să suplimenteze numărul de poliţişti locali. La ce spor au vandalii, însă, ar fi nevoie de câte un "bodyguard" la fiecare colţ de stradă...
Deranjaţi de felinare
În 2015, patrulele Poliţiei Locale Oradea au prins în flagrant 44 de persoane care distrugeau bănci, coşuri de gunoi, aparate de joacă ori instalaţii tehnice din parcuri sau care mâzgăleau statuile ori indicatoarele rutiere. În total, pagubele provocate de aceştia au depăşit 5.500 lei, iar cuantumul amenzilor pe care le-au primit s-a ridicat la 7.800 lei, în plus fiind obligaţi să plătească şi înlocuirea ori repararea bunurilor stricate.
Nu în toate cazurile, însă, autorii faptelor de vandalism sunt depistaţi, iar Primăria a plătit anul trecut mult mai mult pentru distrugerile acestora. Doar înlocuirea corpurilor de iluminat distruse a costat colosala sumă de 616.743 lei! Nenumărate lămpi au fost sparte de petrecăreţi care au aruncat în ele cu pietre sau chiar cu lăzi de bere, iar Luxten, operatorul serviciului de iluminat public, n-a avut de ales decât să le înlocuiască.
De asemenea, au fost distruse aproape o mie de coşuri de gunoi. "Pe strada Vasile Alecsandri coşurile sunt distruse cu regularitate de cei care ies noaptea din cluburi şi cafenele", spune Mircea Stejeran, şef de serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice. Preţul unui coş este de 150 lei, astfel că şi costurile pentru înlocuirea celor distruse au fost semnificative. Alte zone preferate de vandali sunt aleile de promenadă de pe malurile Crişului Repede şi parcurile Bălcescu şi Brătianu.
Drogurile le-au dat putere
Cheltuielile generate de remedierea urmelor vandalismului în acest an sunt deja considerabile. În primele două luni din 2016, Primăria a constatat distrugeri la 12 incinte cu pubele şi containere pentru gunoi, la 87 de coşuri şi 23 de bănci, plus la două filigorii de pe strada Sovata. "În total, aceste distrugeri au costat 16.015 lei", spune Stejeran.
Calculul nu include urmările celui mai flagrant caz de vandalism petrecut anul acesta. La finalul lunii februarie, doi tineri aflaţi sub influenţa drogurilor au pus la pământ, în plină zi, 20 de stâlpi de iluminat din parcul Cetăţii. Ţinând cont că preţul unuia se ridică la 1.500 lei, paguba provocată de cei doi este de 30.000 lei! Pentru fapta lor de vitejie, fiecare s-a ales cu o amendă de 400 lei, plus obligaţia de a plăti repararea stricăciunilor. În cazul unuia, pentru că are sub 18 ani, cheltuiala va reveni părinţilor, iar celălalt va trebui să răspundă personal pentru acoperirea prejudiciului.
Cu ochii pe oraş
În primele două luni ale anului, Poliţia Locală a mai sancţionat alte 13 persoane surprinse în timp ce comiteau acte de vandalism, cu amenzi totalizând 2.500 lei. Una din sancţiuni a fost dată unui tânăr de 25 de ani, surprins de poliţişti lunea trecută în timp ce lovea suporţii de susţinere a unui arbore din Piaţa Unirii. Bărbatul dădea pur şi simplu cu picioarele în suport, pentru a-l rupe, ceea ce a şi reuşit, de altfel.
Pe lângă faptul că strică aspectul oraşului, fenomenul vandalismului costă bani serioşi şi, mai îngrijorător, pare de neoprit. Ca să-i descurajeze pe cei puşi pe rele, poliţiştii locali patrulează cât mai des în zonele expuse, iar în puncte roşii precum Piaţa Unirii chiar şi-au făcut un loc fix de observare. "De asemenea, prin sistemul de supraveghere video al oraşului, aflat la dispeceratul unic al Poliţiei Municipiului, poliţiştii locali pot acţiona operativ în momentul constatării unor acte de vandalism", spune Monica Ambro, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea. De multe ori, însă, vandalii se mişcă iute, aşa că sunt prinşi abia după ce şi-au desăvârşit "opera" ori chiar deloc.
Cum poliţiştii nu pot păzi non-stop fiecare bancă, stâlp sau coş de gunoi din oraş, singura soluţie rămasă Primăriei e să înlocuiască obiectele cu altele, mai greu de distrus, din materiale rezistente. Deocamdată, municipalitatea a cumpărat astfel de obiecte de mobilier urban doar în Piaţa Unirii, deoarece acestea costă chiar şi de trei-patru ori mai mult decât cele obişnuite. Cheltuiala, totuşi, se justifică: dacă sunt lovite, vandalii se aleg cu vânătăi pe care să nu le uite degrabă...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.