URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Ianuarie 2022, 19:23

Efectul pandemiei: Record de turiști în zonele montane din Bihor, în ultimul an (FOTO)

Efectul pandemiei: Record de turiști în zonele montane din Bihor, în ultimul an (FOTO) foto: Salvaspeo Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Restricţiile de călătorie provocate de pandemia de Covid-19 au făcut ca zonele montane din Bihor să se aglomereze. Salvamontiştii bihoreni spun că creşterea numărului de turişti se vede cu ochiul liber, mai ales în parcări şi pe şoselele care duc spre aceste zone.

Potrivit raportului activităţii pentru anul 2021 al Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, anul trecut a fost record de turişti în munţii din judeţul nostru.

"Nu am cifre sau statistici, dar s-a văzut cu ochiul liber. Au fost mult mai mulţi turişti decât oricând. Creşterea s-a văzut şi în parcările pline sau în drumurile care duc spre munte, Padiş, Şuncuiuş, unde des au fost ambuteiaje", a declarat Istvan Pinter, şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, luni, pentru BIHOREANUL.

Salvatorii subliniază şi nevoile pe care le au, ca să poată interveni în accidentele montane cât mai prompt: baze noi în Padiş, Stâna de Vale şi defileul Crişului Repede, dar şi cel puţin 7 colegi noi şi mai mulţi voluntari. Dacă ar avea personal, serviciul ar putea asigura perioade mai mari de patrulare preventivă în zonele montane.

O parte din aceste nevoi se vor rezolva, probabil în acest an. În cadrul proiectului strategic pe sănătate al Consiliului Judeţean Bihor, vor fi amenajate două noi centre de intervenţii medicale de urgenţă în zona montană, unul în Padiş şi altul în Stâna de Vale. "Centrele de urgenţă vor fi dotate cu echipamente de căutare şi salvare performante interconectate cu sistemul de telemedicină folosit şi de spitalele din judeţ", se arată în raportul Salvaspeo.

Mai mulţi turişti salvaţi

Creşterea numărului de turişti în munţii din Bihor a dus şi la o creştere uşoară a numărului de persoane accidentate, la 180 (faţă de 171 în anul 2020). Anul trecut, salvatorii bihoreni au avut 82 de intervenţii pe timpul iernii cu un total de 85 de persoane salvate, şi 77 de intervenţii pe timpul verii, cu 95 de persoane salvate. Din totalul intervenţiilor, 12 au fost pentru recuperarea unor turişti rătăciţi sau blocaţi pe trasee (33 la număr), iar celelalte pentru turişti accidentaţi.

Anul trecut, salvamontiştii au mai instalat 21 de indicatoare bilingve cu coduri QR pe traseele turistice din zonele Padiş-Glăvoi, Stâna de Vale, Vârtop, Căbeşti, Cheile Lazurilor, au făcut amenajări tehnice de siguranţă în Canionul Peşterii Rădesei, pe sectorul inferior prevăzut cu lanţ, şi au marcat din nou şi curăţat trasee precum Custuri – Stâna de Vale, Groapa Ruginoasa – Vf. Ţapu, Vărăşoaia – Pietrele Boghii, Cabana Cetăţile Ponorului – Poiana Glăvoaia.

Împreună cu Agenţia de Management al Destinaţiei, CAPDD Bihor şi Primăria Roşia, salvamontiştii au participat la amenajarea unui traseu de via ferrata în Cheile Cuţilor, zona Roşia.

Citeşte întreg raportul Salvaspeo Bihor:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON