Restricţiile de călătorie provocate de pandemia de Covid-19 au făcut ca zonele montane din Bihor să se aglomereze. Salvamontiştii bihoreni spun că creşterea numărului de turişti se vede cu ochiul liber, mai ales în parcări şi pe şoselele care duc spre aceste zone.
Potrivit raportului activităţii pentru anul 2021 al Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, anul trecut a fost record de turişti în munţii din judeţul nostru.
"Nu am cifre sau statistici, dar s-a văzut cu ochiul liber. Au fost mult mai mulţi turişti decât oricând. Creşterea s-a văzut şi în parcările pline sau în drumurile care duc spre munte, Padiş, Şuncuiuş, unde des au fost ambuteiaje", a declarat Istvan Pinter, şeful Serviciului Salvamont-Salvaspeo Bihor, luni, pentru BIHOREANUL.
Salvatorii subliniază şi nevoile pe care le au, ca să poată interveni în accidentele montane cât mai prompt: baze noi în Padiş, Stâna de Vale şi defileul Crişului Repede, dar şi cel puţin 7 colegi noi şi mai mulţi voluntari. Dacă ar avea personal, serviciul ar putea asigura perioade mai mari de patrulare preventivă în zonele montane.
O parte din aceste nevoi se vor rezolva, probabil în acest an. În cadrul proiectului strategic pe sănătate al Consiliului Judeţean Bihor, vor fi amenajate două noi centre de intervenţii medicale de urgenţă în zona montană, unul în Padiş şi altul în Stâna de Vale. "Centrele de urgenţă vor fi dotate cu echipamente de căutare şi salvare performante interconectate cu sistemul de telemedicină folosit şi de spitalele din judeţ", se arată în raportul Salvaspeo.
Mai mulţi turişti salvaţi
Creşterea numărului de turişti în munţii din Bihor a dus şi la o creştere uşoară a numărului de persoane accidentate, la 180 (faţă de 171 în anul 2020). Anul trecut, salvatorii bihoreni au avut 82 de intervenţii pe timpul iernii cu un total de 85 de persoane salvate, şi 77 de intervenţii pe timpul verii, cu 95 de persoane salvate. Din totalul intervenţiilor, 12 au fost pentru recuperarea unor turişti rătăciţi sau blocaţi pe trasee (33 la număr), iar celelalte pentru turişti accidentaţi.
Anul trecut, salvamontiştii au mai instalat 21 de indicatoare bilingve cu coduri QR pe traseele turistice din zonele Padiş-Glăvoi, Stâna de Vale, Vârtop, Căbeşti, Cheile Lazurilor, au făcut amenajări tehnice de siguranţă în Canionul Peşterii Rădesei, pe sectorul inferior prevăzut cu lanţ, şi au marcat din nou şi curăţat trasee precum Custuri – Stâna de Vale, Groapa Ruginoasa – Vf. Ţapu, Vărăşoaia – Pietrele Boghii, Cabana Cetăţile Ponorului – Poiana Glăvoaia.
Împreună cu Agenţia de Management al Destinaţiei, CAPDD Bihor şi Primăria Roşia, salvamontiştii au participat la amenajarea unui traseu de via ferrata în Cheile Cuţilor, zona Roşia.
Citeşte întreg raportul Salvaspeo Bihor:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.