URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iunie 2020, 20:45

Educaţia sexuală în şcoli devine "educaţie sanitară" şi va fi predată doar cu acordul părinţilor. Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş, între iniţiatorii modificării

Educaţia sexuală în şcoli devine 'educaţie sanitară' şi va fi predată doar cu acordul părinţilor. Deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş, între iniţiatorii modificării (foto: generic, todaysparent.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, proiectul de lege privind introducerea educaţiei sexuale în şcoli, însă nu aşa cum a fost propus, ci cu modificări.

Printr-un amendament propus de mai mulţi deputaţi, între care şi deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş, denumirea a fost schimbată în "educaţie sanitară", care va fi predată strict cu acordul scris al părinţilor.

Potrivit presei centrale, deputaţii au adoptat miercuri, cu 269 "pentru", 3 "împotrivă" şi 35 "abţineri", proiectul prin care este eliminată sintagma "educaţie sexuală" din lege, înlocuind-o cu "educaţie sanitară". 

Marţi, Comisia Juridică a dat raport favorabil pe varianta propusă de PSD şi PNL. În urmă cu o săptămână, la Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor patru parlamentari PSD şi PNL au propus ca programele de educaţie care includ educaţia sexuală să se desfăşoare doar cu "acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor", scrie Hotnews.ro.

Amendamentul nou introdus prevede "Derularea sistematică în unităţile şcolare cu acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor de programe de educaţie pentru viaţa inclusiv educaţie sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi gravidităţii minorelor".

Autorii amendamentului sunt Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi Titus Corlăţean (PSD), potrivit Mediafax.ro.

Camera Deputaţilor este forul decizional, legea urmează să meargă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

"Avem pe masă un subiect -educaţia pentru sănătate, pentru copii, şi vă cer tuturor să gândiţi fiecare cu mintea dumneavoastră la acest vot. (...) România este în momentul de faţă pe primul loc în Europa la mame minore, ceea ce înseamnă că avem o problemă majoră. Faptul că tinerele, copilele îşi încep viaţa sexuală în toalete de şcoală este o problemă majoră. Nu ne putem proteja copiii neinformându-i (...) Avem părinţi care din considerente religioase consideră că nu trebuie să aibă acces la acest tip de educaţie", a spus liderul USR Dan Barna, în plen. 

El a fost contract de Nicuşor Halici, deputat PSD: "Noi susţinem aceasta iniţiativă pentru că partidul priveşte în viitor, la ziua când trebuie să predăm ştafeta şi pentru asta trebuie să creştem omani sănătoşi nu doar fizic ci şi moral şi mental. Îmi pare rău că nu e Dan Barna aici să-l privesc în ochi şi să-l întreb cum ar reacţiona dacă copilul lui de clasa a doua ar veni acasă şi ar spune că a învăţat la şcoală cum fac sex două persoane? Aia este educaţie? Nu! Aia e distrugere de multe ori iremediabil, asupra caracterului unui copil". 


Ce prevede legea în vigoare (45/2020): 

"Derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Amendamentul nou introdus:

"Derularea sistematică în unităţile şcolare cu acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor de programe de educaţie pentru viaţa inclusiv educaţie sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi gravidităţii minorelor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
........
Cand e vorba de familia traditionala si de (non)valorile ei, cei doi dusmani, neoprotestantii si ortodocsii din usl (pnl+psd), isi dau mana! Concluzia : si neoprotestantii (Sighiartău, Cherecheş, Corlăţean, etc) si ortodocsii vor ca educatia sexuală sa fie făcută doar de Pomohaci și de episcopul din Huși, Onilă. Vrednici sunt! P.S. Romania, cu 14% minore din totalul mamelor este lider autoritar in Europa in clasamentul adolescentelor devenite mame!
Postat 05 Iunie 2020, 09:05 de pinonel
@cgi
Ce va determina sa spuneti ca sunt prot informat???? Educatia sexuala a fost anualata din cauza pocaitilor si a pupatorilor de icoane din parlament. Adevarat? Da! In schimb, exista in continuare ore de religie (aspect realmente nociv!!!), chiar daca de ani de zile se cere eliminarea lor din programa scolara. Adevarat? Da! Atunci????
Postat 05 Iunie 2020, 08:06 de sasi
D-le Sasi
Cu siguranță sunteți prost informat sau doar ignorant deoarece nu sunteți în temă cu informațiile.
Postat 04 Iunie 2020, 17:34 de cgi
educatie absolut necesara din respect pentru copiii nostri!
absolut necesara educatia sanitara in scoli. pe langa multe subiecte fierbinti, cu siguranta se va discuta despre halul in care se imbraca tinerele azi si repercursiunile care pot aparea din cauza nuditatii expuse fara jena in clase. tinerii trebuie responsabilizati, o masura obligatorie pentru cresterea educatiei si nivelului de trai din tara. atat pentru cei din mediul rural, cat si pentru cei de la orase. poate se reuseste cu aceasta ocazie si stoparea traficului de carne vie, e dureros cate victime face mai ales in randul tinerelor fara multe clase, de la sate sau naivelor care imita non-vedetele de la oras. In Suedia aceasta ora de educatie s-a introdus in invatamant incepand din 1970. educatia inseamna civilizatie si respect pentru copiii nostri si pentru valorile acestei tari.
Postat 04 Iunie 2020, 14:56 de roger
gunoaie pocaite si
.... pupatori de icoane... bine ca basmele religioase pot fi predate... nu cumva tineriis a invete ceva util...
Postat 04 Iunie 2020, 10:15 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4657 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON