URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Septembrie 2022, 20:46

Editura Humanitas şi Revista Familia invită orădenii la întîlnire cu scriitorul Cosmin Leucuţa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cosmin Leucuţa va fi prezent sâmbătă, 17 septembrie, ora 15, la Librăria Humanitas Oradea (Blv. Republicii nr. 11) pentru lansarea celui mai recent roman al său, Cerul ca oţelul, apărut de curînd la Editura Humanitas în colecţia 821.135.1 - Scriitori români contemporani coordonată de Andreea Răsuceanu.

Evenimentul, desfăşurat sub formă de dialog cu scriitorul Mircea Pricăjan şi urmat de o sesiune de autografe, va fi transmis live pe YouTube şi pe pagina de facebook a Librăriei Humanitas Oradea şi cea a revistei Familia.

Cosmin Leucuţa (n. 1986, Arad) a început să scrie poveşti la vârsta de 14 ani. La 23 de ani a scris romanul Laptele negru al mamei, câştigător al primului concurs de debut organizat de editura Adenium. În 2013, romanul Statele Unite ale lui Dumnezeu a fost nominalizat la Concursul de Debut Literar UniCredit, organizat de Editura Humanitas. În ianuarie 2015 a devenit invitat permanent al site-ului cultural Semne Bune, unde contribuie cu articole, recenzii şi editoriale. Din 2017 face parte din echipa editorială a revistei digitale LiterNautica. În 2017 a publicat volumul de proză scurtă Numele altora (CDPL). A primit de două ori premiul Tânărul Prozator al Anului, pentru romanul Hoodoo (Polirom; 2018) şi pentru volumul de proză scurtă Cum te vei îmbrăca la sfârşitul lumii? (CDPL; 2021). Este prezent în antologiile Treisprezece şi Dragostea când te doare, coordonate de Doina Ruşti. Locuieşte lângă Timişoara, împreună cu cele patru pisici ale sale.

"Cerul ca oţelul este un tur de forţă, aşa cum ne-a obişnuit Cosmin în mai toate cărţile lui. Surprinzător că într-un cadru postapocaliptic, la limita supravieţuirii, autorul îşi alege drept protagonist o eroină, un fel de Ellen Ripley care învaţă să se adapteze într-o lume unde nu xenomorfii fac legea, ci propriii ei semeni dezumanizaţi, alienaţi. Road-novel, distopie, poveste cu mult suspans, violenţă bine dozată, dialoguri pe muchie de cuţit, cartea îşi atinge ţelul fără ocolişuri inutile şi ne obligă să medităm în cel mai serios mod la propria noastră natură. Am fi pregătiţi să facem faţă unui astfel de univers fără să ne pierdem umanitatea?", a precizat Andrei Mocuţa.

Pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/1753681994964488

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON