După ce Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat că amenajează o rampă de acces spre Crişul Repede, în amonte de Podul Decebal din Oradea, trei asociaţii de mediu din Bihor au anunţat public că au dubii privind legalitatea acestor lucrări.
Printr-un comunicat de presă comun transmis vineri, Aqua Crisius, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă şi Ecotop Oradea, trei ONG-uri cu experienţă în gestionarea proiectelor de mediu, au precizat că nu neagă necesitatea unei rampe de acces auto în albia râului, dar au „unele rezerve referitoare la legalitatea lucrărilor realizate în prezent de ABA Crişuri”.
Dubiile ecologiştilor se întemeiază pe faptul că zona cu pricina este evidenţiată ca fiind spaţiu verde în „Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea”, întocmit de Primărie (foto jos). Rampa cu pricina va diminua suprafaţa verde din oraş cu 126 de mp. „În plus, încadrarea ca spațiu verde presupune că orice intervenție în aceste zone se supune legislației specifice, de care trebuie să țină cont inclusiv ABA Crișuri”, au transmis ecologiştii.
Altfel spus, ABA Crişuri ar fi trebuit să aibă autorizaţii de la Primărie şi Agenţia pentru Protecţia Mediului. Or, şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, Sebastian Marchiş, a declarat pentru un ziar local că s-a eliberat doar o autorizaţie pentru tăierea a „4 arbuşti”. Ecologiştii arată că, în realitate, acolo au fost tăiaţi arbori maturi, nu arbuşti, ceea ce le completează suspiciunea privind legalitatea intervenţiilor.
ONG-urile mai arată şi că autorităţile nu coordonează investiţiile cu grijă faţă de banul public. În 2017, când s-a amenajat promenada pe malul stâng al Crişului Repede şi în anul următor, când a fost construit Podul Centenarului, pe ambele maluri ale râului s-au amenajat atunci rampe de acces pentru utilaje, ulterior dezafectate (foto jos). „Cel puțin una putea fi păstrată și utilizată pentru scopul invocat acum de reprezentantul ABA Crișuri, pentru care se investesc acum 146 mii lei. Dezaprobăm lipsa de planificare a investițiilor din fonduri publice, în contextul în care acum sunt cheltuite sume importante pentru refacerea unei lucrări similare, situate la nici 200 m distanță față de cele dezafectate relativ recent”, au transmis asociaţiile, cu tot cu fotografii care dovedesc rampele care au fost acolo în trecut.
În final, ecologiştii invocă şi antecedentele ABA Crişuri, care recent a amenajat un drum în defileul Crişului Repede fără autorizaţie, motiv pentru care Garda de Mediu Bihor a făcut o plângere penală. „Având în vedere că ABA Crișuri are antecedente, în trecut mai multe lucrări ale sale fiind dovedite ca ilegale, ne rezervăm dreptul de a solicita documente privind legalitatea acestei investiții. De asemenea, solicităm instituțiilor și autorităților publice predictibilitate și transparență în intervenții care, în final, ajung să afecteze domeniul public al Municipiului Oradea”, se mai arată în comunicatul ONG-urilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.