URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2021, 14:35

Ecologiştii din Oradea sunt sceptici privind legalitatea lucrărilor pe care ABA le face pe malul Crişului, în zona Decebal (FOTO)

Ecologiştii din Oradea sunt sceptici privind legalitatea lucrărilor pe care ABA le face pe malul Crişului, în zona Decebal (FOTO) foto: Szilagyi Lorand
Ecologiştii din Oradea sunt sceptici privind legalitatea lucrărilor pe care ABA le face pe malul Crişului, în zona Decebal (FOTO) Captură din hărţile Registrului local al spaţiilor verzi. Zona şantierului este evidenţiată
Ecologiştii din Oradea sunt sceptici privind legalitatea lucrărilor pe care ABA le face pe malul Crişului, în zona Decebal (FOTO) Rampă amenajată de ABA Crişuri în 2017, cu prilejul lucrărilor la promenada de pe malul stâng
Ecologiştii din Oradea sunt sceptici privind legalitatea lucrărilor pe care ABA le face pe malul Crişului, în zona Decebal (FOTO) Rampă amenajată de ABA Crişuri în 2017, cu prilejul lucrărilor la promenada de pe malul stâng
Ecologiştii din Oradea sunt sceptici privind legalitatea lucrărilor pe care ABA le face pe malul Crişului, în zona Decebal (FOTO) Rampă amenajată în 2018, cu prilejul lucrărilor la Podul Centenarului
Ecologiştii din Oradea sunt sceptici privind legalitatea lucrărilor pe care ABA le face pe malul Crişului, în zona Decebal (FOTO) Lucrări făcute în anii trecuţi, în apropiere de zona care acum a devenit şantier
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat că amenajează o rampă de acces spre Crişul Repede, în amonte de Podul Decebal din Oradea, trei asociaţii de mediu din Bihor au anunţat public că au dubii privind legalitatea acestor lucrări.

Printr-un comunicat de presă comun transmis vineri, Aqua Crisius, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă şi Ecotop Oradea, trei ONG-uri cu experienţă în gestionarea proiectelor de mediu, au precizat că nu neagă necesitatea unei rampe de acces auto în albia râului, dar au „unele rezerve referitoare la legalitatea lucrărilor realizate în prezent de ABA Crişuri”.

Dubiile ecologiştilor se întemeiază pe faptul că zona cu pricina este evidenţiată ca fiind spaţiu verde în „Registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea”, întocmit de Primărie (foto jos). Rampa cu pricina va diminua suprafaţa verde din oraş cu 126 de mp. „În plus, încadrarea ca spațiu verde presupune că orice intervenție în aceste zone se supune legislației specifice, de care trebuie să țină cont inclusiv ABA Crișuri”, au transmis ecologiştii.

Altfel spus, ABA Crişuri ar fi trebuit să aibă autorizaţii de la Primărie şi Agenţia pentru Protecţia Mediului. Or, şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, Sebastian Marchiş, a declarat pentru un ziar local că s-a eliberat doar o autorizaţie pentru tăierea a „4 arbuşti”. Ecologiştii arată că, în realitate, acolo au fost tăiaţi arbori maturi, nu arbuşti, ceea ce le completează suspiciunea privind legalitatea intervenţiilor.

ONG-urile mai arată şi că autorităţile nu coordonează investiţiile cu grijă faţă de banul public. În 2017, când s-a amenajat promenada pe malul stâng al Crişului Repede şi în anul următor, când a fost construit Podul Centenarului, pe ambele maluri ale râului s-au amenajat atunci rampe de acces pentru utilaje, ulterior dezafectate (foto jos). „Cel puțin una putea fi păstrată și utilizată pentru scopul invocat acum de reprezentantul ABA Crișuri, pentru care se investesc acum 146 mii lei. Dezaprobăm lipsa de planificare a investițiilor din fonduri publice, în contextul în care acum sunt cheltuite sume importante pentru refacerea unei lucrări similare, situate la nici 200 m distanță față de cele dezafectate relativ recent”, au transmis asociaţiile, cu tot cu fotografii care dovedesc rampele care au fost acolo în trecut.

În final, ecologiştii invocă şi antecedentele ABA Crişuri, care recent a amenajat un drum în defileul Crişului Repede fără autorizaţie, motiv pentru care Garda de Mediu Bihor a făcut o plângere penală. „Având în vedere că ABA Crișuri are antecedente, în trecut mai multe lucrări ale sale fiind dovedite ca ilegale, ne rezervăm dreptul de a solicita documente privind legalitatea acestei investiții. De asemenea, solicităm instituțiilor și autorităților publice predictibilitate și transparență în intervenții care, în final, ajung să afecteze domeniul public al Municipiului Oradea”, se mai arată în comunicatul ONG-urilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON