URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 24 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul 2025 înseamnă, după trei cincinale, prima absență a lui Ilie Bolojan de la cârma Oradiei și a județului. Dacă lucrurile vor merge bine, e semn că sistemul de lucru al actualului șef al Senatului a fost implementat cu succes. Dacă nu, vom rămâne cu regretul că mandatele lui Bolojan au fost o excepție în administrația publică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă vine să credeți că, deși conducerea Consiliului Județean Bihor i-a cerut să demisioneze, șeful DGASPC, Călin Puia, a refuzat, sfidător, să facă acest gest de minimă onoare? Că, dimpotrivă, a ales să târască în scandal atât instituția pe care o conduce (unde săptămâna trecută procurorii și polițiștii au descins cu mandat de percheziție fiindcă directorul nu le-a pus documente la dispoziție de bunăvoie), cât și administrația județeană însăși (care i-a deschis și ea o anchetă administrativă)?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Octombrie 2013, 12:49

Eco Merită! Cea mai mare livadă de mere ecologice din România este la Cheresig (FOTO)

Eco Merită! Cea mai mare livadă de mere ecologice din România este la Cheresig (FOTO) SOI BUN. Pe zeci de şiruri, livada de meri de la Cheresig are opt soiuri de fructe, mai puţin cunoscute consumatorilor de rând, precum Remo, Reglindis, Pinova şi Florina, perfecte pentru o livadă ecologică, întrucât sunt rezistente la boli şi dăunători
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Considerat regele fructelor, mărul e unul din cele mai lăudate poame ale pământului. Vindecător în bolile de stomac, migrene, dureri de ficat şi de splină, este cu atât mai bun dacă n-a fost atins niciodată de chimicale. Logic, în aceste condiţii ar trebui să fie şi mai căutat.

Pe asta şi mizează orădeanul Constantin Demian, administratorul singurei livezi de mere ecologice din Bihor şi cea mai mare din ţară. Zilnic, livada sa din Cheresig scoate la vânzare lăzi uriaşe cu mere "curate" ca-n vremea bunicilor, plus câte o tonă de suc la fel de natural.

Mere cu diplomă

Livada de la Cheresig se întinde pe 20 de hectare şi a fost plantată în 2006 de un bihorean, Teodor Ianc, în parte cu fonduri europene. Anul trecut, afacerea a fost cumpărată de Constantin Demian, patronul unei firme de construcţii, care a obţinut astă-vară, în iulie, certificarea ei ca livadă ecologică. "Demersul de certificare presupune că trei ani de zile se iau continuu probe de sol şi de fructe", explică Demian.

01 demian.jpgActul primit de la Ecoinspect, organismul românesc care verifică agricultorii ecologici, garantează că fiecare măr din livada de la Cheresig este 100% natural, exact ca-n vârf de munte. De altfel, aici se foloseşte ca îngrăşământ doar gunoi de grajd sau dolomită, iar insecticidele sunt acceptate doar dacă au fost făcute din extract de plante. "Avantajul se vede cu ochiul liber: livada e vie, plină de insecte şi de păsări", spune administratorul (foto).

În această toamnă, depozitele frigorifice ale livezii sunt pline-ochi cu fructe. A fost un an îmbelşugat, iar întreprinzătorul se aşteaptă ca la finalul sezonului recolta să se ridice la cel puţin 300 de tone.

Ferit de fermentare

Când a cumpărat livada, Demian a dotat-o şi cu o instalaţie pentru producţia de suc de mere care, la rându-i, este certificată ecologic. Procesul e relativ simplu: merele spălate şi sortate sunt măcinate, iar apoi puse într-o presă unde sunt zdrobite prin presiunea apei. Sucul astfel obţinut ajunge într-un pasteurizator, unde e încălzit la 85 de grade vreme de 10 minute, pentru a fi curăţat de bacterii, iar apoi este introdus în aşa-numitele bag-in-box, nişte pungi speciale dotate cu robinet, care nu permit sucului să intre în contact cu aerul, drept urmare nu are cum să fermenteze. "Nedesfăcut, sucul are o valabilitate de un an. De la desfacere, o lună", explică Demian.

Sucul Merita Bio, care nu vede nici urmă de zahăr, conservanţi, arome ori apă, se găseşte în numeroase magazine din Oradea şi, încet-încet, oamenii îi prind gustul. "Consumatorii încep să se gândească că au nevoie de produse naturale", spune Demian.

Suc româno-polonez

Pe lângă suc, în livada de la Cheresig se vând şi mere în lăzi, însă doar pentru firme. "Pieţarii au cumpărat anul trecut, când le-am livrat noi direct în piaţă. Aici nu vine niciunul să ia. Pe ei îi interesează strict banii, nu ecologia", spune administratorul livezii. Aşa că a şi renunţat să fugă după comercianţii din pieţe şi preferă să vândă doar celor care îi caută anume fructele sănătoase şi naturale.

Culmea este că ajunge să vândă merele eco unor firme din Polonia care le cumpără pentru a face... suc natural. "Eu nu am capacitatea de producţie atât de mare încât să le pot procesa pe toate, aşa că prefer să le vând şi ca atare", zice Demian. Muşterii sunt destui, căci marfă ca a lui nu prea mai are nimeni...


ECO-FERMIERII
Subvenţii sunt, doritori prea puţini

La mare modă în Europa, printre bihoreni agricultura ecologică prinde greu. Asta deşi prin Fondul European de Garantare Agricolă agricultorii eco pot primi subvenţii în perioada de conversie, adică de trecere de la agricultura convenţională la cea ecologică. Anul trecut, 112 fermieri din judeţ au depus cereri pentru a primi asemenea stipendii, însă anul acesta au înaintat hârtiile la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor doar 6.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
D
Poate se documenteaza si ziarul Bihoreanul inainte sa publice titluri gen `Cea mai mare ... ` , exista altele mai mari ... Felicitari domnule Demian pentru realizari 1
Postat 27 Februarie 2014, 13:59 de M
bio?
domnu Sandu, inainte sa afirmi prostii documenteaza-ta; sunt soiuri de mere care nu necesitata tratamente, ele fiind special selectate cand s-a creat plantatia ;sunt 8 soiuri de care n-ai auzit probabil deorace nu sunt mere de consum obisnuite , avantajul fiind ca dau o productie buna si in conditii vitrege de vreme , intradevar un mar precum golden , ionatan, sau idared nu este optinut in livezi intensive fara stropiri, dar cum spuneam exista soiuri rezistente si care se produc fara stropiri, va invitam la Cheresig sa va convingeti de procesul de prouctie;
Postat 11 Ianuarie 2014, 14:37 de meritabio
BIO ???
NU EXISTA MERE BIO !!!!!! CHIAR CREDETI CA TOATA LUMEA ESTE TAMPITA ?????? CATE STROPIRI A FACUT ????? FARA STROPIRI NU EXISTA MERE !!!! DECI ??? CUM ESTE BIO ???
Postat 04 Noiembrie 2013, 11:10 de sandu
Insecte sunt mereu pe mere ca le place sucul vere
Cand musti din mar sare viermele si striga: sunt fluture in eco-liga !
Postat 26 Octombrie 2013, 15:10 de Mereu mere si o bere
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7792 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON