URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Ianuarie 2024, 09:21

ECO Bihor și AVE Bihor pun România pe harta mondială a colectării separate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grupul Băncii Mondiale a publicat un articol în 2023 în care analizează bunele practici de management al deșeurilor municipale în anumite țări din lume. Printre menționări se află și România, reprezentată de comuna Sălacea din județul Bihor, care face parte din grupul localităților „Zero Waste” încă din anul 2018.

Un „experiment” reușit

În perioada mai - iulie 2018 s-a aplicat la nivelul întregii unități administrativ-teritoriale un proiect pilot de colectare separată în 5 fracții a deșeurilor, care s-a permanentizat după încheierea cu succes a celor 3 luni de program. La Sălacea s-a înființat un „sistem de colectare din ușă în ușă”, după ce comuna a fost acceptată în Rețeaua Orașelor Zero Deșeuri. Sistemul s-a bazat pe o schemă de separare a deșeurilor la sursă în 5 fracții (plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, biodeșeuri și deșeuri reziduale). Comuna a pus la dispoziția locuitorilor containere sau pubele speciale pentru fiecare tip de deșeu.

Sistemul „Plătești cât arunci”

Locuitorii urmau să plătească taxe de colectare mai mici dacă își separau deșeurile, iar cei care nu au respectat noul sistem au fost puși în situația de a plăti facturi cu valori duble. Sistemul de colectare revizuit a fost însoțit de o campanie amplă de informare privind modul și importanța colectării separate, pentru a spori încrederea și implicarea comunității. Toate aceste acțiuni au dus la o reducere cu 55% a cantității de deșeuri reziduale generate, chiar în prima lună de implementare a sistemului. Deșeurile verzi, de grădină, au fost păstrate în gospodării, în compostoarele distribuite în paralel. Înainte de implementarea acestui sistem de colectare inedit în România, în Sălacea se înregistra o rată de colectare separată mai mică de 1%.

ECO Bihor a dat semnalul schimbării, AVE Bihor l-a propagat 

Principalul promotor al tranziției spre zero deșeuri a fost ECO Bihor, operatorul regional al stației de sortare și tratare, de compostare și depozitare a deșeurilor din județul Bihor, care a oferit sprijinul tehnic și infrastructural pentru proiectarea acestui sistem de colectare sub supervizarea partenerilor de la „Scuola Agraria del Parco di Monza”.

Suntem onorați și putem spune că am contribuit activ la implementarea unui sistem de colectare separată în cinci fracții în România pe principiul „plătești cât arunci”. Din acest an, județul Bihor urmează să implementeze a șasea fracție, cea de textile, o cerință a Uniunii Europene pe care Bihorul o va îndeplini în premieră pentru țara noastră. Suntem, așadar, un exemplu de bune practici pentru celelalte regiuni din țară și din întreaga lume, deoarece, precum spune și sloganul nostru, „Schimbarea începe cu noi!”

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON