După şase ani de la dispariţie, FC Bihor, clubul de care s-au legat în ultima jumătate de veac speranţele tuturor iubitorilor de fotbal din judeţ, va reveni pe scena sportului. Primăria Oradea a anunţat, joi, că echipa de fotbal a Oradiei va purta numele de FC Bihor, municipalitatea dorind să creeze o formaţie performantă, care să avanseze chiar până în Liga I.
FC Bihor 1902, denumire înregistrată la OSIM
Clubul Sportiv Municipal (CSM) Oradea a obţinut înregistrarea mărcii FC Bihor 1902 la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). După cum se arată în proiectul de hotărâre al Consiliului Local Oradea care va fi dezbătut şi votat în şedinţa de luni, 30 august, marca va fi folosită pentru activitatea echipei aflate în prezent în Liga a III-a, şi finanţată de la bugetul local, respectiv CA Oradea.
Vestea, salutată de marea majoritate a iubitorilor de fotbal din judeţ, nu a fost tocmai pe placul celor care au pus bazele proiectului CAO, care îşi doreau continuarea acestuia şi nu schimbarea denumirii în FC Bihor. Astfel, la aflarea veştii, au demisionat pe rând toţi membrii staff-ului administrativ, în frunte cu preşedintele Florin Mal. Au rămas în club doar membrii staff-ului tehnic.
Schimbare treptată
Până la urmă, a apărut o înţelegere amiabilă între cele două părţi (staff administrativ CAO, respectiv Primăria Oradea), astfel încât actuala echipă din Liga a III-a îşi păstrează până la finele sezonului competiţional 2021-2022 denumirea de Club Atletic Oradea (aceasta pentru că, potrivit regulamentelor competiţiilor de fotbal, în acest moment nu se mai poate schimba denumirea), iar echipa a doua a clubului – CAO Primavera, cea din Liga a IV-a, va fi cea care va continua proiectul iniţiat de cei de la CAO şi se va numi în continuare CAO.
Deşi în unele cercuri se ştia de circa o lună de această situaţie, atât conducerea Primăriei, cât şi cei de la CAO au decis să facă publică situaţia abia acum. În acest sens, joi, ambele părţi au trimis comunicate prin care informează opinia publică despre noua situaţie.
FC Bihor, din sezonul 2022-2023
Primarul Oradiei, Florin Birta, a transmis, joi, că tradiţia fotbalului în urbe trebuie pusă în valoare. "Suntem mândri de istoria fotbalistică din Oradea şi Bihor şi credem că merită pusă în valoare şi în anii care urmează, de aceea ne bucurăm să anunţăm că am început demersurile ca din anul competiţional 2022-2023 echipa din Liga a 3-a să continue activitatea sub denumirea de FC Bihor, urmând să fie susţinută de Municipiul Oradea, iar echipa de Liga a 4-a va rămâne sub denumirea de ACS CAO 1910, urmând a fi susţinută financiar de către Asociaţia Oradea Renaştem-Împreună", a precizat, în comunicat, edilul Oradiei.
În acelaşi document se arată că pentru punerea în practică a noului proiect fotbalistic va fi nevoie de "un efort financiar susţinut, dorindu-se ca echipa oraşului şi judeţului să avanseze spre Liga a 2-a şi Liga 1". Conform unor surse, se doreşte ca în aproximativ şase ani, atunci când şi noul stadion al Oradiei va fi gata, echipa de fotbal a oraşului care se va numi FC Bihor să ajungă în prima ligă şi, chiar mai mult, să aspire la cupele europene.
Reprezentanţii municipalităţii nu precizează însă câţi bani vor fi investiţi din bugetul local ori dacă există şi sponsori privaţi dispuşi să se implice.
Laurenţiu Danşa, preşedinte
Poziţia de preşedinte al clubului încă denumit CAO, dar care urmează să-şi schimbe numele în FC Bihor, a fost preluată de fostul arbitru orădean Laurenţiu Danşa, în calitate de reprezentant al Primăriei Oradea.
"Este o onoare pentru mine să duc mai departe acest ambiţios proiect. Le mulţumesc şi-i felicit pe toţi cei care au muncit şi au depus eforturi pentru a aduce fotbalul orădean unde este azi. Obiectivul nostru este acela de a ne clasa în primele 4 echipe din Liga a 3-a, la finalul acestui sezon competiţional, şi de a consolida echipa, astfel încât în sezoanele următoare să facem pasul spre ligile superioare. De asemenea, un rol important va fi acela de a promova tinerii de la grupele de copii şi juniori, precum şi alţi jucători talentaţi de la echipele din judeţ, astfel construind la baza viitorului fotbalului bihorean", a precizat Laurenţiu Danşa, preşedintele ACS CAO 1910 Oradea.
Mulţumiri pentru suporteri
Asociaţia Oradea Renaştem Împreună, reprezentată de iniţiatorii proiectului care a dus la formarea echipei CAO, va rămâne alături de Primărie, ca membru în ACS CAO 1910 Oradea.
Fostul preşedinte şi iniţiator al proiectului ACS CAO 1910 Oradea, Florin Mal, a transmis pe această temă: "Vă mulţumesc tuturor celor implicaţi, de la suporteri, la finanţatori, sponsori, jucători, antrenori şi voluntari pentru susţinerea arătată proiectului de renaşterea fotbalului bihorean. Vă mulţumim pentru sentimentele şi momentele frumoase trăite împreună".
Marcă nouă
Vechiul FC Bihor a intrat în faliment la începutul anului 2016, după ce Primăria Municipiului Oradea s-a retras din acţionariat în vara lui 2015, iar Consiliul Judeţean Bihor nu a mai putut susţine de unul singur clubul, având în vedere şi datoriile mari care s-au strâns în acel moment.
Noul FC Bihor nu va avea însă nicio legătură cu vechiul FC Bihor, marca înregistrată de Primărie pe 30 iunie 2020 la OSIM fiind una nouă, FC Bihor 1902, pentru a evita posibilele complicaţii. Aşa cum s-a întâmplat cu multe alte cluburi din ţară care au intrat în faliment şi au renăscut cu aceeaşi titulatură (precum Rapid, UTA, FC Argeş, Petrolul Ploieşti sau FC Braşov), şi FC Bihor revine, din sezonul următor, pe firmamentul fotbalului românesc.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.