URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul deciziei Curții Constituționale prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, cu consecința reluării întregului proces electoral, ridică problema exercitării demnității de președinte al României pe perioada de la expirarea mandatului actualului președinte și până la învestirea președintelui ce va fi ales în primăvară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Septembrie 2024, 09:50

Echinocțiul de toamnă. Începând de duminică, nopțile vor fi mai lungi decât zilele

Echinocțiul de toamnă. Începând de duminică, nopțile vor fi mai lungi decât zilele sursa imaginii: www.skyatnightmagazine.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începe toamna astronomică: Duminică, la ora 15.44 (ora României) are loc echinocțiul de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Când se produce acest fenomen, durata zilei este egală cu cea a nopții, în emisfera nordică și în cea sudică. „Équinoxe” este derivat din „aequinoctium”, compus din „aequus" (care înseamnă egal) și „nox”, „noctis” (care înseamnă noapte).

„Punctul echinocțiului de toamnă, numit și punct autumnal, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților”, transmit specialiștii de la Observatorul astronomic Vasile Urseanu din București.

Singurele excepții sunt întâlnite în zona polară: în zona polului nord începe lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele se ivește deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.

După echinocțiul de toamnă, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc solstiţiul de iarnă.

La circa o lună după echinocțiul de toamnă va avea loc schimbarea orei. În 2024 se trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună, când ora 4.00 devine ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 27 octombrie să fie cea mai lungă din acest an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.779 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON