URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2021, 20:36

e-Bibliotecă la Universitatea din Oradea: Studenţii, cercetătorii şi profesorii au acces la resurse electronice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţii, masteranzii, doctoranzii şi cadrele didactice din Universitatea din Oradea primesc de-acum îndrumare pentru a accesa resurse electronice de cercetare.

Biblioteca din campus are un birou nou, cu angajaţi specializaţi în accesarea de documente, reviste, studii şi alte informaţii disponibile pe internet.

„În cadrul Bibliotecii Universității din Oradea a fost creat un nou birou, e-biblioteca, structură care oferă studenților, masteranzilor, doctoranzilor și cadrelor didactice din universitate acces la diverse resurse electronice, la diferite categorii de publicații cu caracter științific, educațional sau la alte surse de documentare, accesibile în format electronic”, a anunțat, miercuri, rectorul Constantin Bungău, citat într-un comunicat de presă.

E-bibliotecarii îi îndrumă pe cititori spre biblioteci din ţară şi din străinătate care pun la dispoziția studenților sau cercetătorilor publicații în format electronic, fie că e vorba de o carte sau o lucrare științifică sau alte tipuri de resurse bibliografice, precum normative, standarde, brevete, colecții de artă ș.a.

„Așadar, colegii care lucrează în Biroul e-biblioteca facilitează accesul studenților, masteranzilor, doctoranzilor și profesorilor Universității din Oradea la o uriașă gamă de resurse electronice care există, nu numai în România, ci și la nivel mondial", a precizat rectorul.

E-Biblioteca va oferi acces şi la cărţile universitarilor orădeni, care vor fi disponibile în format digital, primte Bungău.

„Eu nu știu să mai existe în altă universitate un birou e-biblioteca. Sută la sută, este inovația noastră, nu am luat-o de la nimeni. Chiar eu am propus Senatului Universității să înființăm acest birou. În curând, vor fi disponibile, în format digital, și propriile noastre cărți, mai ales cele care se publică la editura universitară", a mai declarat Bungău.

Conducătorul Biroului e-biblioteca, Titus Bădic, a declarat, potrivit aceluiaşi comunicat, că noua structură a fost gândită pentru a oferi „sprijin și consultanță celor care vor să acceseze literatură științifică din cele mai variate domenii”.

Toate site-urile, bibliotecile digitale, editurile, care oferă acces liber la conținuturile lor urmează să fie accesibile de pe pagina de internet a Bibliotecii Universității din Oradea.

„Încercăm astfel să facilităm accesul utilizatorilor la cărți, articole științifice sau baze de date privind cercetarea academică. Universitatea din Oradea este abonată la o bază de date dedicată cercetării, bază de date ce poate fi accesată cu ajutorul unui cont și a unei adrese de tipul uoradea.ro”, a explicat Titus Bădic.

Angajații bibliotecii electronice a Universității din Oradea pot fi găsiţi telefonic, la numărul 0259-408.620 sau 0259-408.622 sau, prin e-mail, la adresa info.resurseonline@uoradea.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Management de "Sorbonica". Good morning UO!
I. ”„În cadrul Bibliotecii Universității din Oradea a fost creat un nou birou, e-biblioteca, structură care oferă studenților, masteranzilor, doctoranzilor și cadrelor didactice din universitate acces la diverse resurse electronice, la diferite categorii de publicații cu caracter științific, educațional sau la alte surse de documentare, accesibile în format electronic”, a anunțat, miercuri, rectorul Constantin Bungău, citat într-un comunicat de presă.” 1. Bună dimineața UO. 2. Biroul putea fi creat încă de acum cca. 20 ani, parțial, sau chiar integral, (și) cu fonduri din venituri proprii. Poate mă contrazic ”George” de ”Sorbonica” şi păpușarii lui! 3. Oare câte generații de absolvenți UO au fost private de o asemenea facilitate? 4. Şi studentul orădean, de la UO, știe că obturarea/îngreunarea accesului la informație nu este apanajul unui management conform de instituție de învățământ superior. Ca și dona (”sub acoperire”?) Doina, Z., de la IETI, de exemplu. II. ”„Eu nu știu să mai existe în altă universitate un birou e-biblioteca. Sută la sută, este inovația noastră, nu am luat-o de la nimeni. Chiar eu am propus Senatului Universității să înființăm acest birou. În curând, vor fi disponibile, în format digital, și propriile noastre cărți, mai ales cele care se publică la editura universitară", a mai declarat Bungău.” 1. Domnul rector se referea, probabil, la instituțiile de învățământ superior din România. M-aș bucura să fiu contrazis. În mod pertinent (şi bine documentat). III. ”Încercăm astfel să facilităm accesul utilizatorilor la cărți, articole științifice sau baze de date privind cercetarea academică. Universitatea din Oradea este abonată la o bază de date dedicată cercetării, bază de date ce poate fi accesată cu ajutorul unui cont și a unei adrese de tipul uoradea.ro”, a explicat Titus Bădic.” 1. Nu știu cât de vastă este baza de date dedicată cercetării, literaturii de specialitate ş.a., la care are acces/este abonată BUO. Sper ca într-un viitor cât mai apropiat, să se aproprie de cea a celor de la: Sorbona, Imperial College London, Oxford, Cambridge, MTI, Stanford ş.a. 2. Acest lucru presupune si manageri dedicați, model: Demetrios din Phalera, Eratostenes, Cassiodorus, Naude, Leibniz, Panizzi, Dewey, Mihai Eminescu, Ioan C. Bianu, Hodoş, Rubachin, Al. Sadi-Ionescu, Ranganathan, Georgescu-Tistu, sau Simionescu, nicidecum ”martori mincinoși” ca actualul responsabil de la BUO! IV. În loc de concluzii: 1. Good luck Mr. Titus Bădic! 2. Bibliotecarul profesionist, dedicat şi fără ”fumuri” de ţaţă: un ”Semis servorum scientie” - Paul Otlet; 3. E-biblioteca universitară, un (viitor) criteriu de evaluare pentru cei de la: ARACIS, CEMU, ME...
Postat 20 Iunie 2021, 20:06 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON