URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Noiembrie 2020, 16:15

După priorităţi: Numărul mare de teste care se fac pentru suspecţii de Covid-19 în Oradea duce la amânarea testărilor la cerere prin metoda pooling

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi politicieni din partide diferite, Delia Ungur (USR PLUS) şi Szabo Odon (UDMR), au acuzat în spaţiul public că în Oradea nu se mai fac testări la cerere prin metoda pooling, o formă de testare în masă la care apelau companiile, şi asta ar fi o formă de a masca realitatea pandemiei.

Chestionat de BIHOREANUL, dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor bihorene, spune însă că testările de grup se fac în continuare, dar doar în măsura posibilităţilor, ţinând cont că laboratoarele spitalelor orădene sunt aglomerate cu testele pentru suspecţii de Covid-19 sau alte grupe care trebuie obligatoriu verificate, cum sunt personalul medical sau bihorenii din centrele de bătrâni.

Acuzaţi de lipsă de transparenţă

Ungur a scris pe Facebook că firma pe care o conduce a plătit până acum peste 100.000 lei pentru testele prin metoda pooling, tocmai pentru că a înţeles cât de importantă este izolarea bolnavilor.

„Acum a început campania electorală pentru alegerile parlamentare și brusc, de pe-o zi pe alta, programarea pentru teste Covid-19 la laboratoarele publice a devenit mult mai greoaie în Oradea. Dacă până mai ieri puteai să te programezi de azi pe mâine, acum ești programat peste o săptămână. În oraș circulă informația că s-ar fi dat dispoziție „de sus”, la nivel național, să se testeze cât mai puțin la cerere. Oficial nu se comunică nimic, dar niciodată nu a existat o comunicare transparentă din partea autorităților. Nu am știut niciodată dintre testele efectuate câte erau la cerere, câte erau pentru personalul medical și câte pentru diverse categorii de bolnavi internați deja”, a reclamat Delia Ungur, pe propria-i pagină de pe reţeaua de socializare.

De asemenea, printr-un comunicat de presă transmis luni, deputatul Szabo Odon a ridicat aceeaşi problemă, întrebându-se „de ce, la Oradea, nu se mai fac teste Covid-19, în sistem pooling?”. „În Oradea, creşte numărul bolnavilor, dar administraţia scade capacitatea de testare”, a criticat parlamentarul UDMR.

În limita capacităţii

Contactat de BIHOREANUL, dr. Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor locale, a spus că cei doi politicieni sunt într-o confuzie: nu a scăzut numărul de testări din Bihor ci, din contră, a crescut, iar testări în masă la cerere se fac în continuare, dar în limita capacităţii laboratorului Spitalului Judeţean.

„Se fac testări pooling în continuare, dar din cauza volumului mare nu putem satisface toate cererile. Conform legii, noi, cu prioritate, trebuie să facem teste solicitate de DSP Bihor, Ambulanţă, pentru personalul din spitale şi pacienţii care se prezintă la consultaţii. Volumul de analize este mare, uneori de peste 700-800 pe zi. Aşa că pentru testările firmelor, la cerere, se merge pe programare”, a declarat medicul.

Acesta a ţinut să precizeze că, dacă eşantioanele ies pozitive în urma testării pooling, în laborator ajung să se facă mai multe analize, uneori individual pentru toţi cei testaţi în masă. „La pooling, când o grupă de 10 sau de 20 iese pozitivă, trebuie să le facem individual, ca să vedem câţi sunt de fapt pozitivi. Dacă vine o întreprindere cu 300 de angajaţi, le faci pooling şi ies pozitive toate grupele, tu de fapt trebuie să suplimentezi cu 300 de analize capacitatea laboratorului”, a precizat Carp.

Cu programări

Din aceste motive, când sună la Spitalul Judeţean, reprezentanţii companiilor fie se aleg cu o programare, fie sunt îndemnaţi să sune la laboratoarele private din oraş, unde pot face teste individuale. „Nu putem să amânăm o casă de bătrâni sau un grup de pacienţi oncologici, ca să facem o testare pooling la o companie. Pe cât posibil, facem pentru toţi cei care solicită, dar când capacitatea laboratorului este atinsă, programăm”, a spus Carp.

Medicul a amintit chiar de un scandal din vară, din Craiova, unde şefii laboratoarelor de teste Covid-19 din spitalele publice au ajuns cercetaţi de procurori tocmai pentru că au făcut teste la cerere, pentru companii şi turişti, în detrimentul celor cerute de DSP.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON