URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
21 Iunie 2024, 10:50

După muncă, și răsplată: Care sunt primăriile din Bihor câștigătoare la campionatul județean al curățeniei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna curățeniei în Bihor, o campanie ajunsă la a patra ediție, s-a încheiat, iar cele mai harnice primării în colectarea deșeurilor și, mai ales, reciclarea lor, au fost premiate joi seară, în cadrul unei gale festive. Evenimentul, la fel ca și campania, a fost organizat de Consiliul Județean Bihor și Asociația Ecolect, responsabilă de gestionarea deșeurilor din județ.

Regulile concursului au fost simple: primăriile au trebuit să organizeze acțiuni de ecologizare pe teritoriul lor administrativ și, în plus, a fost monitorizat felul în care cetățenii colectează deșeurile.

Cu cât au ridicat operatorii de salubritate mai multe deșeuri colectate separat, raportat la numărul de locuitori, cu atât primăria a avut un punctaj mai mare. O altă componentă a jurizării a fost gradul de evoluție a ratei de reciclare în lunile martie-mai 2024 față de media anului trecut.

După evaluarea tuturor acestor rezultate, cele șase primării care au câștigat locul I au primit fiecare un premiu de câte 100.000 de lei, primăriile de pe locul II câte 50.000 de lei, iar cele de pe locul III o recompensă de 30.000 de lei.

Banii vor putea fi folosiți pentru proiecte publice, dar 10% trebuie obligatoriu direcționat către EcoCluburile înființate în școli, pentru a încuraja implicarea elevilor în activități ecologice.

Concursul s-a desfășurat în șase zone din Bihor, iar câștigătorii sunt următorii:

- Zona 1B: Toboliu (locul I), Sântandrei (locul II) și Oșorhei (locul III);

- Zona 2: Aleșd, Bulz, Șinteu;

- Zona 3: Mădăras, Cociuba Mare, Avram Iancu;

- Zona 4: Drăgănești, Beiuș, Tărcaia;

- Zona 5: Marghita, Balc, Buduslău;

- Zona 6: Sâniob, Sălacea, Săcueni.

În concurs au fost înscrise 81 de primării din Bihor, din totalul de 100.

În cadrul Lunii curățeniei s-a desfășurat și EcoProvocarea, o competiție destinată elevilor înscriși în clasele I–XII în școlile din Bihor.

Cei mai harnici dintre ei urmează să fie premiați într-o festivitate anume organizată de CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KP aka mama Omida
Degeaba se fac concursuri de acest fel ... daca tu arunci in spatele casei mizeria.
Postat 22 Iunie 2024, 21:29 de Sandu2100
Degeaba se fac concursuri de acest fel ...
... dacă ADI Ecolect și CJ Bihor se fac că lucrează pe tema salubrizării și a colectării selective. Județul este prost gestionat, regulile foind stabilite doar pentru profitul "mafiei gunoaielor" și nu pentru obiectivele impuse prin legi. Operatorii cum sunt AVE (din grupul Keviep), au dublat tarifele începând din această lună, prin înjumătățirea frecvenței colectării reciclabilelor care zac pe marginea drumurilor județene și comunale. La nivelul satelor, cu excepția câtorva administrații publice locale, au fost desființate locurile cu containere pe selecțiile stabilite, astfel că sacii cu gunoaie se găsesc iar împrăștiați peste tot, în mediul rural mai ales, în lipsa acestora. Se fac economii la ridicarea deșeurilor, transport și prelucrare, nerespectându-se principii obligatorii în cadrul SMID, pe care îl gestionează Consiliul județean Bihor atât de ineficient. Chiar lângă Bihor, în județul Arad spre exemplu, se vede din mersul mașinii chiar, cât de bine s-a știut organiza un asemenea sistem integrat de gestionare a deșeurilor. La Bihor nu se poate, pentru că pe "birtinezi" nu-i duce capul cum se face și se vede că au alt interes, din moment ce ei lucrează pentru profitul operatorilor în loc de cerințele sistemului și ale cetățenilor.
Postat 22 Iunie 2024, 06:32 de KP
Felicitari
Nu-i vorba de premii aici, e vorba de a conștientiza oamenii sa colecteze cum trebuie si sa nu aru ce pe câmp gunoaiele.
Postat 21 Iunie 2024, 15:49 de Sandu2100
Felicitari!
De la autoritati inca mai asteptam si raport cu cate halde de steril sau deseuri periculoase au fost ecologizate.
Postat 21 Iunie 2024, 14:54 de nihil
Ce-ai
făcut dom'Mălan,n-ai mai putut să-l declari câștigător pe Sferle?Las'ca-i bun și locul doi Oricum, Eugen e tot de-al nostru.
Postat 21 Iunie 2024, 12:37 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6516 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON