URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Februarie 2015, 17:05

După modelul Primăriei: Turiştii vor putea admira oraşul şi din turnul Bisericii Reformate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biserica reformată "Oraşul Nou" din strada Primăriei este în şantier. "În cel mult două săptămâni vom preda lucrările din interior după care, îndată ce vremea va permite, vom ieşi pe exterior, unde vom lucra la tencuieli, jgheaburi, burlane şi învelitori", a declarat, în numele constructorului Euras, şeful de şantier Ionuţ Bota, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Oradea de sus

Lăcaşul de cult este închis credincioşilor din noiembrie 2014, pentru că oficierea serviciului religios printre schele era inadecvată. Până la finalizarea lucrărilor slujbele religioase se ţin într-un spaţiu al Universităţii Partium, aşa că preoţii abia aşteaptă închiderea şantierului.

"Dorim să amenajăm un muzeu pe balconul turnului, care să fie şi vizitabil. Turnul din est va fi deschis publicului", a declarat preotul reformat Herdean Gyongyi.

Chiar dacă turnul bisericii reformate, cu puncte de vizitare la 19, 26 şi 32 metri şi cu o înălţime de 45 metri în vârf, este mai mic decât cel al Primăriei, care are puncte de vizitare la  36, 40 şi 45 metri şi o înălţime totală de 50 metri, construcţia va constitui în mod cert o atracţie turistică dată fiind vederea la centrul oraşului. "Este o panoramă foarte frumoasă. Precis vor fi turişti", a spus Herdean.

Toleranţă şi ecumenism

Finanţat din fonduri europene, proiectul "Punţi Crişene", în valoare de 1,7 milioane euro, prevede, pe lângă lucrările de la biserica reformată, reabilitarea Bisericii cu Lună cu filiile Buna Vestire şi Sfântul Duh Mângâietorul, respectiv Biserica Romano-Catolică din Cetatea din România, iar în Ungaria vor fi făcute investiţii la Parohia ortodoxă din Korosszegapati, Biserica Reoformată Calvină din Hajduboszormeny şi Biserica romano-catolică din Oroshaza.

"Acest proiect este un mijloc de valorificare a potenţialului turistic şi o dovadă a toleranţei şi ecumenismului regional, Oradea fiind recunoscută ca un oraş unde convieţuiesc în bună înţelegere mai multe comunităţi", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mecanism protejat

Lucrările la Biserica cu Lună şi cele două filii cuprind de la refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor până la amenajarea unei săli de muzeu în memoria episcopului martir Roman Ciorogariu, refacerea căilor de acces în turn pentru accesul turiştilor şi realizarea unui mobilier cu pereţi de sticlă care să protejeze celebrul mecanism "cu Lună".

"Mecanismul care pune în mişcare cu ajutorul unei tije sfera reprezentând luna a fost făcut în anul 1790. Acesta va fi reamenajat astfel încât să poată fi vizitat", a spus părintele Teodor Cristea, parohul Bisericii cu Lună. Potrivit preotului, pentru încurajarea turismului, biserica nu va percepe taxă de vizitare a turnului.

Vitralii de Italia

Monument istoric de categoria A, lăcaşul de cult din Piaţa Unirii se va schimba integral la faţă până în vară. Cele 15 vitralii ale bisericii, reprezentând în prezent simboluri geometrice, vor fi înlocuite cu altele noi lucrate în Italia de artistul plastic orădean Amalia Verzea, reprezentând scene biblice.

Vitraliile, în valoare de circa 9.000 euro bucata, sunt făcute fiecare din 18.000 de piese de sticlă. Pe lângă efectul pe care îl creează în biserică pe timpul zilei, peste noapte, vitraliile vor fi puse în valoare cu ajutorul unui sistem de iluminat de interior. Acesta va fi comandat, în afara proiectului european, pentru a da un plus de valoare zonei centrale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vai,vai..
Extraordinar..iapa noastra cal a fost!!!!!!!!!!!!Adica ...copia n-are valoare!Iubim biserica cea draga,cu luna ..dar.....!
Postat 12 Februarie 2015, 14:50 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON