URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Iulie 2021, 11:17

După ce a desființat Spitalul Orășenesc Ștei când era ministrul Sănătății, Cseke Attila îi aprobă, ca ministru al Dezvoltării, o secție de Balneologie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 10 ani după ce a desfiinţat Spitalul Orăşenesc din Ştei, "la pachet" cu alte 66 de spitale orăşeneşti din ţară, în mandatul de ministru al Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila îşi răscumpără greşeala, aprobând o finanţare de 28 milioane lei pentru înfiinţarea, în cadrul aceleiaşi unităţi medicale, a unei secţii de Balneologie.

Anunţată de UDMR

"Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei asigură o finanţare în valoare de aproape 28 milioane de lei pentru realizarea secţiei de Balneologie a spitalului din localitatea Ştei, judeţul Bihor, a atras atenţia ministrul Cseke Attila", anunţă un comunicat dat publicităţii de UDMR Bihor.

Citându-l pe ministrul Dezvoltării, comunicatul arată că scopul investiţiei este asigurarea unor "servicii medicale mai bune pentru pacienţi", iar prin această finanţare "comunităţile din bazinul Crişului Negru, dar şi pacienţii din alte regiuni, se vor putea bucura de o unitate sanitară dotată cu aparatură şi tehnologie modernă".

Potrivit sursei citate, în urma investiţiei secţia de Balneologie a Spitalului Orăşenesc din Ştei va putea primi 70 de pacienţi internaţi şi se va construi o clădire nouă cu un bazin acoperit pentru tratamente hidrokinetoterapeutice. "Noua secţie de balneologie va avea cabinete medicale pentru băi galvanice, împachetări cu parafină, duş subacval, masaj, ultrasunete şi magnetoterapie", precizează comunicatul UDMR Bihor.

Proiect de 5 ani

Contactat de BIHOREANUL, primarul oraşului Ştei, Iulian Balaj, a explicat că proiectul realizării unei secţii de Balneologie în cadrul Spitalului Orăşenesc datează de acum cinci ani.

"Fostul internat al Colegiului Naţional Avram Iancu era dezafectat de 20 de ani şi ne-am propus să-l transformăm în secţie de Balneologie, pentru că în apropiere există un foraj de apă geotermală cu proprietăţi curative. Am conceput un proiect, am scos clădirea fostului internat de sub egida Ministerului Educaţiei, am obţinut avizul Ministerului Sănătăţii şi acum suntem pe cale să obţinem de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale licenţa de exploatare a apei geotermale, proiectul prevăzând reabilitarea clădirii fostului internat şi construirea, alături, a unei clădiri în care va funcţiona un bazin pentru recuperare medicală", a spus primarul Iulian Balaj.

Conform acestuia, clădirea fostului internat, care are patru niveluri, va avea la parter şi primul etaj cabinete medicale şi săli de tratament, iar la celelalte două etaje spaţii de cazare pentru aproximativ 70 de pacienţi.

Greşeală reparată

Lucrările pentru realizarea secţiei de Balneologie a Spitalului Orăşenesc din Ştei vor fi coordonate de Compania Naţională de Investiţii, din subordinea Ministerului Dezvoltării, după ce proiectul a fost avizat atât de către Comisia Tehnico-Economică a Companiei, cât şi, ulterior, de cea a Ministerului.

În viitoarea secţie de Balneologie se vor asigura terapii de recuperare medicală, în special pentru tratarea afecţiunilor reumatismale şi neurologice.

Ordinul de ministru semnat de Cseke Attila în calitate de ministru al Dezvoltării survine la 10 ani şi 5 luni după ce tot el a iniţiat HG 345/2011, pentru desfiinţarea Spitalului Orăşenesc din Ştei, împreună cu a altor 66 de spitale orăşeneşti din diverse zone ale ţării, sub pretextul că nu aveau pacienţi.

Spitalul Orăşenesc din Ştei a fost redeschis doi ani mai târziu, printr-o Hotărâre de Guvern adoptată la 1 februarie 2013 de fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON