Reprezentanţii Asociaţiei Civice Democrate a Romilor (ACDR) acuză că în mai multe localităţi din Bihor au fost făcute presiuni asupra cetăţenilor din această etnie, din cauză că nu au votat primari ai UDMR.
Întâmplările au fost puse pe tapet sâmbătă, în cadrul unei întâlniri desfăşurate la cantina de pomeni a Cimitirului Municipal, la care au participat aproximativ 50 de romi ai ACDR, observatori, candidaţi sau simpli membri ai Asociaţiei. "Oamenii s-au văzut şi s-au felicitat reciproc pentru rezultatele pe care le-am avut în alegeri. Avem 6 consilieri locali, la Abrămuţ, Ciuhoi, Diosig, Ineu, Tarcea şi Tinca, şi am discutat despre acţiuni de susţinere a lor în consiliile locale, dar şi despre problemele pe care le-am întâmpinat şi înainte de votare, şi în timpul şi cu precădere după alegeri", a declarat Marian Daragiu, preşedintele ACDR Bihor.
Ameninţări cu violul
Potrivit acestuia, cele mai mari probleme au fost în Săcueni, Marghita, Diosig, Petreu, Abrămuţ sau Valea lui Mihai, comunităţi de altfel cunoscute pentru preferinţa electoratului pentru UDMR.
"La Petreu, de exemplu, romii au fost ameninţaţi cu tăierea ajutorului social de către primărie pentru toţi cei care au votat cu ACDR. După alegeri, oamenii au ieşit să îşi păstreze cele 72 de ore de muncă pentru a primi ajutorul social. A venit expertul pe problema romilor din primărie, un susţinător fervent al primarului, şi i-a arătat cu degetul: "Tu, tu, tu şi tu puteţi să vă duceţi acasă, nu vă pontez orele lucrate pentru că nu aţi votat aşa cum trebuia"", acuză Daragiu.
La Săcueni, celor care au votat cu ACDR li s-a tăiat apa şi au fost ameninţaţi cu demolarea caselor, pentru că nu au avut autorizaţii de construcţie şi pentru că nu sunt proprietari, dar şi că nu vor mai fi primiţi în primărie.
Daragiu susţine că au existat localităţi în care, înainte de alegeri, ţiganii au fost intimidaţi chiar de către alţi ţigani că, dacă nu votează cu UDMR, le vor fi violaţi copiii. "Nu am auzit despre agresiuni fizice, dar ameninţări cu violuri s-au întâmplat, la adresa liderilor care au copii. Cei care au votat cu ACDR au fost vizaţi. Am luat declaraţii şi vom sesiza Prefectura şi Agenţia pentru Prestaţii Sociale, ca să ştie ce se întâmplă în judeţ. În privinţa ameninţărilor cu violul nu am făcut nimic, la rugămintea celui ameninţat, ca să nu fie şi mai mare scandalul în comunitate", a spus Daragiu.
Furaţi la voturi
Liderul ACDR a adăugat că ameninţările au venit "cu precădere au venit din partea UDMR, dar şi din partea PDL". El a spus că la Ghighişeni, comuna Rieni, cu primar PDL, chiar edilul s-ar fi urcat în buldozer, s-a dus la biserică şi le-a spus romilor că "dacă votează ACDR, demolează biserica". "Atât de speriaţi au fost romii încât nici nu au acceptat să depunem liste", susţine Daragiu.
Nici ziua alegerilor nu a fost lipsită de probleme, deoarece, la Săcueni de pildă, observatorii ACDR au fost daţi afară din secţiile de votare şi nu au fost lăsaţi nici să vadă voturile nule şi nici să participe la întocmirea procesului verbal de centralizare a voturilor.
Preşedintele ACDR a afirmat că situaţia s-a repetat şi în alte localităţi şi s-a declarat convins că ACDR a fost furată la voturi.
Pe de altă parte, în întrunirea de sâmbătă Daragiu le-a dat romilor aleşi consilieri locali şi câte o agendă, pentru a-şi nota toate lucrurile importante pe care le au de făcut în calitate de aleşi, pentru o mai bună organizare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.