„De mâine, acest tronson va fi operațional, va fi deschis circulației. Cei care circulă în Zona Metropolitană vor evita centura Oradea, intrările în oraș, iar ambuteiajele se vor reduce”, a spus Ilie Bolojan, sâmbătă, la inaugurarea tronsonului dintre Nojorid și Băile Felix, de circa 9 kilometri, al inelului rutier metropolitan al Oradiei, amenajat cu profil de drum național.
Circulația va fi deschisă oficial duminică, la ora 9, dar sâmbătă seara primele mașini au trecut deja pe noua porțiune de șosea.
Mulțumiri pentru inel
La inaugurare au participat o serie de oficialități, ca Nicolae Ciucă, președintele PNL și președintele Senatului, prefectul de Bihor, Marcel Dragoș, primarul Oradiei, Florin Birta, vicepreședintele CJ, Mircea Mălan, parlamentarul Lucian Bode și alții, reprezentanți ai constructorilor și ai mass-media.
Ilie Bolojan a înșiruit o serie de mulțumiri legate de realizarea proiectului, menționând Guvernul care a susținut implementarea Programului Anghel Saligny și pe fostul premier Nicolae Ciucă, dar amintindu-i și pe consilierii județeni (PNL, plus doi de la alte partide) care au asigurat majoritatea de două treimi necesară aprobării acestui proiect, contestat de unii și, de altfel, întârziat din cauza unor procese deschise de mai mulți proprietari din Cheriu, nemulțumiți de traseu.
Președintele CJ Bihor a mai subliniat că inelul rutier metropolitan de sud este un proiect important pentru mobilitatea din Zona Metropolitană Oradea, el conectând trei drumuri naționale DN 1 Oradea – Cluj, DN76 Oradea – Deva și DN79 Oradea - Arad, scurtând timpii de deplasare și descongestionând alte șosele, ca cea de centură a Oradiei.
foto: Consiliul Județean Bihor
La rândul său, primarul Oradiei, Florin Birta, a subliniat importanța acestei investiții în infrastructură: „Pe lângă fluidizarea traficului, inelul metropolitan creează oportunități de dezvoltare economică pentru zonele adiacente. Continuăm să lucrăm la drumurile radiale care vor conecta acest inel cu centura orașului”.
Nicolae Ciucă a felicitat autoritățile locale pentru proiect și a subliniat importanța descentralizării în realizarea unor asemenea investiții.
Încă în lucru
Tronsonul Nojorid – Băile Felix, deci cel care leagă DN79 de DN76, are 9 kilometri și este finalizat până la intersecția cu drumul spre localitatea Cordău, de unde șoferii pot ajunge în stațiunea Băile Felix în circa 2 minute.
Urmează și finalizarea viaductului de 331 de metri ridicat peste DN76 la ieșirea din Băile Felix, programată la sfârșitul acestui an. Viaductul va face legătura cu tronsonul al doilea al lucrării, de circa 8 kilometri, între Betfia și Oșorhei.
Cea mai mare parte a tronsonului Nojorid – Băile Felix, cea pe care se va și circula începând de duminică, a fost terminată cu 8 luni înainte de termen, a subliniat directorul firmei Asfamixt, Daniel Forțiu. Acesta a adăugat că, pe lotul 1, s-au executat aproape un kilometru de piloți forați, cu diametru de 1,2 metri, și s-au folosit 630.000 de kilograme de armătură numai la viaductul ce traversează DN76.
Firma Asfamixt este liderul asocierii care executa lucrările pe lotul 1 al inelului metropolitan, celelalte firme fiind OPR Asfalt și Dacia Faber.
În ceea ce privește tronsonul al doilea, între Oșorhei și Băile Felix, acesta este amenajat de PORR Construct, iar lucrările nu sunt atât de avansate, ajungând totuși la 65%. Zilele trecute, s-a deschis circulația pe o porțiune mai mică, de 3 kilometri, între Oșorhei și Cheriu.
„În luna mai anul viitor, și cel de-al doilea tronson va fi integrat cu acesta (n.r. - Nojorid - Băile Felix) și va fi deschis circulației”, a spus Bolojan.
Șoseaua în lungime totală de 17 kilometri costă aproximativ 58 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro sunt asigurați prin Programul Anghel Saligny, 14 milioane de euro asigură Consiliul Județean Bihor, iar 4 milioane de euro, Primăria Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.