Duminică, 24 noiembrie, are loc primul tur de scrutin pentru alegerea viitorului președinte al României, alegătorii având de optat dintre 14 candidați înscriși pe buletinele de vot. În Bihor sunt așteptați la urne 497.044 cetățeni, pentru care au fost organizate 659 secții de votare.
Unde poți vota
Pentru alegerile prezidențiale 2024, al căror prim tur de scrutin are loc duminica aceasta, iar cel de-al doilea pe 8 decembrie, în România au fost organizate 18.970 secţii de votare, iar în afara țării alte 950 de secţii.
În Bihor vor funcționa 659 secții de votare, unde își vor putea exercita dreptul constitutional de alegere a președintelui 497.044 cetățeni cu drept de vot.
Secțiile de votare vor funcționa, la fel ca în toată țara, de la ora 7.00 la ora 21.00, pe când în străinătate se poate vota deja de vineri. De precizat că alegătorii care la ora 21.00 se vor afla în sediul secției și la rând în afara acesteia pentru a intra ca să-și exercite dreptul de vot vor putea face acest lucru până cel târziu la ora 23.59.
Au dreptul să voteze cetățenii români care au 18 ani, împliniți până în ziua scrutinului inclusiv. Nu au acest drept persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale și nici debilii și alienații mintal puși sub interdicție.
Dacă alegătorul se află în localitatea de domiciliu / reședință, poate vota doar la secția de votare la care este arondat. Dacă nu se află în localitatea de domiciliu / reședință, poate vota la orice altă secție din județ sau din țară. Pentru a afla la ce secție de votare este arondat, orice cetățean poate consulta Registrul Electoral pe site-ul www.registrulelectoral.ro, unde își introduce datele personale și i se furnizează această informație de îndată.
Cum poți vota
Pentru a putea vota, alegătorul își prezintă actul de identitate (la secțiile din țară cartea sau buletinul de identitate) operatorilor de calculator din secția de votare, care introduc datele personale în așa numitul SIMPV (Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de prevenire a votului ilegal), care semnalează dacă persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusive, dacă i s-a interzis exercitarea dreptului de vot; este arondat sau nu la respectiva secţie ori dacă a fost omis din lista electorală permanentă; dacă figurează că deja şi-a exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin ori dacă figurează că a votat prin corespondenţă).
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor. După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă. Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.
Ordinea candidaților pe buletinul de vot
Pentru ca procesul de votare să decurgă rapid și alegătorul să petreacă o perioadă cât mai scurtă de timp în secția de votare, este util de știut ordinea candidaților pe buletinele de vot.
Pentru turul I al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, aceasta este următoarea: 1 – Elena Valerica Lasconi (USR), 2 – George Nicolae Simion (AUR), 3 – Ion Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ionel Ciucă (PNL), 5 – Hunor Kelemen (UDMR), 6 – Mircea Geoană (independent), 7 – Ana Birchall (independent), 8 – Alexandra Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională), 9 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), 10 – Ludovic Orban (Forța Dreptei), 11 – Călin Georgescu (independent), 12 – Cristian Diaconescu (independent), 13 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român), 14 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale).
De notat că deși unul dintre cei 14 candidați (Ludovic Orban) a anunțat luni că se retrage din cursă, voturile date de alegători prin aplicarea ștampilei VOTAT pe patrulaterul cu numele său vor fi numărate și contabilizate ca atare în procesele-verbale din secțiile de votare, întrucât retragerea a fost anunțată după validarea candidaturilor și tipărirea buletinelor de vot.
În timp real
Estimarea primelor rezultate, în baza unor sondaje de tip exit-poll, va fi făcută imediat după închiderea urnelor, la ora 21.00. Pentru realizarea acestor sondaje au fost acreditate de către Biroul Electoral Central (BEC) patru instituții de profil: Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde, The Center for Internaţional Reserch and Analysis (CIRA), Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) și ARA Public Opinion.
Prezența la vot va putea fi cunoscută în timp real în timpul zilei, iar rezultatele oficiale ale procesului electoral vor putea fi și ele cunoscute imediat după închiderea urnelor, pe măsură ce are loc centralizarea proceselor verbale întocmite de birourile secțiilor de votare. În acest scop, STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale) a dezvoltat o nouă funcţionalitate a site-ulului prezenta.roaep.ro, care va permite selectarea a diferite criterii (în funcţie de candidat, judeţ sau localitate, pe ţară sau în străinătate). Astfel, toţi cei interesaţi vor putea urmări centralizarea voturilor şi o serie de reprezentări grafice ale rezultatelor provizorii, parţiale şi finale, după închiderea secţiilor de votare.
De asemenea, la fel ca la procesele electorale anterioare, vor fi publicate în timp real datele statistice cu privire la prezenţa alegătorilor în secţiile de votare, fotografiile proceselor-verbale şi alte date de transparenţă.
Potrivit STS, site-ul prezenta.roaep.ro, cât şi site-ul voting.roaep.ro vor fi disponibile începând cu deschiderea oficială a votării.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.