URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iulie 2021, 10:55

"Duhul aurului": A fost lansat noul număr al revistei Familia, ilustrat cu fotografii de la Roşia Montană (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai nouă ediție a revistei Familia, cea cu numărul 6, a fost lansată joi seară, la Librăria Cărtureşti din Oradea.

Aceasta a fost ilustrată cu imagini spectaculoase din galeriile subterane de la Roşia Montană, dar şi cu poze de la suprafaţă, cu oamenii locului în viața de zi cu zi, realizate de mai mulţi fotografi care și-au etalat lucrările la Muzeul Ţării Crişurilor, în cadrul expoziţiei al cărei nume apare și pe coperta revistei de cultură: "Roşia Montană. Duhul aurului".

"Duhul aurului", pe copertă

Evenimentul, care a atras doar 10 participanți, a început după ora 18, după ce gazda evenimentului, redactorul-şef al revistei, Mircea Pricăjan, a felicitat librăria Cărtureşti pentru recenta distincţie de la Târgul de carte din Londra, unde a primit titlul de Librăria Anului la nivel mondial.

A luat cuvântul apoi Florin Şipoş (foto), curatorul expoziţiei de fotografie documentară "Roşia Montană - Duhul aurului", care a putut fi vizitată la Muzeul Ţării Crişurilor până luni, 12 iulie.

"Vreau să felicit revista Familia pentru deschiderea din ultima vreme spre fotografie. Lucrarea care se află pe coperta revistei îi aparţine fotografului şi cercetătorului Ivan Rous, care este în România de 15 ani şi fotografiază galerii subterane. Nu ştiu nici până astăzi cum a putut să intre acolo, pentru că foarte mult timp galeriile au fost închise şi nimeni n-a avut voie să intre", a explicat Şipoş, care semnează în revistă şi o cronică a expoziţiei.

Ivan Rous este primul fotograf profesionist care a surprins cu aparatul său faimoasele galerii subterane, ce se întind pe 150 de kilometri, şapte kilometri fiind de pe vremea Daciei şi Imperiului Roman.

Pe lângă imaginile din subteran, revista este ilustrată şi cu fotografii realizate de artiştii din grupul "7 zile" -  Cosmin Bumbuţ, Petruţ Călinescu, Bogdan Croitoru, Vasile Dorolţi, Silviu Gheţie şi Gicu Şerban, respectiv Oleg Tishkovets, din Ucraina, - care au surprins viaţa de zi cu zi a locuitorilor din Roşia Montantă, clădirile din localitate şi exploatările miniere de suprafaţă.

Povestea unui poet

Mircea Pricăjan a prezentat pe scurt conţinutul noului număr al revistei de cultură, care cuprinde poeme, cronici (7 la număr) şi proză (3 opere) și note de lectură care-i aparţin lui Dan Romaşcanu despre „România comunistă (1948-1985). O analiză politică, economică şi socială”, de Michael Shafir.

Una dintre cronici a fost scrisă de Mihai Bălan (foto), care le-a vorbit celor prezenți despre "Kissinger: 1923-1968. The Idealist", de Niall Ferguson. "Deşi este o carte apărută la o editură în Marea Britanie, care nu este tradusă încă în româneşte, dar care poate fi citită de cei care ştiu engleză, este un volum interesant. Este un bildungsroman, o epopee a celui care a fost un puternic om de stat", a explicat el.

Evenimentul s-a încheiat cu două momente artistice.

Tânăra actriţă Oana Serena Secară a citit două poeme ale Denisei Crăciun, publicate în actualul număr: "Ai grijă ce-ţi doreşti" şi "De la îngerul legământului". Apoi, împreună cu actorul Ionuţ Şerban, a citit câteva fragmente din "Salvaţi-l pe Tudorică", o poveste scrisă de Mihaela Buruiană, despre un bărbat nepriceput la scris care a devenit un poet consacrat la nivel naţional.

Revista Familia poate fi cumpărată în Oradea de la chioşcurile de presă, librăriile Cărtureşti şi Humanitas, la preţul de 10 lei.

Următoarea ediție, care va apărea în septembrie, va fi una dublă, numerele 7 şi 8 urmând să fie contopite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Familia lui Bolojan.
Se vrea "smart" și neapărat națională, ca să poată la un moment dat lansa mesaje politice online. Și-a tras Bolojan "revistă de cultură". Viitoare fițuică de partid.
Postat 17 Iulie 2021, 10:38 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON