URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Martie 2014, 14:51

Duelul orgoliilor: Fizioterapeuţii protestatari, acuzaţi că sunt tendenţioşi!

Supăraţi pe organizatorii marşului de joi, când absolvenţi de Medicină cereau autorităţilor reglementarea meseriei de fizioterapeut şi atrăgeau atenţia că pacienţii sunt trataţi de "absolvenţi de Sport" (absolvenţi ai specializărilor de Kinetoterapie), care nu cunosc Medicină, Federaţia Română a Asociaţiilor de Fizioterapie (FRAF) ripostează.

Într-un memoriu transmis BIHOREANULUI dar şi altor publicaţii care au scris despre protestul de joi, conducerea FRAF, care reprezintă asociaţiile profesionale ale kinetoterapeuţilor, fiziokinetoterapeuţilor, absolvenţilor de balneofiziokinetoterapie şi recuperare ş.a.m.d, susţine că protestatarii orădeni au fost tendenţioşi în demersul lor.

Întins pe 6 pagini, memoriul arată în esenţă că absolvenţii de Kinetoterapie, la care făceau referire protestatarii, au tot dreptul să îşi practice meseria, invocând şi norme legale, recunoscând totodată că fizioterapia nu există ca meserie în România.

"De nenumărate ori, Federaţia Română a Asociaţiilor de Fizioterapie a semnalat autorităţilor că inexistenţa până la aceasta dată a unei reglementări legislative a profesiei de fizioterapeut şi lipsa unor protocoale de practică terapeutică în domeniul fizioterapiei, aplicabile la nivel naţional, poate avea consecinţe majore în asigurarea calităţii asistenţei fizioterapeutice profilactice sau de recuperare, ca urmare a angajării în unităţi medicale publice sau private a unui personal, de profesii diferite şi cu o curriculă universitară diferită", arată memoriul, abordând, practic, pe un ton diferit, problema pusă pe tapet de mediciniştii orădeni.

FRAF s-a arătat revoltată cu privire la modul în care au ales orădenii să îşi spună punctul de vedere în stradă.

"Federaţia Română a Asociaţiilor de Fizioterapie este profund indignată de declaraţiile tendenţioase, nejustificate şi neargumentate ale organizatorilor şi participanţilor la protest, precum şi de jignirile adresate unei profesii cu o istorie de peste 90 ani, cum ar fi: "Dacă ai fost victima impostorilor, nu tăcea, spune şi altora", "Fizioterapia nu este sport, ci o profesie medico-sanitară", "Jos mâinile, nu atinge pacientul!"", reţine documentul.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, circa 70 de persoane, majoritatea tineri, absolvenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, dar şi pacienţi, au mărşăluit joi prin oraş pentru a atrage atenţia asupra faptului că meseria lor, cea de fizioterapeut, nu există în nomenclatorul meseriilor, iar asta se răsfrânge atât asupra lor, pentru că nu au locuri de muncă, cât şi asupra pacienţilor.

Tinerii au adus cu ei pancarte cu mesaje precum "Serviciile medicale improvizate dăunează grav sănătăţii! Dacă ai fost victima impostorilor, nu tăcea, spune şi altora!" şi au purtat un fel de bannere-tricou pe care scria "Fizioterapia nu este un sport, ci o profesie medico-sanitară", "Jos mâinile, nu atinge pacientul!", toate cu trimitere la faptul că, în loc ca în centrele de recuperare să fie absolvenţi de Medicină, sunt angajaţi absolvenţi de Sport (facultăţi în cadrul cărora se învaţă kinetoterapia), care nu au pregătirea necesară.

Citiţi detalii pe această temă, în articolul: "Protest pentru sănătate: 70 de fizioterapeuţi orădeni au mărşăluit prin oraş ca să le fie recunoscută meseria (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON