După ce instanţa a anulat obligaţiile "verzi" ale orădenilor care stau la bloc, stabilind că Primăria nu îi poate obliga pe locatari să întreţină zonele din jurul imobilelor fără să organizeze, în prealabil, un referendum, primarul Florin Birta spune că nu va renunţa la regulament, chit că el se aplică acum doar orădenilor de la case.
Doar cu referendum
Într-o conferinţă de presă susţinută joi, Birta a amintit că obligaţia asociaţiilor de proprietari din Oradea de a încheia protocolul cu municipalitatea pentru întreţinerea spaţiilor verzi din jurul blocurilor a fost anulată de Curtea de Apel Oradea, în urma unui proces deschis de Asociaţia de Proprietari Şelimbărului nr. 1. Iniţial, Tribunalul Bihor dăduse dreptate Primăriei, pentru ca, ulterior, sentinţa definitivă să răstoarne situaţia.
"Curtea de Apel a stabilit că, pentru a putea încheia acele protocoale prin care instituiam obligaţia de amenajare a locurilor virane dintre blocuri, trebuia să organizăm un referendum care să confirme că locuitorii oraşului Oradea sunt de acord ca asociaţiile să întreţină acele spaţii", a declarat Birta.
În motivare, judecătorii invocă OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, care prevede explicit că obiectivele de bună gospodărire, întreţinere, curăţenie şi înfrumuseţare pot fi transferate în sarcina locuitorilor doar în urma unui referendum local, ceea ce Primăria Oradea n-a organizat.
Dacă vreţi şi puteţi...
În acest context, a spus Birta, Primăria are mai multe variante: angajează o firmă care să întreţină spaţiile verzi din jurul blocurilor, mizează pe spiritul civic al orădenilor de la bloc, elaborează un nou regulament sau le cere parlamentarilor să modifice legea, "pentru că mi se pare normal să stau la bloc sau la casă, să am un spaţiu verde în jur şi să-l întreţin".
Deocamdată, Primăria nu şi-a adaptat regulamentul după sentinţa definitivă, dar Birta speră că orădenii de la blocuri, chiar neobligaţi, vor întreţine spaţiile verzi din jurul imobilelor. Dacă n-o vor face, nu vor putea fi însă constrânşi, ci doar ajutaţi.
"Cred că o mare parte din cele 900 de asociaţii îşi vor face în continuare datoria, prin întreţinerea spaţiilor verzi. Dacă se va întâmpla să existe asociaţii de proprietari care nu se vor ocupa de acele spaţii verzi, Primăria, într-o primă fază, se va ocupa de ele, pentru că nu putem să lăsăm în cartiere zone neîngrijite", a declarat Florin Birta.
Stai la casă? Ghinion!
În acelaşi timp, lucrurile stau total diferit pentru orădenii de la case: regulamentul îi obligă în continuare să întreţină spaţiile verzi din jurul imobilelor, până la carosabil, iar dacă n-o fac riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 lei. Primarul Birta nu vrea să renunţe la aceste reguli, deşi sunt discriminatorii, pe motiv că judecătorii nu le-au anulat.
"Întreaga motivare se referă la locuitorii din condominii. Pentru case, regulamentul aprobat de noi prin HCL 873/2018 prevede în continuare că persoanele fizice sau juridice care administrează cu orice titlul imobile sau clădiri au obligaţia de a întreţine vegetaţia şi de a cosi spaţiile verzi aferente", a declarat Birta.
Deşi BIHOREANUL i-a semnalat că instanţa s-a pronunţat doar asupra prevederilor care îi vizau pe orădenii de la blocuri pentru că procesul a fost deschis de o asociaţie de proprietari, aşadar judecătorilor nici nu li s-a cerut să analizeze prevederile din regulament care îi vizează pe orădenii de la case, edilul a rămas impasibil: regulile rămân în vigoare pentru cei de la case!
"Primăria i-a tratat la fel pe toţi egal, indiferent că stau la case sau la bloc, doar că instanţa a dispus altfel. În acest moment, regulamentul care se referă la case este în vigoare, nu a fost anulat, cel de la blocuri a fost anulat", a spus Birta, ca şi cum tratamentul discriminatoriu ar fi fost instituit de instanţă, nu de faptul că Primăria a încercat să impună un regulament care contravine legii.
Chiar dacă a recunoscut, totuşi, că "este puţin absurd ca locuitorul de la casă să-şi îngrijească spaţiul verde de lângă casă, iar condominiul nu", Birta tot n-a arătat că ar vrea să cedeze. În schimb, întrebat de BIHOREANUL, a admis că locuieşte la casă, dar n-are spaţii verzi în jur, "ci doar trotuare, şanţuri". N-a mai precizat, însă, că locuieşte la casă în afara Oradiei, mai exact în Sânmartin, aşadar regulile nu-l afectează deloc...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.