URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Februarie 2021, 16:01

DSP Bihor a cumpărat un aparat RT-PCR, pentru testarea bihorenilor din zona Beiuş-Ştei

DSP Bihor a cumpărat un aparat RT-PCR, pentru testarea bihorenilor din zona Beiuş-Ştei Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în Bihor sunt şase linii de testare RT-PCR, din care trei la spitale publice din Oradea, una în Spitalul Marghita şi două în clinici private din municipiul reşedinţă de judeţ (sursa foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna viitoare, bihorenii care locuiesc în zona Beiuş-Ştei nu vor mai trebui să vină la Oradea, pentru a face la "stat" testul de Covid-19, cu un aparat Real Time (RT) PCR.

Direcţia de Sănătate Publică instalează în laboratorul din Beiuş o asemenea linie, care va folosi la testarea vârstnicilor din aziluri, dar şi a bihorenilor care suspectează că s-au infectat cu Sars-Cov-2. 

"Am achiziţionat acum această linie de testare, pentru compartimentul nostru teritorial din Beiuş. Luni vom face în continuare încercări, aşteptăm avizele de la Minister şi sperăm că miercuri, joi vom începe să îl folosim", a declarat, vineri, şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, pentru BIHOREANUL. Acesta este primul echipament RT-PCR al Direcţiei. 

Potrivit dr. Rahotă, aparatul RT-PCR din Beiuş va fi folosit pentru testarea cadrelor medicale şi a pacienţilor din spitalele din zonă, a angajaţilor şi vârstnicilor din aziluri, dar şi a cetăţenilor care suspectează că ar putea fi infectaţi şi care, astfel, nu vor mai trebui să vină la Oradea, pentru a face această analiză la o unitate medicală publică. La Beiuş, nu se fac teste Covid-19, ci doar recoltări, şi acelea la laboratoare private.

Deocamdată, DSP Bihor nu a stabilit costurile pe care le vor plăti bihorenii pentru un asemenea test. Noul echipament a costat 334.000 de lei, sumă plătită de DSP Bihor din fonduri proprii.

Radonul, inamicul nevăzut

O altă noutate a DSP Bihor este că, de acum înainte, va putea măsura concentraţia de radon din apă, aer şi sol.

Instituţia a cumpărat un echipament cu care poate face asemenea măsurători, util pentru zona Ştei - Băiţa, unde aceste gaz radioactiv este prezent în concentraţii periculoase, conform unor studii făcute de Universitatea Babeş-Bolyai.

"Este primul asemenea aparat din dotarea noastră, iar echipamente de igiena radiaţiei sunt doar în 18 judeţe. Aşadar, noi vom putea face măsurători şi în judeţele vecine", a explicat dr. Rahotă.

Aparatul a costat 37.650 de lei şi a fost cumpărat tot din fondurile proprii ale Direcţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
L-a cumpărat ca să ce ?!?
Fostul vicepreședinte al Pfeizer pe partea de imunologie a arătat public că aparatele PCR oferă rezultate pozitive la orice tip de virus gripal !?! Că-i o gripă comună sau un Covid de orice tip ... iese același rezultat, pozitiv !?!
Postat 12 Februarie 2021, 20:19 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON