URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Martie 2021, 19:11

Drumurile ocolitoare ale comunelor Oșorhei, Nojorid și Sântandrei au proiectant

Drumurile ocolitoare ale comunelor Oșorhei, Nojorid și Sântandrei au proiectant (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat câştigătorul licitaţiei pe care a organizat-o pentru selectarea firmei care va executa documentaţia de avizare a lucrărilor şi va elabora proiectul tehnic de execuţie pentru viitoarele drumuri judeţene din Zona Metropolitană Oradea care vor funcţiona ca drumuri de centură ale comunelor Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei.

Conform unui comunicat dat publicităţii luni, firma responsabilă de elaborarea documentaţiilor este SC Aduro Impex SRL, care a avut o ofertă de 754.790,40 lei fără TVA. Până la data de 8 aprilie, însă, pot fi depuse contestaţii din partea celorlalte firme care au concurat la licitaţie.

În cazul în care acestea vor fi respinse, SC Aduro Impex SRL va trebui să elaboreze Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Investiţii (DALI) pentru "Reabilitarea DJ 767E Oşorhei – Copăcel (pe o lungime de 12,700 km), precum şi Proiectul Tehnic de Execuţie pentru realizarea obiectivului "Creşterea accesibilităţii pe drumurile judeţene în Zona Metropolitană Oradea".

Proiectul va fi finanţat cu fonduri europene şi prevede, pe lângă reabilitarea tronsonului dintre km 1+060 şi km 13+760 al DJ 767E, şi realizarea drumurilor de centură ale comunelor Oşorhei (5,8 km), Sântandrei (5 km) şi Nojorid (8,4 km).

Cele trei drumuri de legătură în Zona Metropolitană Oradea (ZMO) vor fi construite de către CJ Bihor în parteneriat cu primăriile celor trei comune pe raza cărora trec drumurile. Judeţul Bihor va beneficia de fonduri europene în valoare de 340.000 euro pentru proiectele tehnice. După această etapă, execuţia centurilor ar urma să fie finanţată prin Programul Operaţional Regional.

Documentaţia tehnică a fost pregătită în parteneriat cu cele trei primării şi Asociaţia Zona Metropolitană Oradea, care a realizat anul trecut studiile de fezabilitate pentru câteva drumuri ocolitoare, pentru a sta la baza accesării fondurilor europene în perioada următoare.

Aceste şosele de ocolire a localităţilor din ZMO sunt necesare din cauza traficului intens şi a numărului mare de persoane care lucrează în apropierea municipiului Oradea, din peste 160.000 de locuri de muncă din judeţ, 115.000 fiind în zona metropolitană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vise pe viitor
ar trebui un nou "inel de centura metropolitana", mai degraba o simpla legatura Les-Apateu (cu conexie Sanmartin-Apateu) - Cordau -DN76 - Cheriu -Alparea - Fugiu - iesirea din Oshorhei - Salbadagiu- Husasau de Cris - Uileacu de munte -Paleu-Biharea-Santau -Bors -Tarian-Livada.
Postat 29 Martie 2021, 21:50 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON