URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2013, 08:53

Drumul spre succes: În 4 ani, CSM Oradea a ajuns între primele patru echipe din ţară şi va juca într-o cupă europeană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum să construieşti o echipă iubită de public şi de succes? În ultimii 4 ani, printr-o relaţie bine închegată între conducerea Clubului Sportiv Municipal, sponsorul principal, firma de construcţii Gavella, antrenorul Cristian Achim şi jucătorii aleşi şi pregătiţi de acesta, baschetul orădean se poate lăuda cu rezultate fără precedent.

De la coada clasamentului în 2009, CSM a ajuns la şefia campionatului 2012-2013 şi, acum, după victoria cu Clujul din play-off, faza în care se confruntă cele mai bune opt echipe ale campionatului, se bate pentru un loc în finală cu multipla campioană naţională Asesoft Ploieşti. Iar din toamnă va concura cu echipe din topul european.

Baschetul, un fenomen

În 2009, lotul de baschet al orădenilor de la CSM era cvasi-necunoscut. Blocată în coada clasamentului Ligii Naţionale, echipa nu aduna la meciuri 40 de spectatori. Odată cu instalarea noii conduceri, adică a preşedintelui clubului Florin Birta şi managerului echipei de baschet, Şerban Sere, lucrurile au început să se schimbe. Cei doi l-au adus de la Râmnicu-Vâlcea pe antrenorul Cristian Achim, care promovase în Liga Naţională cu echipa locală, dar care îşi luase un an de pauză după ce formaţia s-a desfiinţat din lipsă de bani, şi au creionat împreună planurile pentru performanţă.

09 Cristian Achim.jpg"Strategia mea se bazează pe foarte multă muncă. Muncă inteligentă!", spune Achim (foto). Echipa a progresat de la un sezon la altul, iar anul trecut a terminat campionatul pe locul 5. Sezonul 2012-2013 a adus însă "explozia", orădenii dominând pe aproape tot parcursul campionatului regulat. L-au terminat, după câteva meciuri mai puţin reuşite, pe locul doi, intrând în prima fază a play-off-ului, cea în care joacă primele opt clasate din campionatul regulat, şi din care se alege campioana naţională.

În play-off orădenii au jucat cu U Mobitelco Cluj, o echipă cu tradiţie de 40 de ani, pe care specialiştii o dădeau clar favorită. Ai noştri şi-au depăşit însă statutul de "challenger" şi au câştigat 3 din 4 jocuri, ultimele două chiar în deplasare. Victoriile au adus CSM, în premieră, în semifinalele Ligii Naţionale. Cum a reuşit să-şi depăşească obiectivul de sezon, adică clasarea între primii opt? Antrenorul nu "dă din casă" ci, cu modestie, doar îşi felicită jucătorii. "Băieţii mei sunt cei mai buni şi nu-mi doresc alţii. Ei au adus performanţa asta".

Sponsor şi fan

Toţi fanii ştiu că fără sponsori echipa n-ar putea funcţiona. Cum în România baschetul nu este considerat încă sport profesionist, jucătorii nu pot fi plătiţi din bani publici, pentru că legea interzice acest lucru, chiar dacă echipa aparţine clubului finanţat de Consiliul Local. "Anul acesta echipa are un buget de circa 350.000 euro de la municipalitate, din care se asigură deplasările, cazările şi serviciile medicale. Sponsorii sunt cei care plătesc salariile jucătorilor", spune Florin Birta, fără a dezvălui cât însumează acestea. Companiile cărora municipalitatea le e recunoscătoare pentru acest lucru sunt Gavella şi, mai nou, Digi.

09 Gheorghe Vajai.jpgÎncă de acum patru ani, sponsorul principal e Gavella, firmă deţinută de Gheorghe Vajai (foto), el însuşi fost jucător de baschet şi fan pătimaş al acestui sport. "În 2009 echipa era în pragul desfiinţării. M-am decis să ajut şi, în timp, am cerut performanţă", spune omul de afaceri, mărturisind că se simte mândru de rezultatele obţinute. De altfel, în birou, la loc de cinste, ţine un tablou cu fotografiile sportivilor, primit cu o dedicaţie specială. Nici el nu vrea să dezvăluie suma pe care o alocă CSM. "Pot să spun doar că prin banii pe care i-am dat am reuşit să le asigur o stabilitate financiară şi că CSM Oradea este cu salariile achitate aproape la zi", spune cu modestie.

O nouă provocare

Chiar şi aşa, nevoia de finanţare a crescut, calificarea în semifinalele Ligii Naţionale asigurând echipei prezenţa, din toamnă, în FIBA Euro Challenge, a doua competiţie continentală ca anvergură după Euro League. Iar asta înseamnă cheltuieli mai multe, pentru salarii şi deplasările la competiţii, care nu vor mai putea fi făcute cu autocarul, ci cu avionul.

"Cu siguranţă ne vom înscrie în liga europeană, iar municipalitatea îşi va putea acoperi partea de cheltuieli. Dar va trebui să ne întărim echipa, şi pentru asta mai avem nevoie de sponsori", spune şeful CSM.

Până atunci, baschetbaliştii orădeni se concentrează pe meciurile din semifinale cu vedeta Ligii Naţionale, multipla campioană a României, Asesoft Ploieşti. "Ei pleacă favoriţi, dar noi chiar credem cu tărie în şansele noastre. Sper să avem parte şi de un arbitraj corect", spune antrenorul Cristian Achim. Primele meciuri ale confruntării sunt programate pe 1 şi 2 mai, de la ora 20, la Arena Antonio Alexe, când ai noştri, puternic susţinuţi de galeria Leilor Roşii, vor încerca să răstoarne din nou pariurile. Doar au mai făcut-o atât de spectaculos şi până acum...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Fortza CSM Oradea!
Lupta CSM Oradea! Sa vavedem in finala.
Postat 29 Aprilie 2013, 11:35 de doggy_c
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON