URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 18 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Octombrie 2024, 13:31

Droguri de peste 12,5 milioane de euro, sume impresionante și 3 kg de aur, ridicate de anchetatorii din Oradea în dosarul în care e anchetat și Nelu Pavel (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 16 persoane, între care şi consilierul judeţean Nelu Pavel din Gorj, au fost ridicate de procurorii DIICOT Oradea, într-o operaţiune comună cu anchetatori din Serbia şi Finlanda, pentru prinderea unor traficanţi de medicamente cu conţinut psihotrop. În urma acţiunilor, au fost capturate până acum comprimate în valoare de 12,5 milioane de euro, au fost ridicate 3 kilograme de aur, sume impresionante în lei şi valută. 15 persoane sunt reţinute la Oradea, iar 9 sunt în faţa judecătorilor, cu propunere de arestare preventivă.

DIICOT Oradea, într-o operaţiune internaţională

În comunicate transmise vineri de DIICOT şi Poliţia Bihor se arată că ancheta procurorilor şi poliţiştilor Antidrog din Oradea a pornit anul trecut şi s-a derulat într-o amplă operaţiune comună cu autoritățile din Serbia și Finlanda, cu sprijinul Europol și Eurojust, denumită J.A.D - Joint Action Day, într-un dosar penal privind acuzaţii de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic intern și internațional de droguri de risc - medicamente cu conţinut psihotrop.

"În cadrul cercetărilor efectuate până în prezent, s-a conturat activitatea a 4 grupuri infracționale organizate, a 37 de persoane, cetățeni români, specializate în traficul intern și internațional de droguri de risc", scrie în comunicatul DIICOT, în care se arată că activitatea grupurilor a avut caracter transnațional: comprimatele erau achiziţionate de la traficanţi din Serbia, transportate şi depozitate pe teritoriul României, iar de aici către Norvegia şi Finlanda, destinaţii finale unde acestea erau comercializate.

Pentru destructurarea reţelelor - surse, organizatori, transportatori și distribuitori - la inițiativa autorităților române, în martie 2023, s-a format o echipă comună de anchetă între România, Serbia, Finlanda, Estonia și Europol, echipă care, începând cu luna martie 2023, a realizat 7 capturi de droguri în punctele de trecere ale frontierei Nădlac, Borș și Petea, constând în peste 1.500.000 de comprimate Ksalol si Rivotril. 

Aceste transporturi ar fi fost organizate de cetățeni români care au cumpărat comprimatele psihotrope de la traficanţi din Serbia și urmau să le transporte în Finlanda și Norvegia, mai arată anchetatorii. 

Ulterior, în perioada 11 - 13 iunie 2024, anchetatorii au dibuit un nou transport cu 210.000 de comprimate, pe cale rutieră, pe ruta România - Ungaria - Slovacia - Polonia - Lituania - Letonia - Estonia - Finlanda. La destinație, comprimatele ar fi fost livrate membrilor rețelei, care ar fi acționat în Helsinki. "În urma transportului, 6 persoane au fost arestate, în Helsinki – Finlanda", scrie în informare.

De asemenea, în perioada martie 2023 - octombrie 2024, în Serbia au fost arestate 9 persoane (cetățeni sârbi) și realizate capturi totale de peste 2.700.000 de comprimate Ksalol și Rivotril, în Finlanda fiind arestate peste 30 de persoane (cetățeni români și finlandezi) și realizate capturi de peste 1.800.000 de comprimate Ksalol si Rivotril.

În total, până în această săptămână, echipa comună de anchetatori au reuşit să scoată de pe piaţa drogurilor 6.300.000 de comprimate Ksalol si Rivotril, cu o valoare de piață de aproximativ 12.500.000 de euro şi au trimis în arest preventiv 47 de persoane cercetate.

S-a rupt lanţul

Atragerea autorităților din Serbia în echipa comună de anchetă a avut drept scop înlăturarea sursei de aprovizionare și, implicit, a lanțului de distribuție a comprimatelor, Serbia fiind țara unde comprimatele ar fi fost deturnate din circuitul legal de distribuție. Comprimatele ar fi fost transportate în România, unde ar fi fost depozitate și, ulterior, transportate în Finlanda, în vederea comercializării.

Pentru a destructura şi reţeaua din România, procurorii DIICOT Oradea au derulat, joi, 41 de percheziţii domiciliare în judeţele Bihor, Satu Mare, Vâlcea, Gorj, Iași, București.

Totodată, procurorii au emis 35 de mandate de aducere, însă doar 16 persoane au fost conduse la sediul DIICOT Oradea, pentru audieri, dintre care 15 au fost reținute, iar vineri, nouă dintre reţinuţi au fost propuşi pentru arestare. Pentru alte 11 persoane s-a solicitat emiterea unor mandate de arestare în lipsă.

În cazul consilierului judeţean Nelu Pavel, anchetatorii au decis să continue cercetările în stare de libertate.

În timpul descinderilor, au fost descoperiți și ridicați 131.135 de euro, 168.150 de lei, 2.980 de dolari, 600 de coroane norvegiene, 500 de lire sterline, 400 de dolari canadieni, 3 kilograme de aur, precum și 14 telefoane mobile. Totodată, a fost instituit sechestru asigurător, în vederea confiscării, asupra a două imobile, două terenuri și 6 autoturisme.

Reţineri şi în Serbia, şi în Finlanda

În paralel, în Serbia s-au desfăşurat 18 percheziții domiciliare şi unul în Finlanda. În Serbia, au fost descoperite și ridicate 200.000 de comprimate Rivotril si Ksalol, 18.300 de euro, 3.500 de dolari, 1000 de coroane suedeze, 400 de dolari canadieni, 400 de franci elvețieni, un ceas de lux, o armă de foc artizanală, două gloanțe și 86 de cartușe, de diferite calibre. În vederea confiscării, au fost indisponibilizate 3 autoturisme. Un număr de 12 persoane (cetățeni sârbi) au fost ridicate şi propuse pentru arestare.

De asemenea, în Finlanda, a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, o persoană (cetățean român) fiind cercetată și propusă pentru arestare. Totodată, au fost descoperite și ridicate 40.000 de comprimate Ksalol și Rivotril.

Activitățile operative desfășurate în România de la inițierea operațiunii au beneficiat de sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din Poliţia Română, al Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, Pitești, București, Iași, al Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, Vâlcea, Olt, Satu Mare, Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, prin structurile teritoriale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
da
retelele alea adeavarate can filme alea de la est pe cand ? sau la alea nu ne bagam ca ne frige la fefu fefului lui fefu cel mare :-)
Postat 18 Octombrie 2024, 15:09 de jinei
Da'cu
haurul cea-ați avut?Cam atât îi trebuia omului ca să-și facă o brățară și un lănțug pentru plajă și să-și pună dinții.
Postat 18 Octombrie 2024, 14:05 de nealiniat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5778 RON
  • 1 EUR = 4.972 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON