URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 August 2024, 14:15

Drepturile cetățeanului și obligațiile polițistului în cazul testelor fals pozitive la alcool

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spre deosebire de majoritatea statelor din vestul Europei (Italia, Franța, Germania, Spania, Portugalia, etc.), care permit consumarea unei cantități moderate de alcool de către șoferi, în România toleranța față de consumul de alcool la volan este 0, similar altor state din estul Europei (Ungaria, Cehia).

Cu toate acestea, așa cum am arătat săptămâna trecută, până acum câțiva ani exista o „marjă de toleranță” cu privire la valorile indicate de etilotest. Astfel, dacă valorile arătate de aparat erau până în 0,10 mg alcool pur în aerul expirat, polițiștii rutieri nu dispuneau nicio sancțiune, deoarece aceste valori pot fi rezultatul unor erori sau puteau indica o cantitate minusculă de alcool, iar în cazul solicitării de recoltare de probe biologice rezultatul era, cu mare probabilitate, 0 alcool în sânge.

În ultimii ani, însă, pe fondul accelerării luptei împotriva alcoolului la volan, s-au înmulțit verificările în trafic la toate orele din zi și noapte și se dispun suspendări ale permisului chiar și pentru valori de 0,01 sau 0,002 mg alcool pur în aerul expirat.

Cetățeanul trebuie să știe că dacă etilotestul indică până la 0,40 mg alcool pur în aerul expirat are dreptul să solicite recoltarea de sânge la medicina legală (peste această valoare recoltarea fiind obligatorie, deoarece fapta poate constitui infracțiune). Mai mult, conform ultimelor modificări legislative, dacă valoarea arătată de etilotest este de sub 0,10 mg alcool pur în aerul expirat, se poate solicita o a doua testare, iar dacă valoarea indicată de această a doua testare este 0 nu se pot dispune sancțiuni.

În urma articolului precedent am fost atenționat de un distins domn polițist rutier că agentul nu are nicio obligație să informeze cetățeanul că are aceste drepturi, deoarece legea spune că este un „drept” al conducătorului auto și nu instituie nicio „obligație” în sarcina polițistului. Ca atare, se prezumă că cetățeanul trebuie să știe legea. De altfel, în ultimii ani, mai mulți clienți mi-au transmis că nu le-a fost adus la cunoștință acest drept și s-au ales cu suspendări de permise pentru valori foarte mici indicate de etilotest.

Nu pot fi nicidecum de acord cu o asemenea abordare. Agenții statului au obligația - atât legală, cât și morală - de a comunica cetățenilor drepturile conferite de lege. În lipsa executării loiale a acestei obligații, drepturile sunt iluzorii, fiindcă este imposibil ca un cetățean să cunoască toate dispozițiile legale. De aceea, instanțele de judecată anulează procesele-verbale întocmite cu nesocotirea obligației de informare asupra posibilității de a solicita recoltarea de probe biologice.

Pe de altă parte, dacă polițiștii vor respect din partea comunității, nu trebuie să uite că la rândul lor datorează același respect, atât față de cetățean, cât și față de lege și principiile de drept.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cum le plac chichițele...
Legislativ, așa e, nu sunt obligați, dar, după cum (foarte bine) ați menționat, dacă vor respect, trebuie să ofere respect. Punct. După aceea se miră că nimeni nu-i respectă și îi înjură lumea. Foarte bun și util articolul, nu am văzut să se vb despre această schimbare în presa de la București. Și eu personal, nu știam de aceste reglementări. Continuați cu articolele, vă citesc săptămânal. Și felicitări bihoreanului pt colaborarea aceasta de ceva timp deja.
Postat 03 August 2024, 09:58 de Vio_427
Sunt pe lume atât polițiști cât și milițieni.
In polițist cu experiență știe ce are de făcut fără să facă, dintr-o contravenție sau chiar infracțiune, un caz în care parcă ar avea un interes personal față de șofer. Sunt destui de acest fel. Din păcate însă, au apărut milițienii de rit nou, niște tineri și tinere care fac o școală de formă, dorind apoi să demonstreze șefilor că își fac treaba cu elan. Sunt niște speriați care, cjiar dacă nu ai greșit nimic la volan ani și ani la rândul, nu oferă un avertisment pentru minime situații, așa cum le acordă legea rutieră, ci trec direct la o pedeapsă în puncte și bani. Mai mult decăt atât, nu stăpânesc limba română suficient, invocând doar că oricine se poate adresa instanței, adivă judecătoriei de la domiciliu. De parcă cineva care a depășit viteza legală cu nici 10 km/h mai mult și are de achitat o amendă înjumătățită de nici 170 lei, o să se ducă la un avocat ca să-l angajeze cu 2.500 lei pentru asta. Eu cu milițienii ăștia care abia au terminat liceul și au trecut de un curs rutier de două săptămâni am treabă, pentru că arată și se comportă ca niște roboței din desenele animate.
Postat 03 August 2024, 09:52 de KP
@pinonel
Ex de situatie la ce ai propus tu: in cele 2 ore in care politistul lipseste, trece pe acolo unul/mai multi, mort/morti de beat/beti, nu-l/nu-i opreste nimeni (ca nu are cine), intra careva dintre ei intr-o intersectie fara sa se asigure si pe trecerea de pietoni loveste o femeie, care sufera politraumatisme cu pronostic de supravietuire rezervat (sa zicem ca poate fi chiar sotia ta sau a mea). Cum e? Raman copii fara mama? Da-i naibii de politisti, lasati-i sa-si faca treaba, si asa sunt aproape invizibili in trafic. Nici eu nu sunt de acord cu noile modificari ale legii, dar trebuie sa luptam sa le schimbam pe ele, nu sa cream greutati politistilor, ca nu-i vina lor.
Postat 02 August 2024, 15:52 de Kid
Are dreptate militistul....
... legea te apara daca o cunosti si nimeni nu poate invoca in apararea sa necunoasterea legii! Si pt a le arata organelor ca ne cunoastem drepturile le sugerez tuturor sa refuze testarea in trafic. Daca aplicam metoda ii punem cu botul pe labe! Sunt obligati sa iasa din ,,dispozitiv" pt minim 2 ore. Se intorc si urmatorul pe care vor sa-l testeze refuza si cere recoltarea de probe biologice. In 12 ore nu cred ca apuca sa testeze 5!
Postat 02 August 2024, 14:38 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON