URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Februarie 2023, 20:31

Dreptul la reparații: Unele țări civilizate stimulează repararea, nu înlocuirea produselor defecte

Dreptul la reparații: Unele țări civilizate stimulează repararea, nu înlocuirea produselor defecte (sursa foto: https://1technation.com/)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câte aparate ați aruncat în ultimii ani, pentru că s-au defectat și nu le-ați mai putut folosi? Anual, pe întreaga planetă, se aruncă 53 de milioane tone de deșeuri electrice și electronice, greutate echivalentă cu 350 de nave de croazieră, iar cel mult 20% dintre acestea sunt reciclate.

În 2019, câteva grupuri de activiști de mediu au lansat una dintre cele mai importante campanii europene: „The Right to Repair”, adică „Dreptul de a repara”. Astăzi, o sută de organizații din 20 de țări europene militează pentru cauza reparațiilor electronicelor, tot mai greu de refolosit după ce s-au defectat.

Împreună, activiștii cer producătorilor să conceapă telefoane, laptopuri, tablete și orice alt fel de dispozitive electrice care nu doar să funcționeze bine cât mai mult timp, ci să poată fi dezasamblate și reparate. Mai mult, repararea unui produs ar trebui să fie accesibilă ca preț, nu să coste aproape cât un produs nou, cum se întâmplă adesea, iar informațiile privind posibilitatea de a repara sau nu un produs ar trebui afișate pe eticheta acestuia.

Organizațiile partenere în campanie promovează modificări în legislația europeană în favoarea acestui drept și, totodată, încearcă să convingă țările din toată Europa să stimuleze apariția de centre de reparații, unde aparatele electrice să primească un nou rost, înainte de a deveni deșeuri.

Unele state au și reacționat. În Germania și Austria, cetățenii primesc din fonduri publice o parte din costurile pentru reparații, dar nu mai mult de 100 euro, în Franța a fost lansat un fond de reparații din care se compensează parțial aceste costuri, între 10 și 45 euro pe produs, iar Suedia a redus cu 50% TVA pentru reparații, în țară existând ateliere unde cetățenii pot duce de la haine la biciclete ori mașini de spălat.

Așa cum era de așteptat, Comisia Europeană a salutat campania, însă la Bruxelles lucrurile nu se mișcă atât de repede precum se așteaptă activiștii. După mai multe amânări, se preconizează că în martie anul acesta va fi publicată o propunere de lege privind dreptul consumatorilor de a repara.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Mintea de pe urma
Uzura morala planificata, un documentar de vreo 15 ani, remarcabil... dar obscur, in zodia consumerismului : Pyramid of waste (https://youtu.be/vrMfq5tep5M)
Postat 01 Martie 2023, 09:59 de excalibur
E mai complicat...
De doua lucruri ai nevoie pt a putea repara: de piese si de reparatori. Piese nu gasesti mai deloc, iar reparatori.....
Postat 01 Martie 2023, 09:25 de pinonel
Ce sa zica comisia europeana…
doar stimuleaza consumerismul, nu de ieri, de zeci de ani.
Postat 01 Martie 2023, 06:33 de User anonimizat
o idee foarte buna de apreciat, dar ca de obicei, drqul se ascunde in detalii
Lobby din partea companiilor ar putea zice, dar pana sa zica ei zic eu, ca astfel de legi, daca sunt prost formulate in detaliu, pot sa aiba si efecte nedorite: telefoane de 2-3 ori mai groase, ca sa fie cu surub in loc de lipici. Televizoare la fel, etc. Ideea e foarte buna si e de salutat, dar solutia nu subventionarea din bani de la buget ca la germani, francezi austrieci a reparatiilor (efectul nedorit e ca de multe ori reparatorii si-ar pastra pretul final si ar incasa ei subventia extra ca adaos), ci mai degraba alte solutii: manualul de reparatie sa fie open-source, inclus in manualul de instructiuni, sau disponibil gratuit pe site, accesibil oricarul service reparator pe gratis, nu pe bani.
Postat 01 Martie 2023, 04:52 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON