URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Ianuarie 2022, 14:00

Două ore fără cursuri. Sindicaliştii din învăţământul bihorean declanșează miercuri o grevă de avertisment

Două ore fără cursuri. Sindicaliştii din învăţământul bihorean declanșează miercuri o grevă de avertisment foto: mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei circa 7.500 de sindicalişti din învăţământul bihorean afiliaţi Sindicatului Liber din Învăţământ sau altor trei organizaţii similare vor declanşa miercuri o grevă de avertisment în cadrul unei acţiuni de protest organizate la nivel naţional de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Cu încetarea lucrului

În cele două ore de protest, dascălii vor intra la clasă pentru a supraveghea elevii, dar nu vor desfăşura activităţi didactice.

"Miercuri între orele 11 - 13 va avea loc o grevă de avertisment de două ore cu încetarea lucrului. Copiii vor merge la şcoală, iar personalul didactic va intra la clasă ca de obicei, dar nu se vor ţine cursuri, dascălii doar vor supraveghea copiii", a declarat liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, Flaviu Ștefan Zancu.

Greva va fi organizată în urma unui referendum organizat în perioada 17 decembrie – 14 ianuarie de federaţiile sindicale ale personalului din învăţământ FSLI şi Spiru Haret.

Cenuşăreasa bugetului

Sindicaliştii din învăţământ reclamă, printre altele, subfinanţarea domeniului educaţiei, deşi a fost declarat de preşedintele Klaus Iohannis ca o prioritate naţională.

"Acel procent de 6% din PIB promis nu s-a respectat niciodată. Se vorbeşte despre non-stop despre o Românie educată, dar învăţământul este Cenuşăreasa bugetului naţional. Tot timpul procentul alocat educaţiei a fost undeva la 3%, iar, conform proiectului de buget, anul acesta va fi chiar mai mic", a declarat Zancu.

În plus, dascălii sunt nemulţumiţi că Guvernul nu a respectat calendarul majorărilor de salarii stabilit prin Legea 153 din 2017. "Noi nu cerem decât să ajungem cu salariile la nivelul stabilit în grilă pentru ianuarie 2022. Acum, ar fi trebuit să ne dea o diferenţă de 16% pentru a ajunge la zi, dar abia dacă ne-au dat 4%", a explicat sindicalistul.

Reprezentanţii dascălilor susţin că în eventualitatea în care demersul lor nu va avea efectul scontat vor iniţia consultări cu membri de sindicat pentru a vedea în ce măsură îşi doresc să se ajungă la declanşarea unei greve.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Totusi, nu va e macar putin rusine?
Cel mult mediocritatea va caracterizeaza pe multi dintrei voi, cei aflati la catedra. In plus, sunt destui printre voi care au frecat menta pe bani in timpul asa-zisei scoli online. Mai nou, aud ca nici nu tineti cursuri vreo doua zile, ca sa ce? Ca sa incheiati mediile pe semestrul anterior! Si acum mai vreti si bani in plus? Eu v-as inlocui cu roboti! Daca nu altceva, macar aia ar incheia mediile mai repede.
Postat 17 Ianuarie 2022, 08:19 de v0id
Da...16% din parti!
Bugetarii astia chiar sunt ca un sac fara fund: "În plus, dascălii sunt nemulţumiţi că Guvernul nu a respectat calendarul majorărilor de salarii stabilit prin Legea 153 din 2017. "Noi nu cerem decât să ajungem cu salariile la nivelul stabilit în grilă pentru ianuarie 2022. Acum, ar fi trebuit să ne dea o diferenţă de 16% pentru a ajunge la zi, dar abia dacă ne-au dat 4%", a explicat sindicalistul." =========== Deci din 2017 pana in 2021 (ca anul bugetar 2022 e in curs) sunt 5 ani. O crestere de 16% in 5 ani ar insemna deci 3.2% crestere in fiecare an. Asta da viata. Si defapt lucrezi maxim 7-8 luni pe an. As vrea sa ii invit pe distinsii profesori sa mearga in mediul privat si sa ceara acolo 3,2% pe an in fiecare an, garantat. Inainte sa plec din tara primeam in privat daca primeam in 5 ani 8-10%. Sa isi ia si ei un al doilea job cum fac profesorii si afara. Oricum cam 50% din ei dau meditatii in particular fara sa dea un ban la stat, adica evaziune fiscala. Dar de aia, cand au nevoie de bani, e usor sa faca greva f***.
Postat 16 Ianuarie 2022, 17:31 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON