URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2021, 16:22

Două noi staţiuni turistice în Bihor: Salonta şi Săcueni. Ce planuri au autorităţile

Două noi staţiuni turistice în Bihor: Salonta şi Săcueni. Ce planuri au autorităţile sursa foto: Facebook / Primăria municipiului Salonta

Guvernul a completat lista staţiunilor turistice de interes local cu încă cinci localităţi, printre care două din Bihor: municipiul Salonta şi oraşul Săcueni.

Decizia a fost luată în şedinţa de Guvern de vineri şi mai vizează comunele Frumosu şi Mălini (judeţul Suceava) şi zona de agrement Băile Figa – oraşul Beclean (judeţ Bistriţa-Năsăud).

În prezent, în România sunt atestate 52 de staţiuni turistice de interes naţional şi 95 de interes local. În luna decembrie, statutul de staţiuni turistice locale au mai primit oraşul Beiuş şi comuna Mădăras, iar în luna mai a anului trecut, Oradea a primit statutul de staţiune turistică de interes naţional.

Planuri pentru un ştrand nou

În fundamentarea Hotărârii de Guvern, se arată că municipiul Salonta, atestat documentar din anul 1332, are mai multe obiective turistice accesibile, iar cel mai important este Turnul Ciunt.

"Pentru a dezvolta turismul, în ultimii ani, Primăria oraşului Salonta a iniţiat mai multe proiecte de dezvoltare, pentru ca obiectivele turistice să devină mai accesibile. S-a creat o rută turistică, care ajută cu indicatoare pe cei care doresc să viziteze obiectivele turistice ale oraşului. Pornind de la harta aşezată în faţa bisericii reformate, putem vizita casa natală a lui Zilahy Lajos, sau a lui Sinka István, continuând drumul urmează Casa memorială Arany János, după care casa natală a lui Kulin György, Turnul Ciunt, Parcul central şi cel cu statui (statuile lui Avram Iancu, Teodor Neş, Bocskai István, Kossuth Lajos, Arany János, Sinka István, Zilahy Lajos, Kiss István şi Kulin György). În anul 2012 a fost inaugurată Casa Ţăranului Român din iniţiativa localnicilor ereditari din zona Beiuşului", se arată în document.

Totodată, a contat faptul că Salonta are un subsol bogat în apă minerală şi geotermală, aşa că poate să-şi dezvolte o reţea turistică de sănătate.

De altfel, Primăria municipiului Salonta a anunţat că va folosi acest statut pentru a accesa fonduri europene pentru construirea unui ştrand termal nou.

Miza pe apa termală

Despre Săcueni, în documentele Guvernului se arată că este atestat din anul 1214 şi în Evul Mediu a fost un oraş prosper. Totodată, potenţialul turistic al urbei e garantat tot de apa termală.

"În oraşul Săcueni există foraje de apă termală, în prezent folosită pentru încălzirea unor instituţii publice sau a unor locuinţe sociale. Apa termală este însă o resursă locală importantă care poate fi utilizată pentru scopuri terapeutice şi de agrement. În localitate există trei ştranduri termale (Săcueni, Ciocaia şi Sânicolau de Munte) care atrag turişti interesaţi de proprietăţile curative ale izvoarelor naturale", se arată în document.

Printre atracţiile turistice din zonă se menţionează Castelul Stubenberg (sediul Liceului Teoretic Petofi Sandor), satele Văii Ierului, Statuia Pescarului, pivniţele din podgoria Săcueni-Cadea-Diosig şi lacurile din jurul oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON