URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2025, 21:22

Două echipe de studenți din Oradea, finaliste la o competiție de inovare. Ce aplicații propun (FOTO)

Două echipe de studenți din Oradea, finaliste la o competiție de inovare. Ce aplicații propun (FOTO) (foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 50 de echipe formate din studenți, elevi, antreprenori și profesioniști din diverse domenii s-au întrecut, la Timișoara, la un concurs menit să transforme ideile inovatoare în afaceri. Hackatonul (un maraton de programare) Innovation Labs și-a selectat și finaliștii care vor fi invitați la o nouă competiție, la București, iar printre aceștia se numără și două echipe de studenți orădeni, care propun două aplicații interesante.

Probleme și soluții

Una dintre ele este WorkWise, o aplicație bazată pe inteligență artificială menită să ajute managerii de proiect în gestionarea atribuțiilor, monitorizând în mod securizat productivitatea. O funcționalitate-cheie a aplicației gândită de studenții orădeni o reprezintă sugestiile inteligente pentru optimizarea performanței în cazul sesizării unor deficiențe în procesul de realizare a sarcinilor, după cum informează Universitatea din Oradea.

Din echipă fac parte mai multe studente în anul I la Calculatoare, în Oradea: Daria Zaha, Aida-Casandra Bonca, Greta Dinu, Camelia Lup, Alexandra-Panna Orosz și Iana Șorohova.

Cea de-a doua echipă din UO care s-a calificat în finală a gândit aplicația EcoVents, pornind de la realitatea că evenimentele au un impact tot mai mare asupra amprentei de carbon, iar reglementările UE cer din ce în ce mai multă transparență în domeniu. Platforma studenților orădeni oferă soluții rapide și eficiente pentru raportarea pe care organizatorii de evenimente trebuie să o facă, conform legislației în vigoare, iar inițiatorii ei sunt Emanuel Rusu și Alexander Scherer (ambii din Timișoara), Corniș Ana-Raluca, respectiv Tripon Cosmina Georgiana, cele două fiind studente în anul I Tehnologia Informației, respectiv Calculatoare, la Oradea.

„Indiferent de rezultatul final, fiecare participant a avut de câștigat. Pe lângă cunoștințele acumulate și feedback-ul valoros, primit de la mentori, concurenții au avut ocazia să interacționeze într-un mediu dinamic, să facă schimb de idei și experiențe, iar unele echipe care nu s-au calificat inițial au ales să se alăture altor proiecte cu potențial ridicat. Mai mult, s-au creat conexiuni valoroase care pot duce la colaborări de succes în viitor”, a declarat conf. univ. dr. ing. Constantin Novac, care i-a coordonat pe studenții orădeni.

Deocamdată, nu a fost anunțată data finalei de la București.

Hackaton la Oradea

Pe de altă parte, tinerii inovatori din Oradea trebuie să știe că un hackaton - evenimente la mare căutare printre cei cu idei antreprenoriale în tehnologie - va avea loc și în orașul lor.

Uniunea Studenților din Oradea, în colaborare cu Make IT in Oradea și Steam Park, va organiza între 11 și 13 aprilie HackathUSO, un hackathon dedicat pasionaților de tehnologie din vestul țării. Evenimentul va fi găzduit de Parcul Științific și Tehnologic Oradea și va reuni tineri care vor lucra în echipe, pentru a dezvolta soluții inovatoare la provocări reale din industrie.

Timp de 72 de ore, dezvoltatorii de produse inovatoare își vor pune la încercare creativitatea și abilitățile tehnice, lucrând sub îndrumarea unor mentori din IT. Pe lângă competiție, evenimentul le oferă oportunități de networking, interacțiune cu profesioniști și acces la resurse esențiale pentru dezvoltarea proiectelor.

„Prin acest hackathon, ne propunem să aducem împreună studenți și tineri programatori care vor avea ocazia să colaboreze, să învețe unii de la alții și să creeze soluții digitale cu impact real. Oradea devine astfel un punct de referință pentru inovație și tehnologie”, a declarat Vlad Brata, organizator și membru al Uniunii Studenților din Oradea.

Înscrierile sunt deschise pe usoradea.ro/hackathon, iar cu codul „usoradea”, doritorii pot obține o reducere de 25% la taxa de participare, în valoare de 10 dolari.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3734 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON