URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2021, 12:08

Două din nouă: Statul va începe ecologizarea a două depozite de deșeuri industriale din Bihor

Două din nouă: Statul va începe ecologizarea a două depozite de deșeuri industriale din Bihor Batalul din Suplacu de Barcău (foto) va fi ecologizat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Mediului a preluat, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, de la comuna Suplacu de Barcău, două depozite de deşeuri industriale poluate istoric, din satul Dolea, pentru care România riscă amenzi uriaşe de la Uniunea Europeană.

Bazinul cu reziduuri petroliere, întins pe aproape 3.000 de mp, şi bazinul de siguranţă care-l înconjoară au trecut din proprietatea publică a comunei în cea a Ministerului Mediului, printr-o hotărâre de guvern adoptată miercuri.

„În vederea închiderii celor două depozite de deșeuri industriale din Suplacu de Barcău prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare, al cărui solicitant eligibil este Administrația Fondului pentru Mediu, este necesară modificarea regimului juridic al imobilelor în cauză, prin trecerea acestora din proprietatea publică a comunei, în proprietatea publică a statului și administrarea AFM”, se arată în nota de fundamentare.

„Tot în ședința de astăzi am transferat două suprafețe de teren din administrarea Unităţii Administrativ-Teritoriale Suplacu de Barcău din Bihor la AFM, sunt două platforme de depozitare de deșeuri care vor fi închise din fondurile AFM, folosind și fonduri europene. Rămân în continuare 44 de depozite care trebuie închise în România, 9 dintre ele sunt deja pe contractul de finanțare din fonduri europene, 25 dintre ele sunt platforme industriale care zeci de ani au fost neglijate, nu sunt închise, nu sunt gestionate și căutăm soluția exproprierii și transferului dreptului de proprietate asupra acestor suprafețe de teren și depozite, la AFM sau la altă instituție, pentru a le închide”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Bárna, la finalul şedinţei.

Risc de infrigement

Aşadar, rămâne de văzut care va fi soarta celorlalte şapte depozite poluate istoric din Bihor şi care trebuie închise şi curăţate.

Este vorba de două bataluri cu reziduuri petroliere, adică gudroane acide din comuna Derna, care au aparţinut SC Petrol Derna SRL, trei halde de şlam rămase în urma fabricii de alumină din Oradea, care în prezent aparţin SC Ingens SRL (fosta SC Cemtrade SA), o haldă de şlam de la fosta Alumina care aparţine SC Fibrocim SRL şi două depozite neconforme pentru deşeuri industriale periculoase solide, respectiv lichide, care aparțin SC Sinteza SA.

Alături de alte depozite din ţară, acestea se află pe o listă pentru care România a fost condamnată de Curtea Europeană de Justiţie, în 2018, pentru că autorităţile nu au luat măsuri pentru închiderea şi ecologizarea lor.

Hotărârea Curţii de Justiţie nu a prevăzut sancţiuni financiare pentru ţara noastră, ci obligativitatea de a lua măsuri urgente. Totuşi, neîndeplinirea acestei obligaţii ar putea atrage o procedură de infrigement, cu amenzi uriaşe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Grija parinteasca fata de niste escr*ci
Austriecii chiar fac ce vor cu/din noi! Toti stim la ce/cine fac referire.
Postat 14 August 2021, 06:04 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON