URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iunie 2022, 09:27

Două decizii ale CJ Bihor pentru construirea centurii Aleșd, suspendate de Curtea de Apel Oradea. Secretarul județului: nu influențează proiectul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a dispus, vineri, suspendarea aplicării a două Hotărâri adoptate anul trecut de Consiliul Județean Bihor privind indicatorii tehnico-economici și respectiv culoarul de expropriere pentru realizarea centurii orașului Aleșd, într-un proces intentat de 23 localnici.

Tribunalul ba, Curtea de Apel da

Nemulțumiți că șoseaua de centură ar urma să treacă printr-un cartier al orașului, unde au construit case, cei 23 localnici au cerut ca HCJ 101/2021 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții și HCJ 102/2021 pentru aprobarea culoarului de expropriere să nu se aplice, până la judecarea unui alt proces, deschis la Tribunalul Bihor, pentru anularea ambelor acte administrative.

În prima fază, localnicii au pierdut procesul la Tribunalul Bihor, care a dat câștig de cauză instituțiilor împotriva cărora aceștia s-au îndreptat, și anume Consiliului Județean, Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj și Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Vineri, însă, Curtea de Apel Oradea a desființat parțial soluția Tribunalului, pe care a „casat-o în parte” și a admis cererea celor 23 de persoane pentru suspendarea aplicării celor două HCJ. 

Lucrările pot continua

Contactată de BIHOREANUL, Carmen Soltănel, secretarul general al județului, afirmă că soluția Curții de Apel Oradea este „surprinzătoare”, dar ea nu înseamnă oprirea proiectului de construire a centurii Aleșd.

„Între timp, după Hotărârile Consiliului Județean, a apărut o Hotărâre de Guvern pentru realizarea acestei investiții, iar atâta timp cât există HG, că s-au suspendat HCJ-urile, că nu s-au suspendat, lucrările merg mai departe. Suspendarea dispusă de Curtea de Apel este surprinzătoare, pentru că nu are niciun efect în condițiile în care există HG, pentru că a rămas fără obiect, și doar dacă pică Hotărârea de Guvern, singura care produce efecte juridice, s-ar opri lucrările”, a explicat secretarul județului.

Potrivit lui Soltănel, localnicii din Aleșd au deschis și un proces pentru anularea celor două HCJ, dar acesta este în derulare la Tribunalul Bihor.

Pe de altă parte, și soluția în acest proces ar fi tot „fără obiect” dată fiind existența HG, care și aceasta poate fi atacată, pentru anulare. Judecarea unui asemenea proces ar fi de competența Curții de Apel Oradea, iar deznodământul final, dacă vreuna din părți ar ataca sentința instanței orădene, îl poate stabili instanța supremă, adică Înalta Curte de Casație și Justiție.

Proiect de 75 milioane lei

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările pentru construirea centurii Aleșd, cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare, au început în urmă cu o săptămână, pe 3 iunie, în baza unei licitații câștigate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, valoarea contractului ridicându-se la 74,8 milioane lei fără TVA.

Lungimea șoselei va fi de 5,8 kilometri și va asigura ocolirea orașului Aleșd pe la sudul localității, precum și o conexiune către DN 1 H Oradea - Zalău.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON