URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2024, 20:35

Două blocuri ANL au fost construite în Salonta, cu 3,2 milioane de euro (FOTO)

Două blocuri ANL au fost construite în Salonta, cu 3,2 milioane de euro (FOTO) Unul dintre blocurile ridicate de ANL la Salonta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenția Națională pentru Locuințe din subordinea Ministerului Dezvoltării a recepționat marți cele două blocuri construite în Salonta printr-o investiție de 3,2 milioane de euro.

36 de apartamente pentru tineri

Cele două blocuri numără în total 36 de apartamente dispuse pe trei scări de bloc și sunt destinate închirierii către tinerii cu vârste de până la 35 de ani, care nu dețin alte proprietăți.

„Locuințele (apartamente cu 2 camere) au fost construite în amplasamentul din strada Aleksandr Pușkin, pe un regim de înălţime P+3E (parter+3 etaje), valoarea obiectivului de investiție fiind de 15.916.577,00 lei, inclusiv TVA”, au transmis marți reprezentanții Agenției Naționale pentru Locuințe, printr-un comunicat de presă.

În perioada următoare, ANL urmează să transfere către municipalitatea salontană cele două clădiri și terenul aferent.

Apartamentele urmează să fie atribuite viitorilor chiriași la începutul anului următor după finalizarea procedurii de selecție.

În prezent, ANL construiește un bloc cu 15 apartamente în orașul Aleșd și un altul cu 24 de unități locative în comuna Borș, ambele cu termen de finalizare în primăvara anului viitor.

Alte trei blocuri, cu 36 de apartamente în total, ar urma să fie finalizate cel târziu în luna septembrie în comuna Sălard, iar un imobil cu 26 de unități locative urmează să fie dat în folosință în comuna Sântandrei la sfârșitul anului viitor.

Apartamente nelocuite

De-a lungul timpului, modul în care Ministerul Dezvoltării și-a derulat prioritizat investițiile a declanșat dispute aprinse. Politicienii la putere au folosit fonduri de la buget ca să își recompenseze primarii din partid, chiar dacă aceștia conduceau localități mici, în detrimentul altor amplasamente, unde cererea era mai mare.

Spre exemplu, imobilul cu 27 de apartamente construit de ANL în comuna Șimian la sfârșitul anilor 2000 are astăzi doar trei chiriași, iar blocul cu 24 de locuințe dat în folosință în anul 2021 în orașul Vașcău nu este ocupat nici pe jumătate.

Pe de altă parte, după cum BIHOREANUL a mai scris, deși ANL a finalizat încă din primăvara acestui an construcția unui bloc cu 13 garsoniere și 3 apartamente cu două camere la Diosig, unitățile locative nu au fost nici acum puse la dispoziția chiriașilor. Primăria Diosig nu a reușit nici după 8 luni să asigure branșamentul imobilului la rețeaua de curent.

Conform datelor oficiale, ANL a construit de-a lungul timpului în județul Bihor 1.629 de apartamente. Acestea sunt situate în Oradea (365), Ştei (108), Beiuş (127), Marghita (384), Salonta (120), Şimian (27), Aleşd (94), Chişlaz (27), Sânmartin (120), Valea lui Mihai (90), Săcuieni (63), Sălard (27), Vașcău (24), Sântandrei (20), Tăuteu (17), Diosig (16).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON