URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2021, 12:18

Dosarul Electronic Național (III): Comunicarea electronică a hotărârilor judecătorești

Dosarul Electronic Național (III): Comunicarea electronică a hotărârilor judecătorești foto generic, sursa: publicsectorexecutive.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam săptămânile trecute, Dosarul Electronic Naţional implică vizualizarea online a dosarului şi posibilitatea de a trimite acte în dosare către instanţă în format electronic, cu respectarea anumitor condiţii.

Nu în ultimul rând, Dosarul Electronic Naţional implică şi posibilitatea de a alege ca actele de procedură să îţi fie comunicate în format exclusiv electronic. Aici se impune, însă, o menţiune esenţială. Dacă cetăţeanul va fi liber să aleagă comunicarea fizică sau electronică a actelor de procedură, pentru instituţiile publice va fi obligatorie comunicarea electronică, realizându-se astfel importante economii la buget. Pe de altă parte, nu cred că vreo instituţie publică din România va putea să invoce faptul că nu are imprimantă şi acces la internet.

Comunicările electronice ale actelor de procedură care generează termene procedurale de decădere (spre exemplu, comunicarea hotărârilor judecătoreşti) vor fi considerate realizate numai în momentul în care justiţiabilul accesează un link trimis prin mail sau SMS. Momentul accesării acelui link reprezintă momentul comunicării actului de procedură.

Practic, cetăţeanul va primi un link fie prin SMS, fie prin e-mail, fie prin ambele modalităţi. Accesarea acestui link va reprezenta comunicarea actului de procedură, dovada urmând a fi printată şi depusă la dosarul fizic. Această soluţie este adoptată şi de alte legislaţii, cum ar fi cea franceză, spaniolă sau estoniană.

În ipoteza în care cetăţeanul nu accesează acel link într-un interval propus de 3 zile, urmează a se face comunicarea în format clasic. Acest sistem experimentat cu succes la mai multe instanţe din România are avantajul siguranţei comunicării (mai ales în situaţia în care se introduce o adresă de mail sau un număr de telefon greşit de către grefier). Pe de altă parte, această certitudine cred că va fi un imbold pentru cetăţean de a apela la sistemul comunicării electronice, având certitudinea că riscul unei comunicări de care să nu afle este infim sau chiar redus spre zero.

Evident, în cauzele urgente, comunicările vor trebui făcute simultan, atât fizic cât şi electronic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON