Noaptea trecută a fost una de coşmar pentru doi soţi din Oradea, care s-au trezit în zgomotul flăcărilor care le-au cuprins locuinţa.
Chemaţi la faţa locului, pe strada Piersicilor, în jurul orei 2.50, pompierii au început să stingă incendiul care se manifesta violent la acoperişul unui garaj şi la izolaţia de pe faţada casei, lipită de garaj.
S-a ales cu arsuri
„Pentru localizarea și lichidarea incendiului, respectiv pentru protecția casei, cei 15 pompieri militari mobilizați la fața locului au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, timp de aproximativ o oră și 40 de minute, misiunea continuând cu înlăturarea efectelor negative ale evenimentului și căutarea eventualelor focare ascunse, până la ora 06.25”, a declarat luni maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.
Salvatorii au intervenit şi pentru a le acorda celor doi soţi îngrijiri medicale. Bărbatul, în vârstă de 53 de ani, a suferit arsuri la nivelul căilor respiratorii încercând să stingă incendiul înainte de sosirea militarilor. El a fost asistat de paramedici şi de echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, fiind ulterior transportat la spital. De asemenea, pompierii paramedici au acordat primul ajutor calificat și soției lui, care a suferit un atac de panică.
„Cercetările efectuate au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un coș de fum deteriorat, lipit atât de garaj, cât și de casă”, a mai transmis Roşca.
Flăcările au distrus acoperişul garajului şi izolaţia de pe faţadă, pompierii reuşind însă să împiedice propagarea flăcărilor la camerele și acoperișul locuinței, salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă.
Nu ignoraţi coşurile de fum
ISU Crişana reaminteşte că, în anotimpurile reci, coşurile de fum neîngrijite cum trebuie sau defecte sunt o sursă importantă de producere a incendiilor.
„Reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, ca în cazul incendiului izbucnit pe strada Piersicilor, cu persoane rănite sau din nefericire, chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate”, a transmis ISU.
De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.