URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iulie 2018, 12:20

Doi soţi orădeni răniţi, după o explozie în balconul apartamentului lor (FOTO/VIDEO)

Doi soţi orădeni răniţi, după o explozie în balconul apartamentului lor (FOTO/VIDEO) foto: ISU Crişana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi orădeni, soţ şi soţie, au fost în pericol de moarte, sâmbătă seară, după ce o explozie a avut loc în balconul închis al apartamentului lor, de pe strada Bumbacului. Cel mai probabil, deflagraţia a fost produsă de acumularea de gaze de la o butelie.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, explozia nu a fost urmată de incendiu, însă suflul acesteia a provocat rănirea proprietarului şi a soţiei acestuia. Bărbatul de 60 de ani a suferit leziuni minore, dar femeia de 58 de ani s-a ales cu un traumatism cranio-facial şi plăgi la nivelul bărbiei şi în zona sprâncenară stângă, motiv pentru care a şi fost transportată la Spitalul Judeţean Oradea.

De asemenea, suflul exploziei a dus la deteriorarea a două uşi, şase ferestre, a unor elemente de mobilier din bucătărie, a unui aragaz şi a două autoturisme parcate în apropiere de locuinţa aflată la parterul blocului.

La intervenţie au participat două echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi autospeciala SMURD cu medic de urgenţă.


Pentru prevenirea unor tragedii, ISU Crişana le recomandă bihorenilor să respecte o serie de măsuri privind utilizarea buteliilor sau instalaţiilor de gaze lichefiate:

- Înainte de aprinderea focului, se  verifică dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise;

- În cazul în care se site mirosul caracteristic al gazului în încăpere, se procedează de urgenţă la închiderea robinetului buteliei şi al aparatului de utilizare şi la deschiderea uşilor şi ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma şi nu se vor aduce/utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii;

- La aprinderea focului la aragaz sau sobă alimentate cu gaze naturale, după deschiderea robinetului buteliei, se utilizează principiul "gaz pe flacără" (întotdeauna aprindeţi întâi chibritul şi apoi manevraţi robinetul de alimentare cu gaz). Recomandăm utilizarea aprinzătorului electric;

- Umplerea buteliilor doar cu combustibilul pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens.

În cazul utilizării buteliilor de gaze lichefiate, se interzice:

- Utilizarea furtunurilor de racord în stare defectă, cu porozităţi, îndoituri bruşte, fisurate sau lărgite la capete, fără regulatoare de presiune, fără coliere de strângere, ori fără garnituri de etanşare sau cu garnituri deteriorate;

- Racordarea aparatelor şi mijloacelor de încălzire direct, fără reductor de presiune;

- Amplasarea buteliilor în apropierea surselor de căldură, de radiaţii termice intense, ori sub acţiunea directă a razelor solare. Butelia nu se va depozita sau utiliza când temperatura depăşeşte 40oC;

- Utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate în subsolul clădirilor. Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este aproximativ de două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi situate la parter sau etaje.

- Transportarea, manipularea sau folosirea buteliilor în altă poziţie decât cea verticală, răsturnarea, lovirea lor etc.;

- Folosirea în stare defectă a buteliilor şi instalaţiilor aferente (furtun, reductor de presiune);

- Trecerea furtunului prin spatele cuptorului maşinii de gătit;

- Transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate;

- Suprapunerea garniturii noi peste cea veche;

- Încălzirea buteliilor cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din butelii, întrucât aceasta ar putea provoca explozia buteliilor;

- Spălarea buteliilor în lichide corozive (sodă, leşie etc.);

- Efectuarea verificării etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului cu flacără. Verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON