URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 August 2024, 13:23

Doi părinți divorțați din Oradea, obligați să plătească pagube însemnate unei vârstnice pe care copilul lor a lovit-o cu bicicleta 

Doi părinți divorțați din Oradea, obligați să plătească pagube însemnate unei vârstnice pe care copilul lor a lovit-o cu bicicleta  (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi părinți din Oradea, divorțați, au fost puși la plată de instanță, după ce băiatul lor de 10 ani a lovit cu bicicleta, pe un trotuar din Piața Unirii, o femeie în vârstă, iar aceasta din urmă a deschis proces pentru a-și recupera cheltuielile cu tratamentul și recuperarea, scrie Libertatea.ro. 

Publicația națională cuprinde cazul din Oradea într-un articol în care arată că părinții sunt puși de instanțe să achite despăgubiri de pe urma faptelor comise de copiii lor prea mici să răspundă penal.

„În România, părinții sunt obligați prin lege (Codul Civil) să-și supravegheze copiii minori, în caz contrar, adulții fiind răspunzători pentru eventualele fapte ilicite care produc prejudicii de orice natură. Părintele este exonerat de răspundere numai dacă dovedește că nu a putut împiedica isprava celui mic”, scrie Libertatea.ro. 

Fapta din Oradea s-a petrecut în toamna anului 2021, când un băiat care pe atunci avea 10 ani circula pe bicicletă nergulamentar pe un trotuar din Piața Unirii și a lovit o femeie în vârstă care ieșea dintr-o farmacie. 

Conform sursei citate, femeia a fost grav rănită la o mână, fiindu-i secționat nervul ulnar. După ce a lovit bătrânica, copilul s-a speriat și a fugit. Femeia rănită a formulat o plângere penală, dar s-a dispus clasarea pentru fapta de vătămare corporală din culpă, căci numărul de zile de îngrijiri medicale a fost mai mic de 90, și pentru fapta de părăsire a locului accidentului, având în vedere că autorul avea vârsta de 10 ani la data accidentului, deci nu răspundea penal, arată Libertatea.ro. 

În acest context, victima a deschis o acțiune în civil împotriva părinților băiatului. Ea a cerut daune în valoare de 25.000 de euro, plus plata cheltuielilor necesare tratamentului și recuperării medicale, notează aceeași sursă. 

Judecătoria Oradea a admis în parte cererea și a admis plata unor daune. Este vorba despre daune morale de 10.000 de euro și despăgubiri materiale în cuantum de 20.643 de lei.

„Instanța reține că din probele administrate în cauză rezultă că minorul, în vârstă de 10 ani la data săvârşirii faptei, circula cu bicicleta într-o zonă pietonală, în Piaţa Unirii din Oradea. Evenimentul rutier s-a produs prin acroşarea reclamantei în zona pietonală, interzisă circulației bicicliștilor”, se arată în actele dosarului. De altfel, minorii cu vârste de până la 14 ani nu pot circula cu bicicleta nici pe drumurile publice. 

Libertatea.ro subliniază că, deși părinții sunt divorțați, iar copilul se afla în grija mamei la momentul producerii accidentului, instanța a decis ca daunele să fie plătite de ambii adulți, întrucât aceștia dețin custodia comună a băiatului, iar obligațiile și îndatoririle părintești se împart în mod egal.

Hotărârea judecătorească nu este, însă, definitivă. De altfel, aceasta a şi fost atacată, atât de reclamantă, cât şi de mama copilului, iar procesul se va relua la Tribunalul Bihor.

Aceeași publicație notează că tatăl băiatului a încercat să scape de plata daunelor, invocând faptul că este divorțat, iar copilul se afla în grija mamei la momentul producerii accidentului, dar instanța a arătat că „deciziile părinților asupra copilului minor se iau în comun”, iar amândoi părinții aveau obligația să explice copilului cum și unde să circule cu bicicleta. 

În același articol este prezentat și un caz din Brașov, unde doi frați de 14 ani au aruncat cu pietre într-o curte, spărgând parbrizul unei mașini și rănind câinii proprietarului. Și în acest caz, părinții au fost puși la plată de instanță.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Mulțumesc de corecție, m-am exprimat greșit.
Și dreptate, nu era custodia ei, era în grija ei, custodia era comună. "Libertatea.ro subliniază că, deși părinții sunt divorțați, iar copilul se afla în grija mamei la momentul producerii accidentului..."
Postat 28 August 2024, 09:14 de Vio_427
Somn usor
Mai citeste: "întrucât aceștia dețin custodia comună a băiatului, iar obligațiile și îndatoririle părintești se împart în mod egal" Daca era de luat era altfel, asai? Asta ii singura lor scapare : "Părintele este exonerat de răspundere numai dacă dovedește că nu a putut împiedica isprava celui mic"
Postat 28 August 2024, 09:09 de CalinPopescu
Halucinant
Să-mi explice și mie cineva care e culpa lui când ea avea custodia?! Cum să-l supravegheze el când ea conform deciziei instanței e cea care avea custodia. Dacă el nu avea dreptul legal să îl supravegheze, de ce e tras la răspundere de fapta minorului?! Din nou decizie absurdă a justiției
Postat 28 August 2024, 08:53 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON