URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Zarvă mare cu lărgirea carosabilului pe străzile Universității și Armatei Române. Lumea a  reacționat la fel de puternic ca la alte investiții făcute fără o îndelungată cumpănire. Spre deosebire de Ilie Bolojan, primarul Florin Birta a manifestat, totuși, o anumită flexibilitate în unele cazuri, așa că întrebarea din titlu nu-i retorică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Știți unde era și ce făcea Ilie Bolojan lunea trecută, când Marcel Ciolacu, premier, președinte PSD și candidat la Președinție, îl „propunea” prim-ministru taman din Ambasada României la Paris, zicând că bihoreanul „a realizat foarte multe” și nu are „nici cea mai mică problemă” de a lucra cu el? La Căminul Cultural din Bulz. Unde ce credeți că le spunea celor câtorva zeci de localnici adunați să-l asculte? Nu promisiuni că va curge lapte și miere, ci dimpotrivă!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Ianuarie 2024, 16:33

Doi părinţi din Bihor, care îşi educau copiii acasă, au ajuns inculpaţi. Judecătoria i-a trimis la muncă în folosul comunităţii

Doi părinţi din Bihor, care îşi educau copiii acasă, au ajuns inculpaţi. Judecătoria i-a trimis la muncă în folosul comunităţii (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi părinţi din Bihor, care au ales să-şi educe acasă toţi cei patru copii de vârstă şcolară, pentru a-i feri de ispita internetului, au fost trimişi în judecată şi au primit pedepse de câte 4 luni de închisoare.

„Acei părinţi sunt mai responsabili şi mai conştiincioşi decât directorul care i-a reclamat”, spune Gabriel Curcubet, preşedintele fondator al Asociaţiei Home Schooling România.

De vină, pandemia

Familia locuiește în comuna Bratca, iar directorul liceului din localitate a fost cel care i-a reclamat pe părinți după ce, în toamna lui 2021, aceştia şi-au retras din unitatea de învăţământ cei patru copii de vârstă şcolară - atunci de 8, 10, 11 respectiv 13 ani,  pe motiv că îi vor educa acasă. 

Cazul a ajuns în ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd, unde, chemaţi fiind la audieri, cei doi soţi au pus decizia lor pe seama pandemiei şi a dificultăţii de a se acomoda cu schimbările generate de aceasta.

Pe de-o parte, i-a nemulţumit faptul că, în 2020, au primit diverse notificări în care li se atrăgea atenţia că prezenţa la şcoală a copiilor este condiţionată de purtarea măştii ori erau informaţi despre vaccinare, iar ulterior au fost deranjaţi de predarea orelor în sistem online, pentru că ei nu le-au asigurat nici până atunci copiilor acces la internet şi nici la televizor. Ca atare, când personalul şcolii le-a oferit tablete, ca micuţii să poată participa la ore, au refuzat. 

Ulterior, în 2021, după reîntoarcerea în clase, pentru că au existat din nou zvonuri că se vor mai ține lecții online, cuplul a luat o decizie radicală: a hotărât să-i educe acasă.

„Din declaraţia inculpatei, rezultă că au decis retragerea copiilor de la şcoală întrucât nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, respectiv cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie. Apreciază că au făcut o alegere bună pentru viitorul copiilor lor”, au explicat procurorii în actul de acuzare. 

Sistem pe lângă lege

Consiliaţi de o cunoştinţă, cuplul şi-a înscris copiii la Home Life Academy și la West River Academy, unităţi şcolare private din SUA, aşa-numite „şcoli umbrelă”, care le oferă îndrumare părinţilor decişi să-şi educe singuri copiii contra unei taxe care, în 2021, s-a cifrat la 250 dolari pe an. Potrivit site-ului propriu, Home Life Academy nu oferă nici manuale proprii, dând libertate părinţilor să-şi aleagă felul în care să îşi educe şi să îşi testeze copiii. Singura obligaţie este de a transmite de două ori pe an rezultatele testelor, în baza cărora, la finele anului şcolar, copiii primesc o foaie matricolă.  

Atât că, după cum a comunicat Inspectoratul Şcolar Bihor, la solicitarea procurorilor, forma de învățământ homeschooling nu este recunoscută în România, iar legislația nu permite echivalarea în ţară a cursurilor urmate la această formă de învățământ.

Totodată, unitățile Home Life Academy, respectiv West River Academy nu figurează în Registrul special al entităţilor furnizoare de educație acreditate să desfășoare activitatea pe teritoriul României. Altfel spus, nu sunt recunoscute de autoritățile din țara noastră.

Mama cu 8 clase, profesoară pentru copii

Când i-au trimis în judecată pe cei doi părinți, anchetatorii au ţinut cont şi de poziţia specialiştilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor care, după evaluarea copiilor, au stabilit că cei patru au mari lacune educaţionale, raportat la vârsta cronologică şi clasa de studiu.

Deşi copiii învăţau aproximativ 3 ore, zilnic, sub supravegherea părinţilor, cuplul nu are nicio pregătire pedagogică, femeia având doar 8 clase, iar soţul ei 12 clase.

În raport, specialiştii DGASPC au recomandat „înscrierea copiilor în sistemul de învățământ obligatoriu în vederea respectării dreptului copiilor la educație și a egalității de șanse în situația de competiție școlară și profesională”, dar şi ca micuţii să poată socializa cu copiii de vârsta lor, „pentru asimilarea unor modele de comportament dezirabil adaptiv în comunitate, societate”, au explicat procurorii în rechizitoriul cu care, pe 22 februarie, în acest an, au decis să-i trimită pe soţi în judecată pentru împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

În faţa judecătorului, cuplul nu şi-a asumat vreo vină, femeia susţinând chiar că procedura judiciară reprezintă o formă de hărţuire, dar, în final, judecătorul a dat dreptate anchetatorilor.

„Legiuitorul a incriminat fapta de împiedicare a accesului la învăţământul general obligatoriu, având în vedere că nu numai statul are obligaţia reducerii ratei abandonului şcolar, ci şi părintele minorului aflat în această situaţie. Inculpaţii au acceptat fără rezerve faptul că minorii nu vor mai urma cursurile învăţământului general obligatoriu şi nici nu au depus diligenţe pentru ca cei patru copii minori să urmeze cursurile unei unităţi de învăţământ recunoscute şi acreditate în România, încălcând astfel prevederile legale care obligă părintele sau tutorele legal de a lua măsuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu", se precizează în hotărârea pronunţată pe 21 decembrie de Judecătoria Aleşd.

Condamnaţi la voluntariat

Deşi Codul penal prevede şi posbilitatea condamnării la amendă penală, instanţa a decis să dispună în cazul cuplului o pedeapsă cu închisoarea, reproşându-le celor doi părinți că au negat dreptul celor patru copii la învăţământul obligatoriu.

„Inculpaţii nu au arătat că înţeleg implicaţiile deciziei asumate, cu toate că li s-a oferit contextul necesar”, a explicat instanţa. Concret, după cum au comunicat reprezentanţii DGASPC Bihor, în perioada ianuarie-aprilie 2022, familia a beneficiat de serviciile unității pentru consiliere și sprijin, ca să reînscrie copiii la şcoală, dar acest lucru nu s-a întâmplat. 

Totuși, cei doi părinţi din Bratca nu vor ajunge după gratii. Judecătorul i-a stabilit fiecăruia câte 4 luni de închisoare, dar a decis să amâne pe o perioadă de supraveghere de 2 ani aplicarea pedepselor, ceea ce înseamnă că vor rămâne şi cu cazierele nepătate.

Poate că, în acest fel, cei doi „vor pune în primul plan nevoile minorilor” şi „vor lăsa la o parte motivele invocate relativ la consecinţele negative ale accesului copiilor la dispozitivele electronice de comunicare”, se explică în hotărârea judecătorească.

Instanţa a considerat că fapta este, totuşi, gravă, motiv pentru care cei doi soţi au fost obligaţi să presteze câte 40 zile de muncă în folosul comunităţii. Verdictul judecătorilor mai poate fi atacat de procurori şi de cei doi părinţi în termen de 10 zile de la comunicat însă, până pe 2 ianuarie, părţile nu au uzat de acest drept. 

„E dreptul lor”

Contactat de reporterul BIHOREANULGabriel Curcubet, preşedintele fondator al Asociaţiei Home Schooling România, consideră că anchetatorii s-au grăbit trimiţându-i în judecată pe cei doi părinţi.

„Majoritatea procurorilor au înţeles deja că părinţii care aleg sistemul homeschooling nu încalcă dreptul copiilor la şcoală. Aceşti copii au fost înscrişi într-o unitate de învăţământ, în SUA. Nicăieri nu scrie în lege că eşti obligat să-ţi înscrii copilul la o şcoală în România", spune Curcubet, care îi consideră pe cei doi părinţi, chiar şi cu lipsurile pe care le au din punct de vedere al pregătirii, „mai conştiincioşi şi mai responsabili decât directorul care i-a reclamat”. 

„Cum au făcut ei nu comentez, nu e treaba mea. Au vrut să se ocupe de copii, sunt părinţi conştiincioşi, responsabili, mai interesaţi de educaţia copiilor decât directorul”, spune președintele asociației Home Schooling România, care crede că nici hotărârea judecătorească nu a fost corectă. „Nu s-a ţinut cont că acei copii sunt înscrişi la o şcoală din afara României. Iar dacă acea şcoală i-a acceptat pe părinţi, i-a lăsat să fie educatori şi mentori pentru copiii lor, cu pregătirea pe care o au, atunci e treaba şcolii, acea şcoală trebuie să spună de ce a făcut-o, nu e problema autorităţilor româneşti”, zice Curcubet. 

Potrivit acestuia, înainte de a decreta că cei patru copii au lacune educaţionale, specialiştii DGASPC ar fi trebuit să îi testeze după sistemul american, nu cel românesc. „Eventual să-i testeze pe copii cu testul Pisa, să vedem dacă îl vor trece", a mai spus Curcubet.

Mai sunt şi alţii

Iarna trecută, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Horia Abrudan, atrăgea atenţia asupra faptului că aproximativ 30 de copii de vârstă şcolară din Bihor, majoritatea de vârsta învățământului primar, au fost retraşi din unităţile de învăţământ din judeţ, părinţii justificând decizia cu faptul că îi vor educa acasă.

„Există o preocupare la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor față de fenomenul de homeschooling”, a declarat, atunci, pentru BIHOREANUL, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

În total, directorii de şcoli din Bihor au raportat 33 de astfel de cazuri, cele mai multe, 17 la număr, fiind de la Școala Gimnazială „Aurel Pop” din Oșorhei. Ceilalți elevi retrași erau de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Oradea,  Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea, dar și din școli din localitățile Nojorid, Săliște de Vașcău, Borș. 

IȘJ Bihor le-a cerut atunci directorilor să explice părinților că încalcă legea, dar şi să sesizeze autoritățile locale, Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor sau Inspectoratul de Poliție, când oamenii insistă să-și țină copiii acasă. „Din discuțiile cu directorii, după ce i-au informat pe părinți despre legislația în vigoare, s-a stopat fenomenul, i-au adus pe copii la școală”, a mai precizat șeful IȘJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Aici putem avea o întreagă dezbatere
A fost un reportaj amplu la emisiunea lui John Oliver pe HBO pe tema asta. Multe state din America nu au o lege în a supraveghea părinții care fac home schooling. Hai să nu îi luăm ca exemplu. În al doilea rând, la cate sute de părinți care își iau copiii de la școală și-i pun la lucru, și nu pățesc prea multe, e un dublu standard altu scapă fără nimic și îi pune la lucru, altu pt că îi scoate din școală, ia închisoare... Ar trebui încurajați părinții să-și țină copiii în școală? Categoric da! Dar nu știu dacă închisoarea e motivația...
Postat 03 Ianuarie 2024, 17:21 de Vio_427
Instanta cica
Dar cand au facut dascalii greva privand TOTI copiii de dreptul la buchisit, unde a fost instanta? Avea diaree poate? Ca atunci au tacut toti mâlc.
Postat 03 Ianuarie 2024, 04:53 de poiu
Trebuie sa existe un cadru legal
Daca parintii nu au incalcat legea, trebuie sanctionat directorul. Care e diferenta dintre invatatul acasa si cel dintr-o scoala privata ? Posibiltatea de a invata acasa trebuie sa fie dezbatuta de catre specialisti la modul cel mai serios, insa examenele trebuie sa le sustina la scoala cu ceilalti copii, in aceleasi conditii altfel ar fi frauda pt obtinerea de diplome.
Postat 02 Ianuarie 2024, 22:54 de Timi
"instanţa a decis... pedeapsă cu închisoarea... că au negat dreptul... la învăţământul obligatoriu"
Cu nemărginită bucurie pot spune că fac parte din generația privilegiată care, pe lângă dreptul la învățământ obligatoriu, beneficiam și de dreptul la muncă agricolă obligatorie, inclusiv în vacanță. Bonus, odată ajuns la maturitate am avut parte și de dreptul la serviciu militar obligatoriu. Și viitorul ne surâdea cu alte drepturi asemănătoare, dacă nu venea Revoluția. Trist. Dar și mai trist e ce au vrut să facă acești părinți cu viitorul copiilor lor. Cu o asemenea educație riscau copii să nu-și mai ceară dreptul de a plăti taxe și impozite. Doamne ferește! Nici viitorul nu mai e ce a fost.
Postat 02 Ianuarie 2024, 22:16 de User anonimizat
Justitia de la noi...
Criminali, violatori, soferi drogati si betivi care omoara copii pe trecerea de pietoni si distrug vieti, sunt lasati liberi... Iar oamenii care isi educa copii acasa departe de sistemul corupt si antic din romania, fac puscarie. Welcome to romanika.
Postat 02 Ianuarie 2024, 21:29 de cristianteofil
Cum să condamni părinții la închisoare...
Pentru că au ales pentru copiii lor un sistem de învățământ alternativ? De unde știi că nu e mai eficient decât cel bazat pe memorat comentarii? Pentru că sistemul de învățământ romanesc nu dezvotă competențe ci antrenează analfabeți functional! Pun pariu că judecătorul de la Aleșd nu și-a pus vreo problemă de genul ăsta.... Pentru că a crescut cu comentariile dictate și memorate pentru teză! De aia!
Postat 02 Ianuarie 2024, 19:52 de Pepe
pamantul
Pământul e plat la fel ca și creierul multor concetățeni. Nu am nimic împotriva home schooling-ului (școala acasă) doar cred că cei care-și învață copii astfel trebuie să aibă competențele necesare. Sigur, sunt mult mai multe de spus referitor la integrarea in societate, de unde își iau cei in cauză informatia dacă sunt contra internetului, nivelul de cultură a acestora, religia, etc. Citez: „Cu cât ştii mai mult, cu atât îţi dai seama că ştii prea puţin.”- George Călinescu
Postat 02 Ianuarie 2024, 19:42 de DaNu
Parker, știi ce spunea Hitler?
Unde am ajuns încât să le permitem unor astfel de specimene să aibă în grija copii ?
Postat 02 Ianuarie 2024, 19:27 de Pepe
Pedeapsă meritată
Pământ plat, conspirații, Trump, Cucurbet - nimeni în drum cu opinii, școală fantomă din SUA, free Palestina, Olivia Ster, Flavia Groșan, Terhes. Acolo-s "părinții". Mi-e milă de acei copii, care au toate șansele pentru o viață decentă, însă nu sub îngrijirea acelor așa zisi părinți. Unde am ajuns încât să le permitem unor astfel de specimene să aibă în grija copii ?
Postat 02 Ianuarie 2024, 18:49 de parker
'pentru a-i feri de ispita internetului'
'Acei părinţi sunt mai responsabili şi mai conştiincioşi decât directorul care i-a reclamat'. Daca nu spuneau nimic puteau ramane filozofi toti. Acestea fiind zise, pe undeva e decizia lor daca si cum vor sa-si educe odraslele. Sa faci diferenta intre rau si bine nu trebuie nici o scoala dar trebuie educatie. Ca nu trebuie scoala o vedem pana in varful conducerii tarii. Si cum adica munca in folosul comunitatii... puscarie? Pai ne uitam care e rata abandonului scolar? Parintii aia sunt toti la munca in comunitate sau la puscarie? Trebuie psiholog nu gardian. Iar daca e de pedepsit educatia slaba/lipsa de educatie - prima oara ar trebui pedepsit statul roman pt bataia de joc din sistemul de educatie.
Postat 02 Ianuarie 2024, 18:31 de nihil
Vai ș-amar Judecătoria Aleșd
Și sistemul judiciar și sistemul de învățământ sunt depășite total. Dar românii și le merită! Hai sictir!
Postat 02 Ianuarie 2024, 17:36 de Pepe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.711 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON