Doi bărbaţi, de 62 şi 25 de ani, ambii din localitatea Hodac, judeţul Mureş, au fost reţinuţi marţi de poliţiştii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din Bihor, pentru săvârşirea infracţiunii de fals informatic.
Cei doi au fost prinşi pe 15 iulie în localitatea bihoreană Uileacu de Criş, loc unde au făcut un transport ilegal de lemne, dar pe care au încercat să-l ascundă emițându-și din aplicația SUMAL un aviz fals, lucru descoperit ulterior de polițiști.
"Din cercetările efectuate de poliţişti a rezultat că, la data de 15 iulie a.c., la ora 18.37, bărbatul de 62 de ani, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în localitatea de domiciliu, ar fi introdus, fără drept, în aplicaţia informatică (n.r. SUMAL) date informatice necorespunzătoare adevărului, atestând, în mod nereal, transportul a 10,98 metri cubi de cherestea tivită de răşinoase, cu un autocamion cu semiremorcă, având ca destinaţie localitatea Hodac, judeţul Mureş, deşi a fost depistat de poliţişti în trafic, la ora 19.25, în localitatea Uileacu de Criş, judeţul Bihor, în timp ce conducea respectivul ansamblu de vehicule, fără a transporta materialul lemnos menţionat", a transmis într-un comunicat de presă comisarul şef de poliţie Alina Fărcuţa, purtător de cuvânt al IPJ Bihor.
SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos) este o aplicaţie dezvoltată pentru monitorizarea şi gestionarea circulaţiei materialului lemnos şi serveşte drept un instrument important în combaterea tăierilor ilegale de păduri şi în asigurarea trasabilităţii lemnului.
Conform normelor legale, transportatorii de lemn trebuie să înregistreze fiecare transport în aplicaţie, generând un cod unic de transport, şi să folosească dispozitive GPS pentru monitorizarea traseului în timp real. Ei trebuie să deţină şi să prezinte documentele legale, inclusiv un aviz de însoţire generat prin SUMAL, şi să respecte traseul aprobat. Modificările neprevăzute trebuie actualizate în aplicaţie, iar toate termenele şi procedurile legale trebuie respectate pentru a evita sancţiunile.
Cercetările ulterioare ale poliţiştilor bihoreni au relevat că și anterior, la data de 12 iulie, ora 12.28, bărbatul de 25 de ani, angajat al aceleiaşi societăţi comerciale, ar fi introdus în aceeaşi aplicaţie SUMAL date informatice false, declarând în mod nereal transportul a 14,71 metri cubi de cherestea tivită de răşinoase, cu acelaşi autocamion, deşi transportul nu a avut loc în realitate.
Oamenii legii încearcă documentarea întregii eventuale activităţi infracţionale a celor două persoane.
În acest caz cercetările sunt continuate de poliţiştii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.