URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iulie 2024, 17:00

Doi bărbați, reținuți de polițiștii de la delicte silvice din Bihor pentru fals informatic

Doi bărbați, reținuți de polițiștii de la delicte silvice din Bihor pentru fals informatic Foto arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi bărbaţi, de 62 şi 25 de ani, ambii din localitatea Hodac, judeţul Mureş, au fost reţinuţi marţi de poliţiştii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din Bihor, pentru săvârşirea infracţiunii de fals informatic. 

Cei doi au fost prinşi pe 15 iulie în localitatea bihoreană Uileacu de Criş, loc unde au făcut un transport ilegal de lemne, dar pe care au încercat să-l ascundă emițându-și din aplicația SUMAL un aviz fals, lucru descoperit ulterior de polițiști. 

"Din cercetările efectuate de poliţişti a rezultat că, la data de 15 iulie a.c., la ora 18.37, bărbatul de 62 de ani, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în localitatea de domiciliu, ar fi introdus, fără drept, în aplicaţia informatică (n.r. SUMAL) date informatice necorespunzătoare adevărului, atestând, în mod nereal, transportul a 10,98 metri cubi de cherestea tivită de răşinoase, cu un autocamion cu semiremorcă, având ca destinaţie localitatea Hodac, judeţul Mureş, deşi a fost depistat de poliţişti în trafic, la ora 19.25, în localitatea Uileacu de Criş, judeţul Bihor, în timp ce conducea respectivul ansamblu de vehicule, fără a transporta materialul lemnos menţionat", a transmis într-un comunicat de presă comisarul şef de poliţie Alina Fărcuţa, purtător de cuvânt al IPJ Bihor. 

SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos) este o aplicaţie dezvoltată pentru monitorizarea şi gestionarea circulaţiei materialului lemnos şi serveşte drept un instrument important în combaterea tăierilor ilegale de păduri şi în asigurarea trasabilităţii lemnului. 

Conform normelor legale, transportatorii de lemn trebuie să înregistreze fiecare transport în aplicaţie, generând un cod unic de transport, şi să folosească dispozitive GPS pentru monitorizarea traseului în timp real. Ei trebuie să deţină şi să prezinte documentele legale, inclusiv un aviz de însoţire generat prin SUMAL, şi să respecte traseul aprobat. Modificările neprevăzute trebuie actualizate în aplicaţie, iar toate termenele şi procedurile legale trebuie respectate pentru a evita sancţiunile.

Cercetările ulterioare ale poliţiştilor bihoreni au relevat că și anterior, la data de 12 iulie, ora 12.28, bărbatul de 25 de ani, angajat al aceleiaşi societăţi comerciale, ar fi introdus în aceeaşi aplicaţie SUMAL date informatice false, declarând în mod nereal transportul a 14,71 metri cubi de cherestea tivită de răşinoase, cu acelaşi autocamion, deşi transportul nu a avut loc în realitate.

Oamenii legii încearcă documentarea întregii eventuale activităţi infracţionale a celor două persoane.

În acest caz cercetările sunt continuate de poliţiştii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON