URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Decembrie 2021, 17:50

Doi ani de la primul caz de Sars-Cov-2 confirmat. Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii: „Fără încredere nu vom reuşi nimic”

Doi ani de la primul caz de Sars-Cov-2 confirmat. Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii: „Fără încredere nu vom reuşi nimic” sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 11 decembrie s-au împlinit doi ani de la primul caz de infectare cu Sars-Cov-2 înregistrat oficial în lume, al unei vânzătoare dintr-o piaţă din oraşul chinez Wuhan.

Fostul ministru al Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă (foto jos), a făcut un apel pro-vaccinare, prezentând-o ca singura soluţie pentru reîntoarcerea „la normalul de care ne e dor”.

„Sunt doi ani în care cu toții am suportat restricții, am înfruntat temeri și, din păcate, am deplâns peste 5 milioane de morți la nivel global. După doi ani ne simțim obosiți și ne dorim să revenim la normalul, de care ne e dor. De aceea am o singură o rugăminte: vaccinați-vă. Este cea mai sigură și eficientă cale de a ne proteja de acest virus și de a-i proteja pe cei de lângă noi”, a scris Mihăilă, pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru a spus că întrebările şi nesiguranţele legate de vaccin sunt normale. „Pe cei vaccinați îi rog: stați de vorbă, cu calm, cu aceste persoane. Povestiți-le experiența vaccinării cu înțelegere și respect față de îngrijorările lor. Vaccinarea este și trebuie să fie un gest de convingere. Fără încredere nu vom reuși nimic”, a mai transmis Ioana Mihăilă.

Ioana Mihaila vaccinare

Pandemia în cifre

Deşi a înregistrat primele infectări cu Sars-Cov-2 la începutul lunii decembrie, China a raportat oficial cazurile pe 31 decembrie 2019, când a anunţat că are 27 de îmbolnăviri de pneumonie, inclusiv forme grave, cu origine necunoscută.

În ianuarie, oraşul Wuhan şi alte localităţi din provincia chineză Hubei au intrat în carantină, dar nu s-a reuşit controlarea focarului. Virusul s-a răspândit în China, iar apoi în lume.

În Europa, prima infectare cu Sars-Cov-2 a fost confirmată pe 24 ianuarie 2020, în Franţa, în cazul unei persoane care călătorise în China. Trei zile mai târziu, o confirmare similară a fost făcută şi în Germania. Pe 30 ianuarie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasat epidemia drept o urgenţă medicală de interes internaţional, iar pe 11 martie a declarat Covid-19 o pandemie globală.

Până pe 11 decembrie 2021, în întreaga lume au fost confirmate peste 269 de milioane de îmbolnăviri cu Covid-19 şi au fost înregistrate 5,3 milioane de decese la pacienţi infectaţi. În România, bilanţul a ajuns la 1,7 milioane cazuri confirmate, 57.636 de decese şi 1.714.239 vindecări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Palavre ieftine ,daca nu am fi văzut te-am fi crezut .
Du-te, du-te invartindu-te, că sa nu zic altceva ne-ai aratat ce poți așa că lăsâ-ne și dute da duteee....
Postat 12 Decembrie 2021, 14:24 de sss
solutie?
singura solutie? testezi,depistezi,izolezi și împiedici transmiterea. creșterea capacității de terapie intensivă (paturi și personal) cu doar 5% din sumele date pe cele 120 de milioane de doze de vaccinuri am fi putut avea în plus 100 de paturi de terapie intensivă si nu in ultimul rand medicamente(antivirale,monoclonali)pe care Romania nici la ora actuala Nu are
Postat 11 Decembrie 2021, 18:10 de tepes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON