URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 29 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Noiembrie 2021, 21:25

Documente ale lojii masonice din Oradea au fost dezvăluite în premieră publicului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secrete ale francmasonilor orădeni ies, foarte timid, la iveală. La Templul Francmasoneriei din oraş, cel mai nou muzeu al urbei, a fost deschisă prima expoziţie care conţine câteva documente ale lojii masonice „Regele Ladislau”, înfiinţată în Oradea anului 1876.

În plus, cu acest prilej, sunt expuse pentru întâia oară în România două steaguri ale Marii Loje Naţionale, vechi de un secol.

Documente restaurate

Expoziţia a fost deschisă joi seară, în prezenţa directorului Arhivelor Naţionale ale României, Cristian Aniţa, a viceprimăriţei Arina Moş şi a directoarei Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor, Angela Lupşea.

„Sunt două artefacte prezentate în premieră. Sunt vechi de o sută de ani şi au stat în Arhivele Naţionale vreo 70 de ani. Mă bucur că le scoatem la lumină la Oradea, singurul loc din România unde există un muzeu dedicat mişcării masonice”, a declarat Aniţa, despre cele două steaguri expuse în Templul Francmasoneriei, descrise ca fiind „foarte rare”.

În vitrinele anume amplasate în muzeu, vizitatorii pot vedea şi documente ale masonilor orădeni de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, restaurate de specialiştii Arhivelor Naţionale, serviciul judeţean Bihor. Directorul Mihai Georgiţă a explicat că în arhive sunt peste 16.000 de file despre masonii bihoreni, care acum sunt cercetate şi restaurate.

Doar în maghiară şi germană

Vizitatorii nu trebuie să se aştepte însă la dezvăluiri spectaculoase în documentele expuse acum. Majoritatea sunt acte de corespondenţă, precum solicitări de adeziune ori scrisori ale unor membri către lojă. Atenţie, însă: ele pot fi citite doar de cei care cunosc limba maghiară ori cea germană, deoarece astfel comunicau masonii vremii, iar traduceri nu au fost făcute.

De asemenea, a fost expus un act care înşiră toţi cei 47 de „fraţi” înscrişi în loja „Regele Ladislau” în anul 1876, o pagină de ziar care menţiona acte de caritate ale masonilor, un proces verbal privind rezultatele alegerilor din lojă din anul 1929 şi un document în ebraică, al unei loje înfiinţată de evreii din Oradea.

Cu prilejul vernisajului, şefa Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor, Angela Lupşea, a declarat că în 2 februarie la Oradea va avea loc o conferinţă internaţională dedicată lojei orădene. De asemenea, Lupşea şi Aniţa au semnat un protocol de colaborare, pentru ca şi alte documente din arhive să fie expuse în muzeele orădene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Superb muzeul
Am sa-l vizitez, nu cunosc multe despre Masoni , mai mult din ce aud din teoria conspiratiei.
Postat 25 Noiembrie 2021, 23:15 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON