URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Mai 2013, 18:36

Doctor Honoris Causa în lacrimi: Profesor salontan mutat în Franţa a primit plângând cea mai înaltă distincţie academică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reunit în şedinţă festivă, Senatul Universităţii din Oradea alături de rectorul Constantin Bungău i-au acordat, luni, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Ioan Roxin de la Universitatea Franche-Comte şi, totodată, cadru didactic asociat al Universităţii orădene. Distincţia a fost dată la propunerea Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Roxin fiind specialist în cibernetică.

Ceremonia a avut loc în prezenţa a peste o sută de persoane şi l-a emoţionat peste măsură pe Roxin, care a izbucnit în lacrimi de mai multe ori, ba chiar a trebuit să-şi întrerupă de câteva ori discursul din cauza plânsului.

Salontan la origini, profesorul şi-a început studiile superioare la fostul Institut Pedagogic orădean, transformat în universitate. "Bine aţi revenit acasă", i-a spus preşedintele Senatului, Sorin Curilă.

Ulterior, Roxin a şi spus că Universitatea orădeană a fost punctul său de pornire. "Povestea mea a început în urmă cu 39 de ani când mi-am găsit numele pe lista admişilor la specializarea Matematică a Institutului Pedagogic din Oradea. Pot să spun deci, că aici a început totul pentru mine", a spus Roxin, amintindu-l şi pe fostul său diriginte de la Liceul Pedagogic orădean, profesorul de matematică Boris Belicciu, mentorul său spiritual.

Laudatio, adică argumentarea care arată motivele pentru care profesorului i se acordă înalta distincţie, a fost citită de decanul Teodor Leuca, care a spus că în anii în care a colaborat cu Roxin a aflat că profesorul este un caracter tare, pe care oricine se poate bizui. "A învăţat multe de la viaţă şi despre viaţă, iar pledoariile lui aduc certitudine şi limpezime. Pentru sprijinul constant pe care ni l-a acordat, pentru spiritul novator şi temeinicia faptelor sale, pentru lecţia de viaţă şi de profesionalism pe care ne-o oferă, Senatul Universităţii din Oradea îi conferă titlul de Doctor Honoris Causa", a spus Leuca.

Născut în 1954 la Salonta, Roxin a studiat un an de matematică la Institutul Pedagogic din Oradea, iar apoi a plecat la Bucureşti, unde în 1980 a absolvit ca şef de promoţie între 525 de absolvenţi Facultatea de Cibernetică a Academiei de Ştiinţe Economice.

Ca şi asistent universitar la Catedra de Cibernetică şi Informaţie Economică a universităţii absolvite, Roxin n-a putut să-şi publice teza de doctorat pentru că avea concluzii "neconforme" cu regimul comunist, astfel că a devenit doctor în domeniu abia în 1990. Un an mai târziu a plecat cu o bursă a statului francez la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate din Lyon, iar din 1998 s-a titularizat la Universitatea Franche - Comte din Montbeliard. Din 2004, Roxin sprijină mobilităţile studenţilor şi profesorilor orădeni în cadrul proiectelor Leonardo şi Erasmus.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ovidiu
Un profesor exceptional, un caracter mare... La adresa domnului Roxin nu se pot spune decat cele mai bune lucruri. Domnul profesor m-a sprijinit pe durata bursei mele in Franta.
Postat 28 Mai 2013, 14:40 de Buksa
dl Roxin
Un om deosebit.
Postat 28 Mai 2013, 08:30 de poli
Ciuciui
Felicitari Domnului Profesor IOAN ROXIN. Un om extraordinar, un profesor desavarsit, care merita din plin acest titlu. Am avut onoarea sa fac parte din prima serie de 10 masteranzi care au fost in Franta la Universitatea Franche-Comte, Montbeliard. Am apreciat foarte mult daruirea cu care se ocupa de fiecare student in parte. Domnule Profesor IOAN ROXIN, sa va dea Dumnezeu multa sanatate si viata lunga plina de bucurii si impliniri.
Postat 27 Mai 2013, 23:01 de Leontin
Felicitari!
Felicitari!
Postat 27 Mai 2013, 21:30 de Felicitari!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON