URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Aprilie 2021, 10:55

Doar tinerii sunt interesaţi de bugetul Bihorului. Vicele Gal a promis că ONG-urile vor fi finanţate, dar după reguli clare şi transparente (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbaterea bugetului judeţului nu a suscitat interesul bihorenilor. Singurii care au participat la întâlnirea organizată luni după-masă în sala mare a CJ Bihor au fost membri din Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor, care vor rute de transport dedicate elevilor, investiţii în infrastructura şcolilor şi burse, şi reprezentanţii a trei ONG-uri, care au cerut ca CJ Bihor să nu renunţe la finanţări pentru proiectele lor, doar pentru că în anii trecuţi aceşti bani s-au dat discreţionar, către ONG-uri de casă ale partidelor care au condus forul judeţean, UDMR şi PSD.

Bani utili

În numele asociaţiei "Cătunul verde", care derulează programe de educaţie ecologică pentru copii, adolescenţi şi tineri din Bihor, dar şi al altor ONG-uri cu care în ultimii ani a colaborat intens, Georgeta Szabo a subliniat că CJ nu trebuie să taie de tot finanţările către asociaţii, doar pentru că unele nu şi-au făcut treaba promisă.

"Avem nevoie de această bugetare, atât pentru proiecte de tineret, cât şi din zona socială, cultuală", a spus Szabo. Aceasta a precizat că s-a înscris la dezbatere pentru că în luna ianuarie a făcut o adresă către CJ Bihor, cerând să afle ce finanţări vor fi alocate asociaţiilor, n-a primit un răspuns concret, ceea ce i-a născut teama că, de fapt, instituţia va renunţa definitiv la aceste granturi.

Aceeaşi solicitare a avut-o Filip Barabaş, preşedintele Asociaţiei de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului (ARDT), care a spus că lista proiectelor finanţate de CJ Bihor a cuprins şi activităţi folositoare. De pildă, ARDT a primit, în urmă cu doi ani, o finanţare de 15.000 de lei pentru o şcoală de vară în care a adus elevi în campusul Universităţii din Oradea.

Vor fi bani pentru ONG-uri!

Vicepreşedintele CJ Bihor, Călin Gal, prezent la dezbatere alături de şeful Direcţiei Economice, Horia Carţiş, şi de directoarea adjunctă, Gabriela Plugar, le-a spus reprezentanţilor asociaţiilor că nu se va renunţa la finanţările pentru acest sector, dar banii se vor aloca într-un manieră transparentă.

"Poziţia dvs. o agreez total, nu am nicio problemă legată de aceste finanţări. (...) În urma unor verificări ale Curţii de Conturi şi ale noastre, prin aparatul propriu, am constatat că s-au dus sume de bani spre anumite zone de acest gen, fără să aibă la bază nişte criterii în baza cărora aceste finanţări au fost făcute. Mai mult, ştiţi foarte bine că bugetul CJ n-a stat într-o formă foarte roz", a declarat Gal.

Drept urmare, a spus vicele, până la finalul lunii aprilie, CJ Bihor va elabora un regulament care să prevadă criterii clare de alocare a acestor finanţări, iar apoi banii vor putea fi distribuiţi, pentru anul 2021 Consiliul alocând în total 200.000 de lei pentru sectorul ONG.

Elevii cer ajutorul

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Bihor, Olimpiu Codrean, a supus discuţiei trei probleme: înfiinţarea de rute de transport exclusive pentru elevi în tot judeţul, îmbunătăţirea dotărilor şcolilor, mai ales a celor care au toalete în curţi, şi sprijin pentru a "presa" primăriile din judeţ să acorde cele patru tipuri de burse prevăzute de lege.

Carţiş şi Plugar le-au explicat elevilor că problemele nu ţin doar de această instituţie: înfiinţarea rutelor de transport depinde de modificări legislative, iar dotările şcolilor şi bursele sunt apanajul primăriilor, care primesc bani de la bugetul de stat pentru aceste cheltuieli. "Anul acesta, în Legea bugetului, sunt prevăzuţi pentru burse 17,7 milioane de lei, repartizarea se face prin Direcţia de Finanţe. Nu-mi amintesc când au mai fost alocaţi bani pentru burse, sigur de foarte mulţi ani nu s-au mai alocat", a spus Gabriela Plugar.

Totodată, Gal le-a promis elevilor că CJ Bihor, chiar dacă nu poate forţa primăriile să facă investiţii în şcoli sau să acorde burse, va sprijini şi va colabora cu unităţile administrativ-teritoriale în funcţie de performanţele lor. Altfel spus, cele care se vor ţine de treabă, vor găsi uşi deschise şi la CJ, ceea ce este o formă indirectă de a-i determina pe primari să aloce venituri acolo unde este cu adevărat nevoie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Organizatie NeGuvernamentala
Daca un ONG este finantat de guvern, fie el si local, mai este o organizatie neguvernamentala? Ce se-ntimpla daca trebuie sa critice guvernul care i-a dat banii? O va face, iar daca o face, va mai primi bani data viitoare? Cum e cu etica si cu conflictul de interese?
Postat 06 Aprilie 2021, 22:37 de Sorrento
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON