În judeţul Bihor, 52,79% din totalul angajaţilor unităţilor de învăţământ, publice şi private, s-au vaccinat împotriva Covid-19. Informaţia a fost făcută publică miercuri, de Inspectoratul Şcolar, la cererea BIHOREANULUI.
„Am solicitat tuturor unităţilor de învăţământ procentul de vaccinare în rândul angajaţilor, nu numărul angajaţilor vaccinaţi, pentru că numeric nu este foarte relevant, ţinând cont că unii profesori predau în mai multe şcoli”, a declarat inspectorul şcolar general Horea Abrudan.
Mai mare decât media naţională
Acesta s-a ferit să spună dacă procentul de vaccinare în învăţământul bihorean este mic sau mare, dar a subliniat că este, totuşi, mai mare decât rata de vaccinare la nivel naţional, ajunsă miercuri la 32,81% din totalul populaţiei.
Ministerul Educaţiei a solicitat tuturor inspectoratelor şcolare informaţii actualizate privind vaccinarea angajaţilor, în contextul în care vacanţa forţată de două săptămâni, impusă în contextul creşterii cazurilor de Covid-19, se va încheia vineri.
Nu este clar însă în ce condiţii vor participa elevii la ore, începând de luni, iar ministrul Cîmpeanu a precizat că se ia în calcul posibilitatea ca participarea faţă în faţă a elevilor la lecţii să fie condiţionată de rata de vaccinare din şcoli şi grădiniţe.
Raportare despre vaccinare
Pe de altă parte, tot Ministerul a obligat toate unităţile de învăţământ să afişeze, pe site-urile proprii, informaţii privind vaccinarea angajaţilor, obligaţie de care şcolile au început să se achite.
La Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea, de pildă, 82 din cei 124 de angajaţi (reprezentând 66,12%) sunt vaccinaţi, la Colegiul Naţional Iosif Vulcan procentul este de 60,50% (72 din 119), la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi – 53,5%, iar la Colegiul Economic Partenie Cosma procentul coboară la 52,57% (51 din 97).
Colegiul Naţional Emanuil Gojdu a afişat datele defalcat, arătând că 92% dintre profesori sunt vaccinaţi (63 din 68), dar procentul este mai redus când vine vorba de personalul didactic auxiliar (57%) şi nedidactic (54%). Tot defalcat a anunţat şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, unde 67,30% dintre profesori s-au vaccinat anti-Covid19 (70 din 104), 75% din personalul auxiliar (6 din 8), respectiv doar 55% din personalul nedidactic (10 din 18).
La liceele din Oradea, procentele sunt de asemenea diferite: la Liceul Aurel Lazăr – 63,63%, Liceul de Arte - 56,87%, Liceul Greco-Catolic – 61%, Liceul Ady Endre – 74%, la Liceul German doar 44%, Liceul Ortodox - 48,05%, Liceul Baptist Emanuel - 41%.
Printre şcolile gimnaziale din Oradea care au afişat situaţia vaccinării se numără Şcoala nr. 16 (50%), Şcoala Avram Iancu (47,45%), Şcoala Oltea Doamna (67,61%), Şcoala Nicolae Bălcescu (55%).
De asemenea, şi IŞJ Bihor a afişat aceste date, arătând că 74,41% dintre angajaţii instituţiei s-au vaccinat cu cel puţin o doză (32 de persoane).
Şcoli fără site-uri
Deşi se discută foarte mult despre digitalizarea învăţământului, realitatea este că multe şcoli nu au nici măcar site-uri proprii. Totodată, multe unităţi de învăţământ au site-uri neactualizate, unde nici informaţiile cerute acum de Ministerul Educaţiei nu se regăsesc.
În aceste două categorii, în Bihor se regăsesc şcoli precum Colegiul Tehnic Mihai Viteazul Oradea, Liceul Reformat Lorantffy Zsuzsanna, Liceul Teoretic Lucian Blaga, Şcoala Gimnazială Dimitrie Cantemir, Colegiul Naţional Samuil Vulcan Beiuş ori Şcoala Gimnazială „Aurel Pop” Oşorhei.
„Şcolilor care nu au un site propriu le-am cerut să afişeze aceste informaţii măcar la avizier”, a precizat Abrudan. Cât despre celelalte, n-au de-ales decât să-şi actualizeze portalurile...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.