URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 28 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Susținătorii sunt dezamăgiți, adversarii jubilează. Ilie Bolojan chiar candidează la Parlament, chiar pleacă „între mitici”. Nu s-a mai pus simbolic în coada listei, ci deschizător, pe prima poziție.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, cu unele excepții, accesul la justiție nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. Dincolo de avocaţi sau de cheltuielile conexe procesului, de multe ori simplele taxe care sunt datorate statului pentru demararea unui proces fac iluzoriu accesul efectiv la justiţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Septembrie 2024, 15:53

Doamne, iluminează-i pe „bezneticii” de la Primărie!

Doamne, iluminează-i pe „bezneticii” de la Primărie! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.

Din păcate, când pătrund în Piața Unirii, turiștii au nevoie de o lanternă frontală, probabil pentru ca să se obișnuiască de la început cu vizitele în numeroasele peșteri din județ. A trecut suficient de mult timp de la recepționarea lucrării ca să se poată face intervenții în Piață fără penalizări de la UE, cea care a venit cu banii.

Proiectul a fost din start greșit în ce privește nivelul de iluminare, dar edilii ne-au amăgit că, de fapt, nepriceperea lor sau a proiectanților avea un schepsis: să putem admira mai bine frumusețea clădirilor din jur. Dacă i s-ar da tema de proiectare, eu cred că și un inginer electrician stagiar ar rezolva, în două zile, întreaga problemă, fără să mai fim nevoiți să orbecăim în buricul târgului printre cărucioare, trotinete și bicicletele adulților.

Mi-a mai revenit inima la loc când am văzut că strada Aurel Lazăr e iluminată a giorno. Tocmai această abundență de lumină dă farmec, zic eu, unei străzi altminteri destul de aridă din punct de vedere arhitectonic.

Din păcate, însă, stilul ”șutic” lovește din nou. Piațeta din strada Independenței, cea de deasupra parcării subterane, este iluminată după același rețetar folosit în Piața Unirii. În vârful stâlpilor de jumătate de tonă s-au montat niște leduri chioare ce nu fac lumină mai mare decât celebra lanternă Luminița de pe vremuri.

Nu cred că intră în discuție necesitatea economiei de energie electrică pentru că LED-urile sunt, oricum, mult mai economice. Iar dacă chiar suntem așa de disperați după economii, se pot imagina două trepte de intensitate luminoasă, astfel ca după ora 24, de pildă, numărul de lucși să se reducă.

În curând, vor începe lucrările la pietonala de pe strada Dunării, apoi și strada Republicii va intra în refacere. Dacă Primăria nu schimbă modul de abordare a acestei probleme, vom avea un oraș trist, conduși de niște edili „beznetici”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pentru țăranul atotștiutor
E bine că pe tot drumul de legătură cu autostrada a-ți pus lumini și stâlpi mai deși ca în Las Vegas. Pe același principiu am putea lumina până la Aleșd sau chiar Birtin. În oraș în schimb pe unde a-ți intervenit e distrus totul, becurile vechi care aveau puterea ținând cont de distanta dintre stâlpi, sunt schimbate cu leduri chinezești de aceași putere ca și acolo unde a-ți montat stâlpii mult mai des, fără să se țină cont de normative, cât mai scump sa fie. Asta se întâmplă atunci când orașul se umple cu țărani habarniști, in urmă cu 30 de ani erau o minoritate insignifiantă, azi din păcate au ajuns majoritatea care face ce vrea.
Postat 28 Septembrie 2024, 18:14 de m70
.........
Clar în plin centru de iti da in cap cineva nici pe camere nu vor vedea cine a fost așa de întuneric e.Bine că pavajul e încă nou altfel ți-ai rupe picioarele în gropi.Nu trebuie să-i menajam pe cei ce au proiectat și implementat acest iluminat.Sunt niște idioți punct în frunte cu funcționărimea care a aprobat aceste proiecte.Sa ai un centru cu clădiri superbe și să le ascunzi in întuneric înseamnă că ești idiot.Care turism că și iluminatul arhitectural funcționează doar cu porția niciodată toate în același timp ( pe clădirile pe care avem astfel de iluminat) La o plimbare seara prin centru sentimentul e mai degrabă de macabru decât wow fiind dovada clară că cei ce administrează lucrurile astea par a fi veniți de la coada vacii de nu înțeleg se pare cum se pune in valoare un oraș.Stalpii amplasați deasupra parcării de pe independentei sunt sub orice critica.Le-a trebuit vreo 15 ani să ajungă la faza asta de montat stâlpi după 10 ani de stadiu de groapă,vreo trei de făcut parcare și se tot pavează de vreo doi,incalificabil.Dc vă uitați pe tăblițele amplasate pe clădirile istorice aia in urma cu 100 de ani in atâta timp au ridicat jumate centru in cat ăștia au făcut o parcare iar la final tot o bătaie de joc e.Incredibil.Nu e întâmplător că cetatea e moarta,centrul la fel,ciuperca vai de ea etc.Pacat că langa fondurile europene nu ne dau aia la pachet și niște arhitecți și câțiva administratori.Bagam in centru zeci,sute de milioane iar apoi le ținem în beznă pai cât de prost trebuie sa fii? Dar stați flex pe multe străzi din oraș e la fel.Ba nu merge iluminatul pe multi stâlpi,ba sunt puține corpuri de iluminat din start și cel mai des e când luminează doar frunzele fiind amplasate practic în pomi.Gandirea logica lipsește mai peste tot.
Postat 28 Septembrie 2024, 16:36 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4629 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON