URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iulie 2016, 13:35

DNA l-a trimis în judecată pe şeful Casei de Pensii Bihor, pentru luare de mită

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea, în stare de arest preventiv, fiind acuzat de două infracţiuni de luare de mită în formă continuată.

"În perioada 2014-2015, inculpatul Ţîrle Leontin, în calitate de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Bihor, a primit de la patru medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor (denunţători în cauză) mai multe sume de bani cuprinse între 300-700 euro (în total 8.400) şi foloase necuvenite (pizza şi whisky)", se arată într-un comunicat transmis vineri de biroul de presă al DNA.

Procurorii arată că Ţîrle a obţinut foloasele pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, concret, ca să nu ia măsuri pentru eliminarea unor deficienţe constatate în urma unor controale efectuate în anii trecuţi în expertizele medicale, dar şi pentru a nu urmări periodic îndeplinirea atribuţiilor de serviciu de către angajaţii Serviciului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă.

Concret, reţine DNA, cu ocazia controalelor ignorate de şeful de Casei de Pensii s-a constatat că, între anii 2011-2015, nu mai puţin de 8.863 de expertize medicale au fost efectuate de medicii experţi în perioada în care aceştia erau, teoretic, în concediu de odihnă. Alte deficienţe, găsite în cazul tuturor cabinetelor de expertiză medicală, au fost că medicii nu au respectat arondarea teritorială a populaţiei, dar şi programul de lucru. Între programul de lucru al instituţiei, aşa cum este stabilit prin Regulamentul intern al Casei Judeţene de Pensii Bihor şi programul real al medicilor din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă exista un decalaj nejustificat.

"În alt context, în perioada 18.05. - 11.06.2015, inculpatul Ţîrle Leontin, în aceeaşi calitate, a primit sume de bani de la un alt medic (denunţător în cauză), în total 5.423 lei, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu constând în aplicarea întocmai şi la timp, în cadrul Casei Judeţene de Pensii, a deciziilor luate de conducerea Casei Naţionale de Pensii", notează DNA, subliniind că pasivitatea lui Ţîrle i-a dat ocazia medicului în cauză să facă şi mai mulţi bani ilegal. Concret, medicul respectiv, care e şi denunţător în cauză, a putut aviza fără probeme cazurile noi pentru încadrarea în grad de invaliditate, în condiţiile în care încadrarea în grade de invaliditate trebuia să se facă la nivelul fiecărui cabinet medical, de către medicii specialişti. "În această manieră, denunţătorului i s-a creat posibilitatea de a obţine sume de bani într-un cuantum mai ridicat şi mai multe foloase materiale, sumele de bani primite de acesta în legătură cu avizarea cazurilor noi fiind mai mari decât cele primite în situaţia revizuirilor", notează procurorii.

Pentru recuperara prejudiciului, un imobil ce îi aparţine lui Ţîrle a fost pus sub sechestru asigurător. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsura preventivă şi asigurătorie dispusă.

Citiţi pe această temă şi articolul "Tătucul şpăgarilor: Directorul Casei de Pensii lua bani de la şpăgarii Serviciului de Expertiză Medicală, pentru a-i lăsa să "producă" în continuare"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON